Leander Kills: Élet A Halál Előtt

írta TAZ | 2017.09.28.

Megjelenés: 2017

Kiadó: Hear Hungary Music

Weblap: http://leanderkills.hu/

Stílus: modern metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Köteles Leander – ének, basszusgitár, zongora Czifra Miklós – gitár Vermes András – gitár Jankai Valentin – dob
Dalcímek
01. Egy Hónapja Nem Láttalak 02. Égjen Minden El 03. Vigyetek Kórházba 04. Nem Szól Harang 05. Ha Elmész 06. Fájdalom Elvitelre 07. Álarc 08. Élet 09. Lopott Könyvek (Tankcsapda-feldolgozás) 10. Egy Napom Maradt
Értékelés

Köteles Leander kihasználta zenekarának frissességét, és másfél év leforgása alatt összehozták második albumukat, ami folytatja a ’Túlélő’-n meghonosított hagyományokat. Hogy mik ezek a hagyományok? Nos, azt hiszem, már eltelt annyi idő az előd, a Leander Rising feloszlása óta, hogy nem kell újból felvázolni, hogyan jutottunk el a Kills utónévvel ellátott banda megalakulásáig, ami gyakorlatilag az előbb feltett kérdésre megadja a választ: ismét Köteles Leander áll a középpontban, ő a banda motorja, a zenei irány egyedüli meghatározója. (Egyértelműen ugyan senki sem mondja ki, de hallható: úgy alakította ki zenekarát, hogy a csapat tagjai csak apró ötletekkel, toldalékokkal egészítsék ki a fő csapásirányt, és ne legyenek olyan vezéregyéniségek, mint amilyenek mondjuk Vörös Attila vagy akár Jozzy voltak, akik egy-egy dalt könnyedén a saját képükre formáltak.) Ennek köszönhetően a zene sokkal jobban visszatalált a gyökerekhez (a Leander-projekt YouTube-korszakához), vagyis maga a dal került előtérbe, a technikai bravúrok és a villogás pedig a ’Túlélő’-höz hasonlóan ezúttal is kevésbé tör utat magának, ráadásul most még jobban sikerült megritkítani az ilyen beállítottságú zenei részeket.

A ’Túlélő’ kapott egyébként hideget-meleget, egyesek szerint már rém unalmas ugyanaz a téma, ami köré felépítette Leander a zenekar dalait, amihez mások még azt is hozzáteszik, hogy túlságosan modorosak szövegek. Az ’Élet A Halál Előtt’ az eddig megszokott vonalat viszi tovább, amivel semmi probléma sincs, sőt modorosnak sem nevezném a szövegeket. Leandernek egyszerűen van egy saját stílusa, amiben otthon érzi magát, így nem akar belőle kilépni, ráadásul miért tenné, ha a fájdalom, a halál és a szerelem mesterhármasa eladhatóvá teszi az anyagot, amihez ha hozzácsapjuk még azt is, hogy a banda médiagépezete ezúttal a Tankcsapdához hasonlóan a MOL töltőállomásokon tette elérhetővé az albumot, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy most is zsebben van a siker.

A szövegekhez visszatérve érdemes megemlíteni, hogy az Élet kapta a legjobb szövegért járó díjat ’A Dal’ című műsorban – ahol több alkalommal is láthattuk a bandát –, pont ezért feltűnő a lemezen a szövegek ingadozó minősége. Nálam leginkább a Mastodon The Motherload klipjére hajazó videóval nyomuló Vigyetek Kórházba ütötte ki a biztosítékot, ráadásul ha angolul nézzük, akkor sem áll meg a lábán – vagy minimum szokatlan – már csak a címe is (Take Me To The Hospital). Pár döccenést leszámítva viszont biztos vagyok benne, ez az egyik legérettebb alkotása Leandernek, vagyis egyértelmű az előrelépés – ahogy zenei téren is –, bár nem bánnám, ha kicsit több kockázatot vállalnának a jövőben, mivel a jól ismert vaskos riffek, húzós groove-ok és mézédes dallamok köszönnek vissza a lemezről. Újdonságként talán a magyar népzenei hatások kirakatba kerülését említeném, ami az Egy Hónapja Nem Láttalak, a Vigyetek Kórházba és a Nem Szól Harang című dalokban elég egyértelmű: menetrendszerűen előkerül a hegedű a népzenére emlékeztető motívumok mellett, sőt a szövegezés is ezen tradíciókat erősíti. (Kifejezetten érdekesen hatnak a Házi Áldás sorai a Nem Szól Harang nagy darálásban.)

Ugyan ezúttal is találunk igen jó dalokat az albumon az Álarc, az Égjen Minden El vagy a Tankcsapda feldolgozáslemezén is hallható Lopott Könyvek képében, mégis úgy érzem, hogy a ’Túlélő’-re jobban felkészült a banda. A rohamtempóban összehozott lemez tényét maga Köteles Leander is beismerte a Petőfi TV-nek: „Körülbelül három hónappal ezelőttig nem volt egy dal sem, úgyhogy a nyári turné alatt – amin volt körülbelül 20-25 koncertünk – sikerült megcsinálni a lemezt, majdnem a nulláról.”

A kapkodás tehát kissé érződik, viszont egyáltalán nem lett rossz az ’Élet A Halál Előtt’ annak fényében, hogy milyen gyorsan rakták össze a srácok. Mondjuk annak jobban örültem volna, ha kicsit többet ülnek rajta, illetve ha az olyan remek zenészek, mint Cifra Miki, Jankai Valentin és az újonnan érkezett Vermes Andris többet hozzá tud tenni az anyaghoz, mert akkor talán az általam hiányolt kockázatvállalással valami ennél is kiemelkedőbbet készíthettek volna.

Pontszám: 7

Legutóbbi hozzászólások