’Az üveghegyen túl’ című album azokat a népzenei és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott ifjúsági koncertsorozatán fog bemutatni a diákoknak.

A Free Style Chamber Orchestra 2004-ben alakult és nagy áttörést jelentett a hazai jazzélet számára, hiszen létrejött Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara, amely vonósokból, fafúvósokból (klasszikus kamarazenekarból), tekerőlantból és jazz-combóból áll. Az együttest Nagy János „Yancha” Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezeti, tagjai közül pedig többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjas jazz-zenészek.
’Az üveghegyen túl’ című lemez gerincét Nagy János kompozíciói adják, de Frey György basszusgitáros, valamint a jelenleg Bécsben zeneszerzést tanuló fiatal tehetség, Nagy Ábel Márton egy-egy szerzeménye is helyet kapott rajta. Az albumon a Jöjj meg, Duna és az Indulj el egy úton című népdalok feldolgozásai is szerepelnek, melyeket Nagy János korábban, a néhány éve elhunyt Vasvári Pál basszusgitárossal közösen írt. Ebben a két dalban az együtteshez csatlakozik Kubinyi Júlia népdalénekesnő is.

 

 

Nagy János: „Tavasszal kétféle ingyenes ifjúsági koncertsorozatot terveztünk 10-25 éves fiataloknak, hogy bemutassuk és népszerűsítsük, milyen értéket képvisel a jazz és a népzene összekapcsolódása. A koncertsorozatot a járványügyi korlátozások miatt el kellett halasztanunk, és várhatóan csak ősszel tudjuk megtartani. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a népzenére épülő koncertprogramunk dalait megjelentetjük egy nagylemezen, hogy ezen a módon addig is eljussanak azokhoz, akik szívesen meghallgatnák.
A fúzió nemcsak azt jelenti, hogy feldolgoztunk néhány népdalt, hanem azt is bemutatjuk, hogy egy tradicionális népzenei hangszer hogyan kapcsolódik össze a modernebb zenével.  A zenekar állandó tagja Szerényi Béla, aki tekerőn játszik, és ezt az alapvetően tradicionális hangszert nemcsak a népi motívumoknál használja, hanem olyan dalokban is részt vesz, amelyek kifejezetten jazzimprovizációt kívánnak. Így meg tudjuk mutatni ennek a népi hangszernek a létjogosultságát a modern jazzben is.”

A ’Tavaszi szél’ című programmal az együttes a magyar népdalok kincseit, a bennük rejlő szépséget és a szövegek el nem évülő tartalmát kívánja élővé tenni a fiatalok számára. A másik koncertprogram pedig a ’Jazz de Lune Debussy’ címet viseli, melyben a művészek a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a jazz formanyelvéhez igazítva alakítják át kreatív, improvizatív megközelítéssel. Ezeken a koncerteken Bogányi Gergely zongoraművész közreműködik, aki az eredeti Debussy-darabokat szólaltatja meg.

‘Az üveghegyen túl’ című nagylemez már elérhető az online zenei platformokon, március 8-án pedig fizikai formátumban, CD-n is megjelenik.

Zenészek:

Nagy János “Yancha” – zongora
Pozsár Eszter – fuvola
Zsemlye Sándor – szaxofon
Gordon Teodóra – klarinét
Blaskó Mihály – fagott
Csonka Gábor – hegedű
Frankie Látó – hegedű
Kézdy Luca – hegedű
Lantos Zoltán – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Pribay Valéria – cselló
Frey György – basszusgitár
Berdisz Tamás – dob
Joubert Flóra – ütőhangszerek
ifj. Szerényi Béla – tekerőlant
Kubinyi Júlia – ének

’Az üveghegyen túl’ dallista:

01. Annabell
02. Intro 1
03. Traitor’s Dance
04. Journey Of A Light Beam Radiating From A Slushy Slice Of Bread
05. Intro 2
06. Western
07. Indulj el egy úton
08. Nagypapa dala (Grandpa’s Song)
09. Jöjj meg, Duna
10. Blues For Russel
11. Adagio
12. Kanásztánc

Megosztás