John Petrucci - Suspended Animation

John Petrucci nevét rengetegen ismerik, nem kell őt bemutatni. A gitáros a Dream Theaterben diktált őrületes munkatempó mellett hosszú évekig nem foglalkozott azzal, hogy önálló lemezt készítsen. Ez az állapot egészen 2001-ig tartott, amikor is Joe Satriani elhívta őt a G3-be koncertezni. Johnban felmerült a kérdés, hogy mivel lépjen fel, ugyanis olyan instrumentális, gitárközpontú anyaga nem volt, mint Satchnek vagy épp Steve Vainak. A turné megkezdése előtt így gyorsan megírt három új dalt (I.B.S, Damage Control, Glasgow Kiss) –, melyeket önálló blokkjában elő tudott adni. Ezeken a bulikon gitár, basszusgitár és dob felállásban léptek fel, segítségére Mike Portnoy (ekkor még a Dream Theater mindenese) és Dave LaRue voltak. Emlékszem, ekkoriban az internet még nem hasított olyan sebességgel, mint most, de türelmesen – akár fél éjszakát is – vártam arra, hogy egy videót sikerüljön megkaparintani ezekről a dalokról, a turnéról. Sajnos csak bootleg felvételek keringtek a neten, ezek minősége igen változatos volt, így egy idő után fel is hagytam a keresgéléssel. Bíztam abban, hátha történik valami csoda.

Ha csoda nem is történt, de 2005-ben megérkezett a várva várt stúdiófelvétel azokkal a dalokkal, amelyeket már négy évvel korábban megismertem. A ’Suspended Animation’ megjelenésének apropója pedig nem volt más, mint hogy John ismét társult a G3-hez Satriani és Vai oldalán. A célpont ezúttal Japán volt, 2005 májusában több alkalommal állt színpadra a gitáros hármas, és ezek közül az egyik bulit filmre is vették. Csúnyán kiélezve azt is mondhatnám, hogy az akkor felvételre került G3-film miatt kellett JP-nek levédenie jó előre a saját műveit. John úgy döntött, hogy a frissen elkészült önálló lemezét nem adja át egy kiadónak sem, hanem szerzői kiadásban, a Sound Mind Music égisze alatt jött ki a CD 2005. március 1-jén. A beszerzés ezért nem volt könnyű, ugyanis csak Amerikából, az interneten keresztül lehetett megvásárolni az albumot. Nagy szerencsémre barátaimmal összefogva sikerült megszerezni és végre jó minőségben megismerni minden egyes tételt.

 

 

John Petrucci

A lemezt nyitó dal a Jaws Of Life volt, ami elsőként meglepett, hiszen ezt már 2001-ből ismertem, csak korábban más címen. A héthúros téma nem volt könnyű „étek” már akkor sem, nem az a könnyen emészthető fajta. Ennek ellenére megvan benne minden, ami John Petrucci védjegyeként ismert: a technika, a dallamosság és a húzóerő. A trió másik két tagjának szólamai szerencsére a sok ritmusgitársáv ellenére is jól elkülönülten kihallhatóak. Az első hallgatás alatt ki is derült, hogy a dobokat itt bizony nem Mike Portnoy rögzítette, hanem Dave DiCenso. A név akkor nem mondott semmit, de a szándékot értettem: JP nem egy DT-n kívüli, DT-tagok által összerakott projektet akart létrehozni, hanem egy saját hangvételű önálló lemezt. De visszakanyarodva a zenei részhez, a DT-ben megszokott többtémás progresszív szerkezet azért itt is visszaköszönt. Hogy jót tett-e vele a dalnak? Igen is, meg nem is. A több téma, a színesség kiváló, de helyenként a túlnyújtott érzetet kelt. (Hasonlót éreztem egyébként az Animate-Inanimate esetében is.) A folytatásban érkező Glasgow Kissnek viszont teljesen lenyűgözött minden egyes másodperce, még a mai napig is hidegrázós élményt okoz, JP új arcát mutatta meg azzal, hogy instrumentális terepen is tud dallamorientált lenni. Nagy örömömre a ’Suspended Animation’ az ilyen kaliberű instrumentális szerzeményekről szól. Legyen az a Wishful Thinking, a Curve vagy épp a másik nagyágyú, a Damage Control. Szándékosan hagytam ki a Lost Without You című dalt a sorból, ez a kis szösszenet ugyanis a Dream Theaterhez köthető, amit kevesen tudnak. 1995-ben Japánban koncertezett a DT, az ’A Change Of Seasons’ EP-t bemutató turnén, október 28-án Tokióban egy rakás feldolgozás mellett elhangzott ez a tétel is. Hivatalos felvétel nem készült erről a változatról, de később az official bootleg sorozatban elérhető lett.

A ’Suspended Animation’ egy szerethető gitárlemez lett, de tartogat azért meglepetéseket is a hallgatónak. John Petrucci személyisége visszaköszön a témákban, egy-egy fiók alján maradt DT-téma is kidolgozásra került.

Nem gondoltam volna, hogy 15 évet kell várni arra, hogy a legnépszerűbb streaming felületekre is felkerüljön, de végre megtörtént, ennek oka pedig az, hogy rövidesen érkezik a ’Terminal Velocity’, amelyen Mike Portnoy játékát is hallhatjuk majd. Ennek a kiadványnak a születése sem egyszerű történet, amely valahonnan 2012 környékéről indul, de erről majd máskor bővebben…

Közreműködők:

John Petrucci – gitár, producer
Dave LaRue – basszusgitár
Dave DiCenso – dob
Tony Verderosa – elektromos és akusztikus dob (Tunnel Vision)
Tim Lefebvre – basszusgitár (Tunnel Vision)

Kevin Shirley – keverés

Jaws Of Life / Glasgow Kiss / Tunnel Vision / Wishful Thinking / Damage Control / Curve / Lost Without You / Animate-Inanimate

 

Megosztás