Magyar virtus Londonból: Avenford – Városliget Sörsátor, 2016.08.31.

írta savafan | 2016.09.09.

2014-et írtunk. Egyszer csak az egyik havertől jön egy mail, hogy éppen egy londoni zenekarnak csinálja a bookletjét, és átküld 1-2 számot véleményezésre, mert sejti, hogy tetszeni fog. Nagyon jó muzsika volt, kérdeztem is, miként jutottak el hozzá az angolok, mire kiderül, hogy a banda tagjai kinti magyarok. Ja, így más a leányzó fekvése. Az első Avenford-lemez teljes egészében minőségi munka, abban a szegmensben mozogva, amit nagyon szeretek.

Sajnos a FEZEN-es bulijukon nem tudtam ott lenni, de nem olyan rég megint jött egy mail, hogy a srác készíti az új Avenford-lemez bookletjét is, és szerinte jobb lett az anyag, mint az első, és nem mellesleg Pesten fognak játszanak. Több se kellett, utánajártam a dolgoknak, és kiderült, hogy augusztus utolsó napján, a munkahelyemtől pár sarokra ingyenes bulijuk lesz. Ezt nem hagyhattam ki, így augusztus végén a meló után átgurultam a Városligetbe. Első alkalommal tettem tiszteletemet a helyen, és az előzenekar koncertjének utolsó száma közben meg is érkeztem. Azt nem mondhatom, hogy a rengeteg ember majd’ kirúgta a sátor oldalát, kb. 50-70-en voltak, és ez a szám buli előrehaladtával csak emelkedett; a Városligetben sétálók is be-benéztek. A közönség számomra tök ismeretlen arcokból állt, akiket koncerteken nem nagyon szoktam látni, ez vagy az ingyenességnek szólt, bár valószínűbb, hogy elsősorban a zenekar haverjai töltötték meg a színpad előtti részt. A lényeg röviden annyi, hogy én baromi jól szórakoztam!

És hogy miért? Mert élőben is vissza tudták adni az első lemez kiváló hangulatát. Persze a sátor nem egy koncertterem, amit pont az ilyen bulik miatt építettek, vagyis nem szólt tökéletesen a buli. Az viszont lejött, hogy élvezik, amit csinálnak. A koncertet két részre lehetett osztani: a buli első felében az új, már elkészült album, a másodikban pedig – egy feldolgozás beiktatásával – az első lemez dalai voltak. Annyit meg kell említeni, hogy a négyes összeszokottsága még közel sem tökéletes, de ez a koncertek gyakoriságával majd javulni fog. Elsősorban Peter Szehoffner gitáros hozta a show-t, aki a vokálozásból is kivette a részét, és a kis színpad adta lehetőségekhez mérten mozogta be a teret.

Arpie Gamson énekes-gitáros hangja és stílusa tökéletesen illik ebbe a fajta muzsikába, és a kellő koncertrutinnal megjön majd az is, hogy 100%-os legyen akkor is, amikor egyszerre kell csinálnia a kettőt. Viszont amikor a buli második felében egy vendég ragadta magához a mikrofont, akkor a játéka már közel tökéletes volt. Az új lemezen lesz majd egy szám, amiben Kiss Zoli énekel, és ennek apropójából ő is a színpadon termett. Azon kívül, hogy Zoli egy baromi jó énekes, sok terhet vett le Arpie válláról, aki innentől elsősorban vokálozott a gitározás mellett, és ezáltal sokkal felszabadultabb volt. A Dark Angel címre keresztelt szám amúgy a koncert egyik húzónótája volt, és vélhetően a lemezen is nagyon jó lesz. Amit egyébként Roland Grapow kevert, és a buli után volt szerencsém belehallgatni pár számba… érdemes lesz áldozni a lemezre annak, aki szereti a minőségi dallamos muzsikát. Amúgy picit furcsa volt az első lemez tételeit nem Arpie hangjával hallani, de egy szavam sem lehet, mert Zoli az egyik legjobb honi énekes.

És essen szó a banda két nemzetközi tagjáról is, akiket mint megtudtam, hirdetésben talált meg a zenekar. Tom Longbottom basszeros kevésbé vette ki a részét a közös pózokból, de ez majd idővel javulni fog, Jivodar Dimitrov dobos pedig biztos alapot adott a srácok alá. Az alig egyórás buliba egy feldolgozás is belefért, és mivel Kiss Zoli is a deszkákon volt, ráadásul egy angol bandáról van szó, természetesen egy Maiden-számot (The Evil That Men Do) játszottak el, a közönség nagy örömére.

Rövid volt, nem ideális koncerthelyszín, más énekessel előadott dalok, de még így is egy nagyon jó buli volt az első Avenford koncertem. Nagyon remélem, hogy a sok koncertnek köszönhetően felszednek egy nagy adag rutint és normális helyen, megfelelő hosszúságú koncerten újra találkozunk! Addig is várom az új lemezt és ajánlom más figyelmébe is az anyagot!

Setlist:

Dead or Alive / Back in Time / Fury Road / New Beginning / Guiding Light / Dark Angel / Hunter’s Trail / Blade in the Moonlight / The Evil That Men Do / Mortal Price

Szerző: Savafan
Képek: Polgár Péter

Legutóbbi hozzászólások