Thornwill: Requiem For A Fool

írta Ivetka | 2013.03.06.

Megjelenés: 2013

Kiadó: Nail Records

Weblap: http://thornwill.com/

Stílus: Heavy/power metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Gábor Álmos - ének Ágoston Krisztián - gitár Szabó Márton - gitár Paróczi Tamás - basszusgitár Knausz Péter - dob
Dalcímek
01. Struck by lightning 02. Alone 03. Lost millenium 04. I am hope 05. Requiem for a fool 06. It's virtual 07. Eat me alive 08. Take me away 09. Open your eyes 10. Destroy the machines 11. Remember me 12. Cape fortune
Értékelés

A győri Thornwill zenekar 2004-ben alakult, első lemezük (’Implosion’) mégis egészen 2010-ig váratott magára, ám Magyarországon kevésbé talált visszhangra, külföldön vált ismertebbé. Tavaly ősszel kijött az új albumot beharangozó EP-jük 'I Am Hope' címmel, ami egyébként ingyenesen letölthető a zenekar honlapjáról. A tavalyi év második felében startoló metal.hu turné vendégeiként olyan zenekarok mellett léphettek fel, mint a Pokolgép, a Moby Dick vagy a Dalriada, ami kiváló lehetőségnek bizonyult a hazai rajongótábor erősítésére. A ’Requiem For A Fool’ a februári HammerWorld mellékleteként került a boltok polcaira, ami véleményem szerint a mai magyar metal színtéren a lehető legjobb terjesztési és népszerűsítési módszer (gondoljunk csak az ismeretlenségből mostanában kirobbant fiatal bandákra, akik szintén ily módon kaptak lehetőséget).

Külön öröm, ha itthon heavy/power album jelenik meg, bár első látásra biztosan nem mondanám meg, hogy a tok egy power metal korongot rejt, az egész booklet valamivel sötétebb hangulatot áraszt - de ezzel együtt is a lemezborító (és az egész külcsín) nagyon jól sikerült.

A lemez hangzására semmi panaszunk nem lehet, zseniálisan kevert, profi anyag. A szólók köré font gitárriffek nagyszerű kiegészítést adnak, megfelelő sűrűséget biztosítva a sávok közt. Nincsen üresjárat, az ének is épp megfelelő mértékben hangsúlyos. Az énekhanggal kezdetben nem voltam kibékülve, de végül is teljesen illik ide: nem az áriázós vonalat erősíti, de a „verselősebbet” sem, hanem javarészt keveri a kettőt, megtartva a megfelelő arányt, és a témák különbözősége miatt egy cseppet sem lesznek unalmasak a dalok.

A lemez eléggé egységes, rossz, lapos vagy színtelen dal talán nincs is, viszont kiemelkedően jó sem. A gyorsabb középtempótól nem nagyon rugaszkodnak el, a poweresebb tekerést személyes kedvenceim, a Take Me Away és a fergeteges szólókkal tűzdelt Lost Millenium képviselik. A dalok viszonylagos egyformasága ellenére sem laposodik el a végére a lemez, a Remember Me című ballada kellemesen elringat, míg a záró Cape Fortune felráz fülbemászó, menetelős dallamaival.

A szövegekre is érdemes odafigyelni: elgondolkodtatóak és mélyebb mondanivalóval rendelkeznek, az emberiség, a társadalmi problémák, az érzelmek világát ölelik fel. Ilyenkor sajnálom, hogyha egy zenekar nem anyanyelvén énekel és a teljes megértéshez utána kell nézni a szövegeiknek.

A ’Requiem For A Fool’ nem elsőre ütős album, többször végig kell pörgetni ahhoz, hogy észrevegyünk minden egyes elrejtett dallamot. Nekem személy szerint hallgatásról hallgatásra egyre jobban tetszik. Kíváncsi vagyok, hogyan fognak szólni élőben!

Pontszám: 7