Just Another: Polarities

írta Bazsa | 2012.07.11.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Szerzői kiadás

Weblap: http://www.justanother.hu

Stílus: modern rock/metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
R. Horváth György - ének Pál-Szabó András - gitár Nagy Dániel - gitár Kozma Dániel - basszusgitár Berkes Márton - dob
Dalcímek
01. A Sign Of Life 02. Down The Drain 03. This Night 04. Changing 05. Insane 06. Where To 07. Van tovább 08. Gyönyörű méreg 09. Végtelen látomás 10. 2008 11. Nincs több igen 12. Felfelé zuhanás
Értékelés

Általában aggodalommal vegyes izgalom lesz úrrá rajtam, amikor egy fiatal magyar zenekar lemeze kerül a lejátszómba. Nem hiszem, hogy ennek okai különösebb magyarázatra szorulnak: a hazai zeneipar őrült gondokkal küzd, és mindez hatványozottan igaz az undergroundban próbálkozó csapatok helyzetére. Tehetségekből persze nálunk sincs hiány, a vállalható produkciók száma ehhez képest viszont sajnos elenyésző. Mert adott esetben hiába jók a dalok, ha nincsenek jól eljátszva, de ugyanígy rontja az összértéket az amatőr hangzás, vagy ha a promóciós képekről az látszik, hogy a zenekar egyenesen a sarki közértből érkezett a fotózásra. Itthon továbbra is ritka, hogy minden komponens a helyén legyen, sajnos valami mindig hiányzik, hibádzik, vagy meg sem közelíti a minimálisan elvárható színvonalat. Éppen ezért mérhetetlenül tudok lelkesedni, ha egy olyan csapatba botlok bele, mint a 2008-ban alakult Just Another, és ’Polarities’ című bemutatkozó lemezük.    

A srácok abban a rádió-kompatibilis modern rock/metal műfajban alkotnak, melyet egyebek mellett a Lostprophets, a Papa Roach, a Nickelback és az Alter Bridge neve fémjelez. Ebben a bizniszben éppen annyira benne van a hatalmas siker, mint – megfelelő dalszerzői képességek nélkül – a rettenetes bukta, vagy ami talán még annál rosszabb: a közöny. A Just Another szerencsére nem követi el ezt a hibát, hiszen pokoli erős, azonnal a fülekbe ragadó dalokkal pakolták tele debüt-lemezüket.
A punkos lendületű A Sign Of Life szinte kiugrik a hangfalakból, ennél meggyőzőbb nyitást nehéz is elképzelni. Majd érkezik a fokozatosan építkező, a kellemesen andalgós kezdést és az iszonyatosan eltalált refrént követően eszeveszett beindulást produkáló Down The Drain, ami amellett, hogy a ’Polarities’ egyik húzónótája, kicsit nyugatabbra már rég toplistás sláger lenne. Az erőteljesebb nu metal-hatásokat mutató Changing, valamint a melankolikus vizekre evező Where To szintén potenciális sikerdalok, az ex-Insane-es Molnár Bálint közrehörgésével készült, trükkösen elnevezett Insane pedig ellenállhatatlan sodrásával és groove-jaival tarol.

A lemez második felén már magyar nyelvű dalok kaptak helyet, jelezvén azt a dilemmát, mellyel gyakorta találják szembe magukat a rockzenét játszó csapatok. Személy szerint ebben a közegben az angolt sokkal természetesebbnek érzem, de emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy nemzetközi szintű érvényesülést tesz lehetővé. Lényegesen nehezebb a kérdés a hazai piac igényeit illetően, hiszen az anyanyelvűség egyáltalán nem biztos, hogy egyben hatékonyabb eladhatóságot is biztosít. A diplomatikus fele-fele arányú megoldást nem csupán azért nem tartom járható útnak, mert túlságosan is megbontja a lemez egységét, hanem mert az angol szövegű dalok mintha valahogy erősebbek lennének zeneileg amúgy semmivel sem rosszabb magyar nyelvű társaiknál. A Van tovább talán épp ezért nem válhatott húzónótává, és az egyébként szintén remek, enyhén Linkin Park-áthallású Felfelé zuhanás sem működik igazán. Egyedül a Végtelen látomás képez kivételt, a kifejezetten a hazai mainstreamet megcélzó, bitang jól megírt dal nekem érzelgősség terén ugyan kicsit már túlzás, mégis nagyon egyben van.   

Az öröm azonban mégsem lehet teljes, hiszen a ’Polarities’ közérthetőségében a legfontosabb szerepet játszó, kiváló dallamérzékkel és rendkívül kellemes orgánummal rendelkező R. Horváth György énekes (aki nem mellesleg dalszerző is egyben) hamarosan elhagyja a zenekart. Hatalmas veszteség ez, különösen így, a nagyon is komolyan kilátásba helyezhető hazai és nemzetközi sikerek előtt. Fel van adva tehát a lecke, de bízom benne, hogy sikerül egy hasonló hangi adottságokkal és intenzív kifejezőképességgel rendelkező embert találniuk!

Pontszám: 8