Perfect Symmetry: Tökéletes szándék

írta Hard Rock Magazin | 2012.12.21.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Nail Records

Weblap: http://perfectsymmetry.hu

Stílus: Progresszí­v rock/metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Kovács Attila - ének Kusinka Tamás - gitár Cselényi Ferenc - gitár Kovács Péter - billentyűs hangszerek Szkróbó Szabolcs - basszusgitár Bánhalmi Zsolt - dob
Dalcímek
01. Életjel 02. Változom 03. Miért nem vagy itt? 04. Vigyázok rád 05. Hősök nélkül 06. Álarcod mögül 07. Most másról van szó 08. Kegyes hazugság 09. Újra egyedül leszek 10. Búcsúzni jöttem
Értékelés

Három évvel a második Perfect Symmetry album, a ’Szabad akarat’ után végre kezünkbe vehetjük a ’Tökéletes szándék’ című új albumot. A lemez a 250. Hammerworld CD-mellékleteként jelent meg, így remélhetőleg olyan emberekhez is eljut, akik még nem találkoztak a progresszív zenét játszó zenekarral. Az albumon, ahogy a beharangozó ’Változom’ EP-n is, már Kovács Attila énekel, aki a korai időszakban néhány hónapig már tagja volt a zenekarnak, és fantasztikus dolgokat művel a dalokban. Tökéletes választás volt.

A lemez tíz dalt tartalmaz, melyek mindegyike egy igazi gyöngyszem. Nekem már az EP is nagyon tetszett, de így egyben lett kerek a történet. Lehet érezni ezekben a dalokban, hogy nagyon együtt van a csapat. Mindegyik hangszert hallani, egyik sincs a másiknak fölé rendelve, és aminek külön örülök, hogy a basszusgitár nincs alulkeverve, kellemesen duruzsol mindvégig a lemezen, a dobokkal együtt betonbiztos alapot hoz. A szintetizátor minden dalban fontos szerepet játszik, színesítve-kiegészítve mindvégig a hol horzsoló, hol leheletfinom gitárokat. Az összes dalban megadallamokat hallhatunk, hiszen annak ellenére, hogy progresszív rockról beszélünk, pár hallgatás után a refréneket már dúdolja az ember, de minden egyes további hallgatással új-és új dolgok jönnek elő, rengeteg apró finomsággal, díszítéssel megfűszerezve.

A szövegek továbbra sem csattannak ki az örömtől, de azért vannak dalok, amelyekben látni fényt is, tele elgondolkodtató témákkal, érzelmekkel. Ami elsőre nagyon meglepett, az az Újra  egyedül leszek című dal. Lehet, hogy hülyeség, de nekem a Bonanza Banzai jutott eszembe a szintetizátor-témáról (akiket egyébként nagyon szerettem), de több hallgatás után ez a dal lett a legnagyobb kedvencem az albumról. A Vigyázok Rád már az EP-n is kiugró volt, idén nem hallottam szebb lírát, és az is tetszik, hogy rögtön utána jön az album mind szövegében, mind a zenéjében „legdurvább” dala, a Hősök nélkül. A záró Búcsúzni jöttem pedig elvisz egy másik világba, egy szál zongorával, Attila hátborzongató előadásában – a dal mindennél jobban mondja el, milyen is a búcsúzás. Tiszta és percekig hatása alatt van az ember. A ’Szabad akarat’-on a Végén… volt ilyen. Hogy egy klasszikussal éljek: egy csoda.

Pontszám: 9

Legutóbbi hozzászólások


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!