Desmond Morris : A csupasz majom

írta garael | 2005.11.18.

Vajon mi a meghatározóbb az ember viselkedésében? Az öröklött genetikai minták, vagy a civilizáció keretében végbemenő szocializáció? Mennyiben különbözik az ember legközelebbi rokonától, a majomtól? Mik az eredetei a társadalmi jelenségeknek? Mennyi ezekből a biológiailag meghatározott és mennyi a kultúra terméke?

Morris, a kiváló kultúrantropológus ebben a könyvében- mely minden pszichológiai fakultáns egyik alaptankönyvévé lett- olyan kérdéseket feszeget, melyet ha nem is tudatosan, de sokunk feltett. A válaszokat az ember biológiai származásában keresi, remekül megvilágí­tva a párhuzamokat az emberi viselkedés, és az állati jelenségek között. Lehámozva a saját magunk teremtette fensőségtudatot remekül világí­t rá, hogy a biológiai létezés több százezer évéhez viszonyí­tva a civilizáció párezer éves máza bizony csekély: s az ember ettől a máztól megtisztí­tva nem más, mint csupasz majom.

Miért nevetünk? Miért olyanok az udvarlási szokásaink, amilyenek? Miért fontosabb a férfiak számára a hatalom, mint a nőknek? Miért vagyunk agresszí­vek? Csak pár kérdés azokból , melyekre az í­ró remek, szemléletes választ ad, mindezen szokásokat visszavezetve az állatvilágba, példát hozva azokra, miközben finom iróniával leplezi le az ember által kialakí­tott sematikus önképet.

Csak egy példát emlí­tenék a könyvből, melyben kiderül, miért festik vörösre a szájukat a nők? Nos, Desmond szerint az ajak nem más, mint a vagina jelképe, melyben maga az ajak a nagy-, az í­ny a kis szeméremajkakat, a nyelv pedig a csiklót jelképezi. Hasonló szexuális figyelemfelkeltő jel a majmok világában is előfordul, az egyik páviánfaj feneke mintha csak női szájat formázna – mely átvitt értelemben ugye a női nemiszerv jelképe- még szí­nében is követi az emberi testrészt, sőt mi több, szexuális izgalom hatására el is vörösödik.

De nem is í­rok többet, ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki szereti kutatni saját viselkedésünk gyökereit, de annak is, aki pusztán szeret tartalmasan szórakozni, biztos vagyok benne, nem fog csalódni. Garael