Szerelemvonat és pogó a Dunán: Brant Björk feat. Sean Wheeler, Shapat Terror – A38 Hajó, 2017. 08. 06.

írta StonerCsab | 2017.08.09.

Nem éppen a sivatag dűnéit megmászó hangulatban indultam el szakadó esőben az A38 Hajóra, ahol immáron negyedik alkalommal tért vissza Magyarországra önálló zenekarával a stoner /desert rock egyik kultikus alakjának számító Brant Björk.

Az egykori Kyuss/Fu Manchu-dobost a Negative Art Prod. 20 éves születésnapjához kapcsolódó koncertsorozat keretein belül sikerült újra meghívni, ahol ezúttal is – ahogy a megboldogult Kultiplexben 2007-ben – a Shapat Terror nyitotta az estét! Az egri srácok már elég rutinosoknak számítanak stoner szinten, és a néhol megszeppent kommunikáció ellenére – saját szavukkal élve – elég erős „felszopóként” sikerült viselkedniük Brant papa előtt!

Nem sokkal fél tíz után kezdett el felszivárogni B.B. és zenekara, ő maga szép komótosan, nyugodtan, minden mozdulatát meggondolva nyúlt hangszeréhez, ami most egy natúr festésű Gibson Flying V volt, és egy laza hangolás után bele is kezdtek a mókába. Brant „májesztró” öltözéke ezúttal is maradt a khaki színű, lepkefogó színösszeállításnál, pudli haját fekete fejkendő alá gyömöszölte, és sárga lencsés szemüvegen keresztül osztotta nekünk egész este a sivatag hangjait.

Dave Dinsmore basszeros egyből otthon érezte magát: ahogy színpadra lépett, már dobta is le a cipőt és mezítláb tolta végig a bulit. A bőgőt pedig úgy ölelgette és táncoltatta, mintha az egy vérmes kiscsaj lenne, akit nem tud megtartani magának. A másodgitárost, Bubba DuPree-t, egyértelműen nem a közvetlen és kommunikatív munkája miatt hívták a zenekarba, mert végig szinte fel sem nézve, egy arccal riffelte végig a bulit, viszont amit csinált, az teljesen rendben is volt. Ryan Güt ütős pont az ellenkezője volt gitáros társának, mert ő végig vigyorogva varrta oda a bőröknek, izzadva, dolgozva, becsülettel adta a lendületet a társai alá.

A műsor menete nagyon profin volt felépítve, hiszen ahogy haladt a program, egyre dinamikusabb, erősebb számok következtek, amit a közönség is egyből átvett. A színpad előtt kisebb „pogó park” alakult ki, ahol a keményebbek ki is próbálhatták magukat, de még azokat sikerült néha belevonni, akik egy nyugis első sort reméltek az esti bulitól. Hát, az nem jött össze, de lehet nem is baj…

Ahogy az esemény címében is jelezték, az estének volt egy plusz vendége, mégpedig Sean Wheeler, aki főszereplőnk régi homokozóbéli kis pajtása, és holmi Schuster Lóriként szerepelt most a zenekar mellett. Fekete fedora kalapban, fekete öltönyben segítette ki énekkel Brant szövegeit, csörgővel és bizonyos cselekvéseket imitáló táncokkal egybekötve. Majd félpucéran, maszkban belevetette magát a közönségbe, és meginvitálta őket egy Demjén Rózsit megszégyenítő szerelemvonatozásba, aminek élén ott kígyózott velük a tömegben. Mindeközben a színpadról szólt a hipnotikus zene, és ez így egyben egy elég bizarr és érdekes képet adott. Szerencsére a közönség visszaadta a színpadnak Seant, és mindenki eldönthette maga, hogy ez a szereplése most hozzáadott-e valamit a show-hoz vagy sem.

Mindenesetre egy emlékezetes – néhol abszurd, de semmiképp sem eseménytelen – koncertet láthattunk az újfent hatalmasat dörrenő A38 Hajón, ahol talán egy picit ismételten belekóstolhattunk a legendás generátor partik hangulatába…

Szöveg: StonerCsab
Képek: Eve Mate

Legutóbbi hozzászólások