Kedvenc lemezeim – The Beatles: White Album (50th Anniversary Deluxe Edition)

írta karpatisz | 2018.12.25.

Kedves vendégeink! Giles Martin vagyok, a mai napon a kísérőjük, és egy rövid időutazásra invitálom Önöket! Jelenleg 1998-at írunk, úti célunk viszont 1968, ahol 30 évvel ezelőtt csoda történt. Én magam is roppant izgatott vagyok, hiszen csak egy évre rá születtem, és eddig csak elbeszéléseket hallottam erről a zavaros időszakról. Körülbelül két-két és fél órát fogunk eltölteni a The Beatles társaságában. Ez idő alatt sajnos nem áll módjukban a négy zenész életébe beleavatkozni, csak szemlélhetik őket. Cserébe megismerhetik a ’The Beatles’, vagy ahogy már akkoriban is hívták, a „White Album” keletkezésének körülményeit és kulisszatitkait.

Első állomásunk 1968 februárja, a helyszín pedig az indiai Rishikesh, ahol a négy gombafejű meditációs gyakorlatokat végzett. A transzcendens világ felé nyitás mellett a zenélésre is jutott idő, és a sztárok megtisztulva (testi és lelki értelemben is) újra belevetették magukat az írásba. Két hónap alatt 40 dal született meg, többnyire akusztikus hangszereken.

Következő megállónk a londoni Abbey Road Studios, május legvégén járunk, mikor is elkezdődnek a felvételek, terv szerint októberi végzéssel. Az indiai utazás pozitív hatása még érezhető, kezdetekben jól is haladnak a felvételek. A rengeteg ötletből úgy fest, 30 dal kerülhet fel a végleges albumra, ám a producer (lehetséges, hogy az apám lenne az?) és a zenészek között vita van arról, hogy szimpla vagy – épp az elkészült dalok számából adódóan – dupla LP szülessen. De várjunk csak! Ki ez a hölgy? Eddig még nem volt ilyen, hogy egy partner, feleség vagy épp barátnő ott lehet a stúdióban! Ki ez? Mit akar? Ennek a dolognak nem lesz jó vége… De mennyire, hogy nem! A feszültség csak nőttön-nő, a hangulat nem épp rózsás, akár a kés éle, olyan vékony és veszélyes a légkör.

Augusztus 22: Ringo elhagyja a stúdiót! De várjunk, ez így nem lesz jó, hát még nincs vége! Srácok, találjatok ki valamit!

Elnézést kérünk vendégeinktől, az utazást technikai hiba miatt félbeszakítjuk. Amint elhárítottuk a hibát, folytatódik a kaland.

Technikai malőr megoldva, a kirándulás folytatódhat, de közben a gépünk előre ugrott az időben szeptember 5-re. Nem is baj! Itt már újra együtt a négy srác, és most már – ha foghúzás közepette is, de – sikerült minden. Készen vannak a felvételek!

(Közbevetett kérdés: Kedves kísérő! Miért van az, hogy csak 16 dalban játszanak mind a négyen? Lehet, hogy elkezdődött a vég?)

Nos, lehetséges... De ne foglalkozzunk most ezzel! Kedves Utasaink, a megrázkódtatások ellenére simán sikerült landolnunk. Megvan az első hely az eladási listákon! Pedig nem épp homogének a dalok: van itt rock and roll, blues, reggae, folk és egy helyen megjelent a country is. De mit lehet tenni, még mindig imádják őket!

Mit gondolnak, meddig fogják emlegetni a Back In The U.S.S.R, a Dear Prudence, az Ob-La-Di, Ob-La-Da, a While My Guitar Gently Weeps, a Julia, a Birthday című dalokat és társaikat? Lehetséges, hogy még 20 év múlva is emlékeznek majd rájuk? Ugorjunk el oda és nézzük meg, kit érdekel a The Beatles és a 'The Beatles' című 1968-as album 2018-ban!

A XXI. század második évtizedében mit látunk? Emberek a kezükben szaladgálnak egy – a régit megidéző, csak sokkal kisebb – „White Album”-mal. De várjunk csak, van valami különbség! Ez jóval vastagabb, mint lennie kellene! És hogy kerül ide Esher? Ja, hogy ott rakták össze az akusztikus demoanyagokat, és ezek a különleges – átértelmezések, átformálások előtti – verziók eddig még nem láttak napvilágot! Látok itt másoknál négylemezes bakelit kiadásokat is, pedig azt hittem, ezek végleg eltűntek a CD megjelenésével. És vannak itt a régi bakelitek méretét megközelítő (12 1/2" x 10 1/4"-os, de 1" vastag, belül 164 oldalas könyvet tartalmazó) keményfedeles kiadványok is Super Deluxe Edition néven. Micsoda? Hogy 6 CD és 1 Blu-ray van benne? Utánanéztem ennek a Blu-raynek, hihetetlen, hogy 5,5-szeres a kapacitása a DVD-hez képest, pedig az is csak 1 éve (1997-ben) jelent meg. El sem tudom képzelni, mivel tudnak megtölteni ekkora tárhelyet! Itt azt írják: "Brand new 5.1 surround mix by Giles Martin and Sam Okell." Ez én vagyok! Húsz év múlva én fogom újrakeverni ezt a nagyszerű anyagot, ami a ma még ismeretlen Blu-ray formátumban fog megjelenni. Hát ez fantasztikus! Akárcsak ez az utazás. Kár, hogy nem vihetem magammal 1998-ba!

Kedves Utasaink! Giles Martin voltam, a mai kalandunk kiötlője, lelke és a „Fifth Beatle” cím – remélhetőleg jogos – továbbvivője.

John Lennon – gitár, ének, basszusgitár, billentyűs hangszerek, harmonika, szaxofon
Paul McCartney – basszusgitár, ének, vokál, gitár, zongora, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek
George Harrison – gitár, ének, vokál, hammond orgona, basszusgitár, ütőhangszerek
Ringo Starr – dob, ütőhangszerek, ének

CD 1: Back In The U.S.S.R. / Dear Prudence / Glass Onion / Ob-La-Di, Ob-La-Da / Wild Honey Pie / The Continuing Story Of Bungalow Bill / While My Guitar Gently Weeps / Happiness Is A Warm Gun / Martha My Dear / I’m So Tired / Blackbird / Piggies / Rocky Racoon / Don’t Pass Me By / Why Don’t We Do It In The Road? / I Will / Julia

CD 2: Birthday / Yer Blues / Mother Nature’s Son / Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey / Sexy Sadie / Helter Skelter / Long, Long, Long / Revolution 1 / Honey Pie / Savoy Truffle / Cry Baby Cry / Revolution 9 / Good Night

CD 3 (Esher Demos): Back In The U.S.S.R. / Dear Prudence / Glass Onion / Ob-La-Di, Ob-La-Da / The Continuing Story Of Bungalow Bill / While My Guitar Gently Weeps / Happiness Is A Warm Gun / I’m So Tired / Blackbird / Piggies / Rocky Raccoon / Julia / Yer Blues / Mother Nature’s Son / Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey / Sexy Sadie / Revolution / Honey Pie / Cry Baby Cry / Sour Milk Sea / Junk / Child Of Nature / Circles / Mean Mr Mustard / Polythene Pam / Not Guilty / What’s The New Mary Jane