Még fel sem ocsúdtunk Póka Egon halálából, újabb pótolhatatlan veszteség érte a magyar rockzenét. 73 esztendős korában elhunyt Baksa-Soós János, a Kex legendás énekese.

Baksa-Soós János is elment. Hobo így emlékezett meg róla a közösségi oldalán:
1968-ban ő indított el a pályámon, a Kexben énekeltem először zenekarral. Első daluk szövegét is én írtam, Csillagok, ne ragyogjatok volt a címe. A Hobo Blues Band első lemezét az Elszállt egy hajó a szélben átdolgozásával szerettem volna kezdeni, és az abban elhangzó »Mondd meg, ki vagyok, mondd, meg, mi vagyok én?« refrénre válaszolt volna a »Ki vagyok én?«, amit a szintén a napokban elhunyt Póka Egonnal írtunk. Ám a Kex-dalt disszidens művész alkotásának nyilvánították, és nem engedélyezték a felvételt.
Ennek ellenére az a szomorú dicsőség jutott nekem, hogy több embernek játszottam Baksa Jancsi dalait, mint ő maga. Az Elszállt egy hajó mellett az A család és a Zöld sárga is állandó része volt, és része ma is műsoraimnak. A nemsokára megjelenő lemezemen a Csillagok is helyett kapott.
Miután megismerhettem a Rolling Stones és a Doors munkásságát, nem szégyelltem kijelenteni, hogy Baksa egyedül többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve, és ezt ma is így gondolom.
Hosszú évek óta betegeskedett. Néhány éve meglátogattuk Attila fiával és Cseh Tomi fiával hármasban a németországi Uhingenben. Beszélni már nem tudott, de a szeme fénylett. Búcsúzáskor a fülébe dörmögtem az Elszállt egy hajó néhány sorát, és ő megszorította a kezemet. Akkor így búcsúztam tőle, ma meg tehetetlen vagyok.
Isten veled barátom, nem feledlek.”

 

 

Megosztás