"Elkövetem azt a bravúrt, hogy saját magam előzenekara leszek": Interjú Nagyfi Lászlóval a jubileumi Pokolgép koncert kapcsán

írta Csemény | 2014.03.03.

Bár kapkodni még nem kell, de közeleg az a bizonyos 2014. június 7-e, amikor is a Pokolgép jelenlegi és a 1984-90 közötti felállása neves vendégzenészek, valamint az Omen és a Words of Blood társaságában felszántja a PeCsa szabadtéri színpadát. A nem mindennapi koncert kapcsán interjúsorozatot indítunk, melyből kiderül, hogyan telnek a főszereplők napjai, milyen várakozásokkal tekintenek előre, illetve hogy mit várhatunk a jubileumi koncerttől. Igazodva a hivatalos műsorrendhez, elsőként az Omen jelenlegi és a Pokolgép egykori gitárosát, Nagyfi Lászlót kérdeztük.

Hard Rock Magazin: Hogyan alakultak a dolgok a szeptemberi interjút követően?

Nagyfi László: Besnyő Laci révén megkerestük a Gábort, és sikerült tető alá hozni a koncertet. A klasszikus felállás teljes koncertet ad, ahogy azt már októberben is szerettük volna. Tehát június 7-én a PeCsában lesz egy legalább másfél órás koncert a Pokolgép 1984 és 1990 közötti felállásával, amely az első négy lemezt készítette. De én játszom majd az Omennel is, és persze játszik a Pokolgép jelenlegi felállása is [Tóth-Kukovecz-Z.Kiss-Pintér-Veress]. Aztán jönnek vendégek is: például Paksi Endre is, a Pokolgép egyik alapítója, aki jó néhány alapmű egyik szerzője, és Rudán Joe sem maradhat ki, elvégre húsz évig húzta ő is az igát. (nevet)

HRM: Mit várhatunk a bulitól, hogy fog kinézni az este a te szemszögedből?

NL: El fogom követni azt a bravúrt, hogy a saját magam előzenekara leszek az Omennel hat órától. (nevet) Hét órakor fog kezdeni a Pokolgép jelenlegi felállása. A csendháborítást elkerülendő 10-ig be kell fejezni a koncertet, tehát hét órától lesz három óra arra, hogy mindent szétzúzzunk. Persze úgy kell beosztani az időt és a számokat, hogy a klasszikus felállás egy teljes koncertet játsszon. A rémhírekkel ellentétben mi öten a Gáborral, a Lacival, a Józsival és a Medivel teljes koncertet adunk.

HRM: Nagyon adná magát, hogy Kalapács Józsi is fellépjen az Omennel. Látsz-e erre lehetőséget?

NL: Mivel rövid műsort játszunk, nem nagyon. Meg nem is szeretném egyből lestrapálni a Józsit. Amúgy ezt ketten megbeszéltük, mert tőle is kérdezgették a dolgot. Ő velem ellentétben nem akar a saját maga előzenekara lenni.

HRM: Nem tartatok tőle, hogy kicsi lesz a PeCsa? Sokan felvetették, hogy nagyobb kapacitású helyszínre kéne vinni a produkciót.

NL: Semminek sem vagyunk az elrontói. Adja a jóisten, hogy kicsi legyen. Viszont biztosan nehézkes lenne a dolog, hiszen minden be lesz lőve a PeCsára, a fények, a látvány, a színpadkép. És ha későn derül ki a dolog, elég bajos átcipelni és egyáltalán áttervezni az egészet. Azt tudni kell, hogy a Kisstadionban mások a paraméterek és a lehetőségek is. Ez egyelőre kiszámíthatatlan. Viszont az biztos, hogy előre kell tervezni, mert 2003-ban több ezren kinn maradtak, ami annak köszönhető, hogy nagyon sokan aznap vették a jegyet, és csak az utolsó napokban lehetett megtapasztalni a tényleges érdeklődést. Úgyhogy aki szeretne jönni, az vegye meg időben a jegyét, hogy biztos ott lehessen. A mai világban és gazdasági helyzetben én örülnék és elégedett lennék, ha megtelne a Pecsa. Ha pedig netán tényleg akkora érdeklődés lesz, akkor kitalálunk valamit – lehetne mondjuk egy duplakoncert, de ennyire még nem érdemes előrerohanni.

HRM: Bizonyosan lesz érdeklődés pólók, kiadványok, vagy egy esetleges DVD iránt. Ilyesmi várható-e?

NL: Fantasztikus lenne, de egyelőre nincsenek konkrétumok ezen a téren.

HRM: Mi újság az Omennel?

NL: A mi házunk táján konkretizálódtak egy kicsit a dolgok ősz óta. Idén elkészültünk az új klipünkkel, ezen kívül ki fogunk adni egy két-három számos kislemezt. Jövőre pedig 25 éves lesz az Omen, akkorra készül el a stúdióalbum, meg egy díszdobozos kiadás. Két-három számmal szinte elkészültünk. Ezeken kívül a Nyolc ösvényt már hallhattátok is a legutóbbi Barba Negrás koncertünkön. Hogy már a csapból is a jubileum folyjon, elmondom, hogy 2015-ben tartunk persze jubileumi koncertet is, és meghívjuk majd a Józsit. Most viszont minden héten próbálunk, mert szeretnénk egy ütős albumot összehozni a 25. jubileumi évre.

 

 

HRM: Milyen dalcsokorra számíthat, aki kilátogat Komlóra a következő koncertetekre?

NL: Próbáljuk egyre inkább előtérbe helyezni az újabb dalokat. Úgy tűnik, hogy az utolsó lemez bejön a közönségnek. Ennek megfelelően a ’Nomen Est Omen’ egyre inkább dominál a setlistben. Na meg ott van a vadonatúj Nyolc ösvény is, amit szintén a régiek kárára kell betuszkolni. De a Zozó épp a minap hívta fel a figyelmemet, hogy a ’Jelek’ című albumunk idén lesz húsz éves. Úgyhogy – bár játszunk majd egy-két régit is – az idei koncertjeinket a „Jelek 20” jegyében tervezzük.

Készítette: Csemény