Kampfar: Profan

írta P.A. | 2015.11.17.

Megjelenés: 2015

Kiadó: Indie Recordings

Weblap: http://www.kampfar.com

Stílus: Black metal

Származás: Norvégia

 

Zenészek
Dolk – ének Ole – gitár, billentyűk Jon – basszusgitár Ask TY – dobok, vokál Vendégzenészek: Geir Torgersen – didzseridu, torokének
Dalcímek
01. Gloria Ablaze 02. Profanum 03. Icons 04. Skavank 05. Daimon 06. Pole In The Ground 07. Tornekratt
Értékelés

Rohamosan közeleg az év vége és lassan itt az ideje egy újabb számvetésnek. Ha visszatekintünk az év black metal termésére, észrevehetjük, hogy idén a műfaj legelvontabb képviselői rázták meg magunkat a leginkább. Gondolok itt a Dødheimsgard diadalittas visszatérésére, a Leviathan 'Scar Sighted' című új művére, aminél súlyosabb korong talán nem is született ebben az esztendőben, vagy az Abigail Williams friss albumára, mely egyszerre áldoz a brutalitás és a művészet oltárán. De ne gondoljuk, hogy azoknak a rajongóknak, akik a régi vágású black metalt, annak is az egyenes, harcias ágát kedvelik, be kell érniük a nyugati médiában mindjárt a zsáner úttörőjeként és jövőjeként beállított Myrkur első lemezével, ami – valljuk be – nemhogy nem hoz újat a szintérre, de még csak egy lapon sem említhető a klasszikusokkal, vagy a Satyricon operával való kacérkodásával, esetleg a Cradle Of Filth csillámporba mártott gumicukor metaljával. Hiszen ott van az év elején kiadott szokásos könyörtelenséggel vastagon bevont friss Marduk mű, vagy esetleg a Gorgoroth nem kevésbé könyörtelen anyaga, az 'Instinctus Bestialis', csak hogy néhányat emeljek ki a dömpingből. Ezeknek a klasszikus szabású black metal lemezeknek a sorát gyarapítja a Kampfar zsenge dalcsokra is.

A Kampfar is a norvég black metal mozgalommal jött létre a '90-es évek elején, és két évtizedes, megalkuvást nem tűrő munkájuknak köszönhetően ma már a kultikus zenekarok között tartják őket számon. A Kampfar nagyon ért hozzá, hogy a folyamatos fejlődés mellett megőrizze a kezdeti időszak harci tüzét, vagyis úgy tudták hangzásukat modernizálni, hogy közben a hitelüket is tökéletesen megszilárdították. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a 'Profan' is egy hamisítatlan, nyílt sisakos black metal támadás, mindenféle sallangtól és művészkedéstől mentesen. A pályatársak hasonszőrű anyagai közül pedig azért emelkedik ki, mert itt egy pillanatnyi üresjáratot sem találunk. A nordikus riffelésre felpakolt, tesztoszteronbombának is beillő és harcias gitármelódiák folyamatos izzásban tartják a művet, míg az okos tempóváltások, Dolk változatos bömbölése és az azt gyakran megtámogató kórus biztosítja, hogy figyelmünk egy pillanatra se kalandozzon el. Ezen vaskos kórusok miatt némi folk metal utánérzésünk is lehet, így akár olyan zenekarokkal is párhuzamba állítható a Kampfar, mint a finn Moonsorrow vagy az izlandi Árstíðir Lífsins, bár a norvégok hallhatóan nem ragaszkodnak tíz körömmel a folkos elemekhez.

Black metal lemezeken gyakran megfigyelhető, hogy rossz hangzással próbálják elérni azt a rideg, félelmetes atmoszférát, ami a műfaj kialakulásának hajnalán készült művekre jellemző volt. A Kampfar nem követi ezt a hibás elgondolást, hiszen a 'Profan' tanítanivalóan vastagon és kiegyensúlyozottan szólal meg. Minden hangszer tisztán és erőteljesen hallatszik, a végeredmény mégsem steril.

Nem is kell tovább szaporítani a szót. Marduk, korai Emperor, Darkthrone, Moonsorow híveknek kötelező vétel, de azoknak is erősen ajánlott hallgatnivaló, akik csak érdeklődnek a műfaj iránt, hiszen könnyen lehet, hogy az év black metal lemezével van dolgunk.

Pontszám: 9