"Kulturális pogány vagyok": Interjú Heri Joensennel, a TYR gitáros-énekesével

írta Hard Rock Magazin | 2013.09.11.

Týr isten neve egyet jelent a világ metal rajongói számára a Feröer-szigetekkel és Európa egyik legprofibb folk metal zenekarával. A 2013. szeptember 13-án ezúttal a Finntroll társaságában Budapestre látogató banda koncertje előtt egy emailes interjú erejéig sikerült elérnünk a csapat vezérét Heri Joensent emailben, hogy felkeltsük az érdeklődést mind az új, ’Valkyrja’ című album megjelenése, mind a koncert előtt.

Hard Rock Magazin: Üdvözöllek a magyar rajongók nevében, Heri! Először egy kötelező kérdést szeretnék neked feltenni: hogy zajlottak a felvételek? Milyen volt George Kolliasszal dolgozni?

Heri Joensen: Minden rendben volt. George nagyon profi és keményen dolgozik, de két lábbal a földön áll, könnyű kijönni vele. Csodás élmény volt vele dolgozni a stúdióban.

HRM: Van az új albumnak a Ragnarök lemezhez hasonló egységes koncepciója?

HJ: Igen, az északi mitológia valkűrjei állnak a középpontban. A valkűrök szárnyaló nők, akik azokat a halott harcosokat viszik fel a Valhallába, akik elég bátran harcoltak a csatamezőn, de előfordul, hogy a Fólkvangrba, vagyis Freya, a szexualitás istennőjének birodalmába kerülnek általuk.

HRM: Szinte minden dalszövegetek a modern skandináv nemzetek elődeinek pogány életével és hiedelmeivel kapcsolatosak. Milyen viszony fűz a letűnt világhoz és vallásához, miért olyan fontosak számodra?

HJ: Nagyon tisztelem az északi hagyományokat, de a mélyben ateista vagyok. Ezért inkább kulturális pogánynak nevezném magamat, így azt gondolom, hogy remek dolog megismerni és Skandinávia határain túl is terjeszteni ezt a tradíciót.

HRM: Hogyan választod ki a témát a szövegekhez? Van kedvenc mítoszod?

HJ: Valójában az általam kiválaszott történet vagy mítosz segítségével írok a kortárs világgal kapcsolatos gondolataimról. Ha van kedvenc mítoszom, akkor az a Fenrir farkas megkötözésének története.

HRM: Miért Týr a zenekar „istene”?

HJ: Azért választottuk, vagy hát inkább választottam Týr nevét, mert ahogy már említettem, nagyon érdekel Fenrir megkötözésének története. Týr központi szerepet játszik ebben a mítoszban, hihetetlen bátorságot tanusítva áldozatot hozva a közös jóért. (Týr csaliként bedugja a fél kezét a farkas szájába, míg a többi isten megkötözi, el is vesztvén az említett végtagot. – Fejes János)

HRM: Kapcsolatban álltok a Metalheads against Racism nevű kezdeményezéssel. Hogyan és miért kerültetek közel hozzájuk?

HJ: Azt hiszem azért léptünk be a Facebook csoportjukba, mert jó ötletnek tűnt. A múltban több ízben is nácinak neveztek minket, és nem akarjuk, hogy bárkinek is kétsége lenne velünk kapcsolatban ezügyben.

HRM: A zenétek zsánere progresszív folk/pagan metal, de nem használtok népi hangszereket. Miért válaszottátok ezt a zenei megoldást?

HJ: Főképpen azért, mert a hagyományos feröeri népzene nélkülözi a hangszereket, csak énekes régizenénk van. Mindemellett a klasszikus heavy metal hangzás hívei vagyunk, ezért nem is nagyon tervezünk ettől eltérni.

HRM: Kik a fő zenei példaképeid?

HJ: Az egyik legfontosabb példakép számomra a kései Ronnie James Dio. Őmellette a New Wave Of British Heavy Metal-on nőttünk fel, mint a Judas Priest vagy az Iron Maiden.

HRM: Meg tudtok élni a zenélésből?

HJ: Nem, sajnos mindannyiunknak van más foglalkozása is.

HRM: Készültök-e a jövőben egy headliner buliról DVD-t készíteni?

HJ: Igen, nagyon szeretnénk, de még nem volt rá lehetőségünk. Reméljük, hogy hamarosan sikerülni fog, de ez nagyban függ a menedzsmentünktől is.

HRM: Milyen a metal élet a Feröer-szigeteken?

HJ: Van néhány zenekar rajtunk kívül is, néha még külföldre is eljutnak. Legfontosabbként a Hamferð és a Sic említhető meg.

HRM: Rövidesen Magyarországra látogattok a Finntroll társaságában, de már jópárszor megfordultatok nálunk. Milyen benyomásaid vannak hazánkról és a magyar rajongókról?

HJ: Remek emlékeim vannak Magyarországról, nagyon barátságos nemzet, akik mindig nagyszerűen fogadtak minket. Valóban sokszor jártunk már Budapesten, nagyon várom, hogy újra ott lépjünk fel. Jó lenne menni joggingolni is a városba, ahogy szoktam és remélem, sokan eljöttök a koncertre is!

Készítette: Fejes János