„… I don’t want to live forever”: Lemmy Kilmister (1945-2015)

írta Bigfoot | 2015.12.30.

Reggel még alig nyitottam ki csipás szemeim, de tizenegy éves kisfiam már ezzel a mondattal köszöntött: „Apa, meghalt Lemmy…” Bekapcsoltam a gépet, minden honlapról ez a hír ömlött. Aztán felraktam a lemezjátszóra a Jugoton kiadású ’Ace Of Spades’-et, és bömbölve hallgattam végig, vállalva a csendháborítást. Mert kellett.

Akkor mégis volt benned valami, mégis voltál valaki faszikám, ha a CNN-nél is a halálod a vezető hír. Valamit leraktál az asztalra, ha jobboldali lapok is megemlékeznek rólad, szentéletűnek egyáltalán nem nevezhető figurádról. Nem illene hozzád, ha most megható szavakat írnék, mert ha megtudnád, szétnyomnád a cigit a pofámon. Taglaljam a pályafutásod? A francokat, mindenki ismeri, olvastuk a „Fehércsík-láz” kötetet. Ha valakinek vért adsz, az illető meghal – áll benne a legjobb poén. De baromi szar érzés nekrológot írni rólad, négy napja még a születésnapodon köszöntöttelek.

Lementem az egyik kocsmába, találkoztam pár cimborával, kollégával. Már másodszor ürítették poharukat rád. Így jobb emlékezni, te is így éltél. Inni - jó sokat! Lehetőleg Jack Danielst, de más is megteszi, csak alkohol legyen. És üvöltsön bármelyik Motörhead lemez. Mindegy melyik, egyformán vág pofán, legyen az első, vagy a ’Bad Magic’. Lemmy, a rohadt életbe, elrongyoltál erről a világról, itt hagytál minket. Ki fog most minket képen törölni egy odavágós rock and roll nótával? Mert az, rock and roll. Nem hívjuk heavy metalnak a Motörhead zenéjét, mert lenyúlsz a mennyekből basszusgitároddal, és jól fejbe kúrsz valakit, aki így tesz. „We play rock and roll!” Megjegyeztük a koncertek első mondatát!

Lehet, hogy nem férsz be a Mennyekbe. Ennyi pia, cigi, kurva és koszos rock and roll nem a szárnyas angyaloknak való. Egy régi haverod már harmincöt éve énekli Lucifernek: Hell Ain’t No A Bad Place To Be. Attól nem kell félni, hogy ezután nem lesz Motörhead: Würzel és Philty Animal már várnak, kicsit más felállásban, de ugyanúgy nyomhatjátok tovább. Akár közös koncertturnét is szervezhettek a Jimi Hendrix Experience-szel. Most már nem kell roadolnod Jiminek.

Lemmy, baszd meg, a Killed By Death most már valóság. Egyvalamit rohadtul betartottál: amikor megkérdezték tőled, meddig lesz Motörhead, így válaszoltál: „Amíg élek.” Öreg, hiányozni fogsz, de kurvára!

„Born To Lose, Live To Win”