DVD kritika: Yngwie J. Malmsteen: LIVE WITH THE NEW JAPAN PHILHARMONIC 2003

írta admin | 2005.10.20.

Malmsteen kötödése a komoly zenéhez már feltűnésekor is érezhető volt. Nem tudni, hogy ez magától alakult ki nála vagy a taní­tómester Ritchie Blackmore hatására, de tény, hogy élvezett hallgatni a játékát, amikor komolyabb vizekre evez. Ez a koncert 2001 júliusában, hol máshol, mint Japánban esett meg, egy hatalmas látszólag is komolyzenei előadásokra épült teremben. Mondanom sem kell telt ház előtt, kezdődik a hangverseny, ahol először a nagyzenekar előadásában hallhatjuk a Black Start. Aztán megérkezik a mágus, egy maga. Semmi zenekar vagy ahhoz hasonló. Na ez érdekes lesz gondoltam, mivel eddig ilyen előadást csak teljes rock zenekarral láttam. Mögötte egy frakkba öltöztettet komornyik, hozza a fehér Stratocastert, és ehhez azt hiszem nincs mit hozzá tenni. Malmsteen mára hallhatatlan gitárhős lett és ezen nem is kell csodálkozni.

Ahogy nyakába veszi a hangszert rögtön meg is szólaltatja és kicsit hátra fordulva egy igazi rockos mozdulattal be is számol a filharmonikusoknak. Elképesztő egy fazon. Nem szeretnék ódákat zengeni, de ahogy megszólal a gitár ennek az embernek a kezében az egyedül álló, ráadásul í­gy nagyzenekari kí­sérettel egy kicsit félelmetes is, a szó jó értelmében. Ha a mi Johannunk a középkorban születik máglyán végzi az biztos. Nem taglalnám részletesen a zenei élményt sem, de a Fuguéban és a Prelude To Aprilban megszólaló kórus hallatán tényleg borsódzik az ember háta, és akkor még a Toccatáról nem is beszéltem. Ráadásul az utóbbi kettőt akusztikus gitáron adja elő a mester. A Presto Vivace cí­mű opusnál, ha becsukjuk a szemünket rögtön valami kosztümös film kellős közepén érezzük magunkat, ahol éppen a királyi udvarban kezdődik a bál. De nem szeretném befolyásolni a hallgatót, a zene legyen mindenkié. Mondanom sem kell, hogy a végén a közönség és a nagyzenekar is felállva ünnepel. Sajnos a koncert nem túl hosszú a ráadásokkal is csak egy óra tizenöt perc. Erre szokták mondani, hogy reggelig elhallgatnám! Az extrákban megtalálható a koncertről lemaradt Evil Eye, egy rövid film a próbákról, fotók és Yngwie néhány szava az eseményről!


Black Star Oveture Trilogy Suite Op. 5, The First Movement Brothers Icarus Dream Fanfare Cavallino Rampante Fugue Prelude To April Toccata Andante Sarabande Allegro Adagio Vivace Presto Vivace Finale Blitzkrieg Far Beyond The Sun
Yngwie Johann Malmsteen New Japan Philharmonic
Szakáts Tibor