Asphalt Horsemen: Unplugged In My Old Town

írta Kidlacee | 2020.01.03.

Megjelenés: 2019

Kiadó: GrundRecords

Weblap: http://www.asphalthorsemen.com/

Stílus: akusztikus, southern rock

Származás: Magyarország

 

Zenészek

Lőrincz Károly – ének, gitár, harmonika
Matyasovszki Géza – gitár, vokál
Megyesi Balázs – basszusgitár
Bencsik István – dob

Közreműködött:

Varga Lilla – vokál
Pocsai Kriszta – vokál
Tömpe Gábor – billentyűs hangszerek
Szitha Miklós – ütőhangszerek
Szabó Attila – hegedű
Végh Miklós – harmonika
Hegyi Kolos – gitár
Kozma Tamás – gitárok
Jesse James – vokál

Dalcímek

CD:

01. Down In The Dirt
02. Ride On
03. Wicked Woman
04. Doctor Tease
05. Memories
06. Grip In Hand
07. Change
08. Mill Of Grief
09. Brotherhood
10. My Old Town
11. December
12. Go To The City
13. Wasting Time
14. Seize The Day

DVD:

01. Intro/Bandalero
02. Down In The Dirt
03. Somebody Came
04. Run Man
05. Ride On
06. Mexico
07. Wicked Woman
08. Doctor Tease
09. Memories
10. Grip In Hand
11. Change
12. Mill Of Grief
13. Brotherhood
14. My Old Town
15. December
16. Go To The City
17. Thank You
18. Sweet Home Alabama
19. Wasting Time
20. Seize The Day

Értékelés

Unplugged koncertet adni minden tekintetben merész vállalkozás. Egy csöppet mindig aggódva hallgattam az ilyen hangversenyeket, mert sajnos volt már szerencsém olyan előadáshoz (ráadásul kiváló zenészektől), amiben sikerült teljesen kinyírni a számokat. Egyrészt az elektromos gitárra írt dalokat nem egyszerű úgy átültetni egy alapvetően akusztikus hangszerelésre, hogy ne vesszen el semmi sem a lényegükből. Másrészt mindezt úgy átplántálni egy kicsit finomabb hangzásra, hogy mégis kellően megdörrenjen, pláne nem az.

Az Asphalt Horsemen most megjelent ’Unplugged In My Old Town’ című koncertlemezén szerencsére egyik előbb említett negatívum sem lelhető fel. A gödöllői srácok southern rockkal kevert hard rock muzsikájának amúgy is jól áll az effajta hangszerelés, és ezt maximálisan ki is használták, természetesen mindamellett, hogy kiváló zenészek mindannyian. A gödöllői Művészetek Házában rögzített buli kétórás felvételét nézhetjük/hallgathatjuk végig, a kiadvány ugyanis a DVD-n kívül egy CD-t is rejt magában, amire 14 dalt válogattak össze. Mivel az eseményre 2018. január 27-én került sor, ekkor még nem volt kész a magyar nyelvű ’Halld, Amit Mondok’ lemez, éppen ezért minden dal angol nyelven szólal meg.

A rendkívül családias hangulatú buli igencsak meggyőzően indul, már a nyitó Down In The Dirt jól mutatja, hogy mire számíthatunk a következő 120 percben. A színpadkép nagyon ötletes a fából és téglából készült fal-dekorációval, illetve az asztalokkal és a régi lámpákkal. Számos meghívott felbukkan a színpadon, közülük pedig Szitha Miklóssal átmenetileg majdhogynem öt főre duzzadt az Asphalt Horsemen felállása, hiszen rengeteg dalban segédkezik az ütős. Hozzá hasonlóan Végh Miklós harmonikás is több dalhoz hozzáteszi a magáét, akárcsak Varga Lilla és Pocsai Kriszta háttérénekesnők. A Ride On című klasszikusban Hegyi Kolos vendégeskedik szólógitáron, és az amúgy is veretes dal iszonyúan megdörren ebben a formájában. Nagyjából végigmegyünk az első két album legjobb dalain, olyanokon, mint a Mexico, a Doctor Tease, vagy a Memories. Utóbbiban a Csík Zenekar oszlopos tagja, Szabó Attila vendégszerepel hegedűn, aminek a végeredménye egy 10 percre nyújtott igazi örömzenélés lett. Nem kevésbé hangulatos az ezt követő Grip In Hand sem, amit igazán feldob a harmonika, és így kellően felgyorsulva éri el a végkifejletet.

A Mill Of Grief visszafogottan, de mégis erőteljesen dörren meg, ráadásul ez az egyik legjobb precedens arra, hogy mennyire jól lettek áthangszerelve a dalok akusztikus felállásra. A füstös hangulat végig tetten érhető, de olyannyira, mintha nem is Gödöllőn, hanem egy alabamai útszéli krimóban rögzítették volna a bulit. Erre a My Old Town az egyik legkiválóbb példa a refrénjével és a harmonika kísérettel. A Brotherhoodban újabb vendégek bukkannak fel Kozma Tamás és Jesse James személyében. A Go To The City iszonyú bulis hangulatúra sikeredett ebben a formában, a slide gitár már csak hab a tortán ebben a gyöngyszemben. A nagy klasszikus, a Thank You is elhangzik még az első blokk vége előtt, amit végül a Lynyrd Skynyrd Sweet Home Alabama feldolgozása zár, egy remek közönségénekeltetéssel egybe kötve. A ráadásban elhangzó Wasting Time és a Seize The Day méltón zárja le a kiváló fellépést, amit még sokkal tovább is elhallgatna az ember.

A DVD-n bónuszként szerepel még két feldolgozás, az egyik Jimi Hendrixtől a Little Wing, a másik Ozzy Osbourne Mama I'm Coming Home slágere. Ezeken kívül találunk egy beszélgetést az Asphalt Horsemen tagjaival, amiben láthatunk előkészületeket a buliról is.

Pontszám: 9