Lobogó zászlók, gördülő fejek: Airbourne – FEZEN, 2019. 07. 24.

írta Hard Rock Magazin | 2019.08.06.

Az emberben mindig egyszerre munkálkodik az izgalom és az aggodalom, ha először készül élőben hallani valamelyik nagy kedvencét. Egyrészt alig várja, hogy az oda-vissza rongyosra hallgatott és megunhatatlan dalokat láthassa hús-vér valójukban életre kelni, másrészt megjelenik azért az a félelem is, hogy mi történik akkor, ha túl magasra tesszük a mércét, és végül csalódást fog okozni a produkció. Az ausztrál O’Keeffe-fivérek által alapított Airbourne már többszörösen visszatérő vendégnek számít hazánkban: korábban jártak a Dürer Kertben, a Club 202-ben, a Barba Negrában, az A38-on, a Rockmaratonon és a Hegyalján is, az idén pedig a FEZEN Fesztivált vették célba.

A rockcsapat, amelynek már az ötödik lemeze is előkészületben van, számtalanszor rácáfolt azokra a sztereotípiákra, amelyekkel a vintage műfaj kortárs képviselőit szokták illetni. Ilyen az a szokásos kritika, miszerint ezek a zenekarok már nem tudnak újat mutatni sem hangzás, sem zenei világ terén, mert már mindent megírtak, mindent kipróbáltak és elérkeztünk a rock’n’ roll határaihoz. Viszont – ahogyan arra korábbi cikkeim esetén is refklektáltam – ha kellő hitelesség, elszántság, vitalitás és energia áll egy banda mögött, és képes újraértelmezni a régi sablonokat, akkor továbbra is egyedi színezetet adhat a zenéjének.

Az Airbourne esetében pedig mindenképpen erről van szó, és bár folyamatosan (és jogosan) hasonlítják a zenekart a legendás honfitársakhoz és példaképekhez, az AC/DC-hez, az új srácoknak is megvannak azok a stílusjegyeik, amelyek alapján azonnal be lehet őket azonosítani. Sokszor már-már az az érzésünk támadhat, hogy ez az együttes rájött a hard rock univerzális receptjére, de ha nem is, mindenesete valamit nagyon jól csinál, mert úgy tesz szert egyre szélesebb rajongótáborra és egyre komolyabb turnéhelyszínekre (Rock am Ring, Wacken Open Air), hogy nem volt szüksége semmiféle profilváltásra vagy zenei fordulatra.

Egyszerűen ugyanazt a színvonalat nyújtják a zenészek dalírás terén, mint a kezdetekkor, és talán éppen az is lehet a népszerűségük kulcsa, hogy hűek és őszinték maradtak a hőn szeretett zenei világhoz, és ugyanazzal a lelkesedéssel játsszák el modern klasszikusokká vált számaikat immár több, mint egy évtizede. Tisztában vannak vele, hogy mi az ő terepük, mihez értenek igazán, és ha ezt komfortzónaként vagy biztonsági játékként is értelmezik sokan, teljes mértékben bocsánatos bűnnek tekinthetjük ezt, ha megismerkedünk a banda diszkográfiájával.

A termést megvizsgálva ugyanis megállapíthatjuk, hogy kifejezetten letisztult és egységes az a kompozíció, amelyet a dalok képviselnek: nincsenek kötelező jellegű balladák vagy akusztikus szerzemények, a rádiócsatornáknak szánt populáris motívumok és töltelékdarabok pedig ugyancsak idegennek számítanak az Airbourne számára. Ez is alátámasztja, hogy egy rétegzenekarról van szó, de ezen belül mindenképpen a sikeresebbről, amely hatékonyan szólítja meg a saját szubkultúrájának szinte valamennyi tagját, és amely alapvetően a klubokban és a fesztiválokon, azaz a színpadon van igazán elemében, és ott tudja a legnagyobb katarzist kiváltani a rajongóiból.

A stúdiómunkák közül a másodikat, a ’No Guts. No Glory’-t, illetve az utolsót, a ’Breakin’Outta Hell’-t érdemes azért megemlíteni, amelyek szintén nem hoznak forradalmi dolgokat a szokásos formulákon kívül, de a zenekar ezt mégis olyan jellegzetes szájízzel és dallamvilággal tálalja a közönségének, hogy az elejétől a végéig magával rántják a hallgatót ezek a korongok egy végtelen és dinamikus rock’n’roll-hullámba, ami főleg a ritmusközpontú, könnyen megjegyezhető (és eljátszható) akkordokon keresztül nyilvánul meg. Utóbbiaknak pedig mindig volt számomra egy olyan üzenete, hogy nincs talán olyan bonyolult és monumentális dolgokra szükség ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, hanem elég azt kitartóan, önfeledten és szerethetően csinálnunk.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ausztrál rockereknek nem pusztán néhány olyan számuk van, amelyeket halhatatlan slágerként ki lehet emelni és amik minden koncerten kihagyhatatlanok lennének (bár akadnak olyan darabok, amelyeket a filmek és a videójátékok révén talán szélesebb körben ismernek). Az Airbourne-nál inkább az egész életművet egyben érdemes boncolgatni, és éppen ez az, ami miatt egy olyan magyarországi vidéki fesztiválon is, mint a FEZEN, rekordidő előtt teljesen meg tudta tölteni a nézőteret – hiszen bárhogyan is állítják össze a setlistet, garantáltan visszaadják azt a show-t és azt a koncertélményt, amire számítani lehet egy ilyen kaliberű bandánál.

A tüzes és dübörgő rockhimnuszok azonban önmagukban még a legnagyobbak esetén sem elegendőek egy emlékezetes fellépéshez: az érem másik oldala mindig az, hogy milyen maga a produkció. Korábban csak felvételen volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen az, amikor az ausztrál négyes a színpadra áll, és noha ezúttal kimaradtak az olyan hagyományos elemek, mint a nézők közötti fel-alá rohangálás vagy az állványzatra való felkapaszkodás, néhány extrém mutatványra ezúttal is sor került a whiskys üvegekkel begördülő zsúrkocsin át egészen a fejrázással való sörnyitásig. A hangulatos fesztiválsátor, a fénytechnika és az együttes profiljához passzoló horizontális elrendezés pedig még inkább kiemelte és különlegessé tette a koncertet az aznapi programok sorában.

A legszimpatikusabb a zenekar egész színpadi megjelenésében számomra az volt, hogy láthatóan nem tesznek különbséget kis és nagy helyszínek, illetve az egyes turnéállomások között, hanem valóban gőzerővel, teljes szívből és izomból nyomják le a bulit mindenhol, és a fáradtság, a kiégettség vagy az unalom leghalványabb jeleit sem lehet felfedezni rajtuk. Maximálisan áradt a bandából a műfaj iránti tisztelet, ugyanakkor a kellő lazaság és lendület is, aminek tényleg csak a töredékét ismeri az ember, ha élőben nem találkozik ezzel az életformával – mert az ausztrál fiúknak ez nem pusztán a hírnévről vagy a kalandról szól, hanem érezhető volt, hogy szilárd meggyőződés és akaraterő áll a tevékenységük mögött.

Az is közelebb hozta a nézőhöz a műsort, hogy az egyik pillanatban a nemzetközi zenei fesztiválokra emlékeztető teátrális légkör volt a jellemző, ami az aréna rock hőskorának a hangulatát idézte, a másikban viszont az alternatív és punk zenekarok klubkoncertjeire hajazott az előadás. Utóbbinak főleg a közönséggel folytatott közvetlen kommunikáció az oka, amit a frontember Joel biztosított lelkesítve az összegyűlteket és kommentálva a műsort. Az énekes-gitáros egyébként is „első az egyenlők között” módon a zenekar kulcsfigurája, aki mellett a többiek némileg háttérszereplőnek tekinthetőek, de ez a szerep egyáltalán nem derogált nekik, és ugyancsak otthonosan, rutinosan, kötetlenül mozogtak a színpadon.

A felvezető melódiából a régi rajongók már sejthették, hogy a Ready to Rock fogja indítani a bulit, majd egy ismerős favorit, a Too Much, Too Young, Too Fast következett, ami már önmagában is erős kezdés, de azért a srácok hozzátették a szokásos koreográfiát is a biztonság kedvéért. Ezek után egy érdekes újdonság, a Boneshaker következett, amit az utóbbi időben gyakran játszik a zenekar, és aminek a groove-ja leginkább a második lemez dalaira emlékeztet, így tematikában teljesen illett a repertoár elejére. Szokatlan módon már a koncert első harmadában elhangzott az új album néhány slágere, mint a komor hangvételű Rivalry és a címadó dal, amelyek valamivel gyengébbek ugyan a többi számnál, de sikeresen átkötötték a műsort a klasszikus anyagok felé, így a Girls In Black, a Heartbreaker és a Stand Up For Rock’n’Roll felé, amelyek közül külön öröm volt utóbbi kettő, amelyek talán ritkábban kerülnek terítékre.

Amikor a frontember feltette a kérdést, hogy tudjuk-e, ki az a Lemmy, egyértelmű volt, hogy az ő emlékére írt It’s All For Rock’n’Roll lesz a következő dal, hiszen a Motörhead énekese nem csak fontos példaképe a bandának, hanem személyes kapcsolat is összefűzte őket: az ikonikus zenész például egy apróbb szerepet is vállalt az Airbourne első videoklipjében. Ez volt az első olyan darab, ahol megmutatta a zenekar, hogyan kell egy kiállást profin megoldani, hogyan kell úgy felpörgetni, hogy ne csak időhúzásnak vagy alibinek érezze az néző, hanem valódi tartalma is legyen. Több dalnál, így az emblematikus szirénázással induló Live It Upnál is bevetették ezt a színpadi trükköt, de egyáltalán nem érezte a közönség, hogy túl sok lenne, hanem minden másodpercben adott valami meglepőt vagy szórakoztatót a csapat.

A kellő arányok megtalálása mellett fontos volt az is, hogy a legkülönbözőbb érák és tónusok szerzeményei szólaltak meg, többek között a Raise The Flag vagy a Bottom Of The Well, és természetesen az első átütő siker, a sokak által már előre skandált Runnin’ Wild, ami ha messze nem is a legjobb, de az egyik legismertebb és legdögösebb műsorszáma a bandának. Ezek mellett viszont féltucatnyi potenciális sikerszerzemény volt még, amiket ugyanúgy be lehetett volna válogatni, és hasonló hatást ért volna el velük a zenekar, ami szintén azt mutatja, hogy szinte kimeríthetetlennek tűnik az a zenei erőforrás, amiből merítenek, és csak az időkeret miatt nem volt lehetőség egy még hosszabb produkcióra.

Az energikus tremolózások, a pengetődobálás és a szinte véget nem érő ráadások után a szervezőktől tökéletes választás volt, hogy egy AC/DC tribute banda vezette le az estét, így a hard rock szerelmeseiben bizonyára mély nyomot hagyott a koncert a szó pozitív értelmében. Ugyanakkor a magas elvárásokkal kapcsolatban is minden félelmem szertefoszlott, mivel még ebből az átlagosnak mondható repertoárból is kihozták a zenészek a száztíz százalékot, sőt, néhány váratlan közönségkedvenccel meg is fűszerezték azt. Vélhetően az érzés kölcsönös volt, és az Airbourne sztárjai is szívesen szórakoztatták a helyi nagyérdeműt, aminek az egyik jele, hogy ősszel vissza is térnek hozzánk, amikor már talán az ötödik albumból is több ízelítőt hallhat a magyar közönség.

Szerző: Ocsovai Ferenc
Képek: Török Hajni

Legutóbbi hozzászólások