„Ami a legfontosabb, hogy szeretjük a zenét”: Interjú Molics Zsolttal (Cool Head Klan)

Decemberben jelent meg a Cool Head Klan új albuma ’Tűzben edzett’ címmel a Nail Records gondozásában. A lemezről és a csapat 2020-as terveiről a banda énekesét, Molics Zsoltot kérdeztük, aki ismét bebizonyította zenekarával, hogy csak úgy lehet ezt a műfajt őszintén csinálni, ha maximális tisztelettel és szeretettel áll az ember a zenéhez.

Hard Rock Magazin: Ha röviden kellene összefoglalni, akkor hogyan jellemeznéd a nemrég megjelent ’Tűzben edzett’ albumot? Miben különbözik a ’Benzin és vér’-től?

Molics Zsolt: Ez az album egy esszenciája annak, amit technikailag magunkba szívtunk, mint zenészek. Úgy érzem, hogy beletettük tudásunk legjavát, és ezt nem azért mondom, mert ez a legújabb Cool Head Klan-lemez. Ez egy nagyon aprólékosan kidolgozott anyag, amit nem kapkodtunk el. Nem titok, másfél év alatt készült el. Egyébként sem vagyok híve az évente kiadott lemezeknek, de persze aki termékeny, az nyugodtan csinálja. Tudatosan egy régi bakelithosszúságú albumot készítettünk, amiben részt vett egy szövegíró, Palancsa Gábor barátom is. Most már ezen a téren is átadtam a terepet, hogy ne mindig az én gondolataim legyenek előtérben, hanem legyen egy kis frissítés is. Szerintem azért lett a lemez ilyen jó – és elnézést, hogy a saját házam táját dicsérem –, mert mindenki, a tagok és a vendégek is minden tudásukat belerakták az albumba.

Támogasd Te is a Hard Rock Magazint, légy a Mecénásunk! Kattints a részletekért!

HRM: Ez a lemez az első az „új” gitárosotokkal, Utasi Andrással. Milyen a közös munka vele, és hogyan járult hozzá a lemezhez?

M.ZS.: András három éve van a zenekarban, és mind emberileg, mind zeneileg nagyon megfelelt. Nálunk nagyon fontos, hogy emberileg rendben legyen az, akivel zenélünk. Ahogy a basszusgitárosunkkal szoktuk mondani, már csak barátokkal állunk ki a színpadra. Természetesen a tudás mellőzhetetlen, mert mi nem a Vöröskereszt vagyunk, itt felkészülten kell érkezni. András maradéktalanul beváltotta minden reményünket, fantasztikusan felkészül a koncertekre és mondhatjuk azt, hogy szinte a zenekar frontembere a gitárposzton. A koncerteket rettenetesen élvezi, megbízható, és a legjobb – ami a mai világban ritka –, hogy teljesen alkoholmentes, tehát nincsenek meglepetések, hozza a száz százalékot minden koncerten. Igen, írt egy dalt is a lemezre, amivel megkoronázta az albumot, ez a Corvina Burana című instrumentális tétel. Egyébként dolgozik saját szólóalbumon is, amit reméljük, hogy hamarosan közzétesz.

HRM: Ezúttal több vendég is szerepel az albumon. Neveket nem emelnék ki, mert egytől egyig remek zenészekről van szó, arra viszont kíváncsi lennék, hogy mennyit kellett őket győzködni? Simán ment az időpontegyeztetés?

M.ZS.: Hála istennek a zenekar a szakmában rengeteg barátra lelt, és mondhatjuk azt, hogy nincsenek ellenségeink. Mindenki barátságosan viszonyul hozzánk, mi is ugyanúgy viszont. A régi múltból vannak zenészkollégák, akik egyből, örömmel vállalták a felkérést. Ráadásul ezek olyan kvalitású nevek – és most egyet sem emelnék ki közülük –, akik már letettek valamit az asztalra a magyar zenei színtéren, sőt van köztük olyan, aki már külföldi világsztárokkal is zenélt. Főleg ezért megtisztelő, hogy ezen az albumon részt vettek. Az egyeztetés nem volt gond, a mai világban mindenhol lehet rögzíteni, akár otthon is jó minőségben, amit aztán összekeverünk. Fantasztikus, hogy mindenki maximálisan odarakta a tudását és tehetségét, és nem vették félvállról ezt a felkérést.

HRM: Koncerteken egyébként van arra lehetőség, hogy ezek a vendégzenészek is beugorjanak alkalomadtán?

M.ZS.: Igen, tervezzük, hogy meghívunk vendégeket. Az biztos, hogy Hirleman Berci barátom fellép, múlt évben, nyáron is koncertezett velünk. Ráduly Levente barátom – akivel az Emlékkép című dalban éneklek duettet – is vendégszerepel majd, rengeteg motoros fesztiválon lép fel zenekarával. Szóval ha nem is mindenki, de azért lesznek vendégek a koncerteken.

HRM: Már több mint húsz éve nyomjátok az ipart a Cool Head Klannal. Hogy érzed, mi kell ahhoz, hogy manapság, jelen viszonyok között is rendíthetetlenül tudjatok előre haladni?

M.ZS.: Már többször említettem, hogy egy zenekar akkor tud működni, ha kitartó. A kitartásnak pedig legfontosabb feltétele a zene szeretete. Nem úgy csináltuk a Cool Head Klant, hogy kipróbáltuk, hogy hat hónap után sikerül-e világsztár zenekart csinálni, és ha nem működik, akkor feloszlunk. Kitartóan csináljuk, mert szeretjük, de ami a legfontosabb, hogy szeretjük a zenét. Mindegy, hogy milyen néven zenél valaki, a zenészben a zene szeretetének meg kell lennie. Ahogy azt Jung Norbi barátom mondta annak idején: „Az az igazi zenész, aki akkor is gyakorol, ha nincs zenekarban”. És ezt a véleményét abszolút osztom. Ezen kívül fontosak még a jó társak, akiket kiválaszt az ember maga mellé. Nem mondom, megfordult pár ember a Cool Head Klan együttesben a húsz év során, de melyik zenekarban nem? Viszont aminek nagyon örülök, hogy mindenkivel barátságban váltunk el, és mind a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

HRM: A Cool Head Klanon kívül vannak terveid más formációkkal, esetleg szólóban (akár más stílusban), vagy erre jelenleg nincs kapacitásod?

M.ZS.: Most egyelőre a Cool Head Klanba fektetem az összes energiámat, mind dalszerzői, mind koncertszervezői minőségben. Egyelőre nem tervezek semmi projektet, mindent a zenekaron belül valósítunk meg. Egyébként aki a műsorainkat hallja, az tudja, hogy régi, más zenekaraimtól is játszunk dalokat, mondjuk például a Mamuttól, amit Ángyán Tomi barátommal csináltunk.

HRM: Visszatérve az új albumhoz, érdekelne, hogy megy nálatok a dalszerzés. Közös munka eredménye mindig egy dal, vagy olykor van, akinél megszalad a ceruza és egyedül hoz akár egy egész nótát?

M.ZS.: Egy jó riffből is ki lehet indulni és születhet belőle jó dal, így közös munkából ered minden szerzeményünk, melyekhez mindenki hozzáteszi a saját tehetségét és egyéniségét. Amikor dalt írunk, akkor nem arra megy ki a dolog, hogy ez meg van írva így és nem lehet rajta változtatni, hanem arra törekszünk, hogy a dal legyen jó. A végeredmény a lényeg, hogy amikor visszahallgatjuk, akkor az nekünk is tetsszen. Ehhez ugye pedig kell a közös munka. Lehet egyedül is jó lemezt csinálni, ez tény, de nálunk mindenki hozzáteszi a saját részét és elképzelését. Persze ezek a nótán belül meg kell, hogy feleljenek.

HRM: Új év, új évtized indult január 1-gyel. Mire számíthatunk a csapat háza táján idén és a közeljövőben, valamint hogyan néz ki az ez évi koncertnaptáratok?

M.ZS.: Ebben az évben is rengeteg felkérést kaptunk. A motorostársadalom évről évre biztosít nekünk fellépési lehetőséget, és a különböző fesztiválok megkeresésének is eleget teszünk. Idén a ’Tűzben edzett’ albumot turnéztatjuk, így rengeteg új dal lesz a repertoárban, amit most frissítünk a zenekarral. Szeretnénk egy megújult műsort az idei koncertekre. Egy biztos, hogy a program a klasszikus értelemben vett heavy metal vonalán halad majd, vagyis úgy állítjuk össze a műsort, mint a nyolcvanas években. Ugyebár ennek a tükrében készültek az új lemezre is a dalok Ángyán Tamás zeneszerző barátommal, akivel régen a Sámánban zenéltünk együtt. Természetesen a többi tag is heavy metal fan, szóval ezt a vonalat fogjuk erősíteni a koncerteken. Visszatérünk a gyökerekhez, szóval mindenki maradjon metal!

Készítette: TAZ


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás