Öregek fiatalos hevületben: Uriah Heep - 14. Harley Davidson Open Road Fest, Alsóörs, 2013.06.08.

írta Bigfoot | 2013.06.19.

Hazajár Mick Box és bandája Magyarországra, hiszen ősszel újabb koncertet kötöttek le a Pecsába, ugyanakkor az alsóörsi mocifeszt körülményeit is jól ismerik, hiszen harmadszor látogattak el a Harley seregszemlére. 2000-ben az első bulin is ők voltak a legfőbb attrakció.

Viszont a tagság már nem ugyanaz, mint tizenhárom évvel ezelőtt. A Uriah Heepnél sosem játszott fontos szerepet az állandóság, hiszen a hetvenes és nyolcvanas években is folyamatosan változott a tagság, bár 1986 és 2007 között semmi fluktuáció nem ment végbe. Azóta viszont két változás történt, hiszen Lee Kerslake dobos nem bírta tovább a rock and roll életformát és öt évvel ezelőtt kiszállt. Helyére jött a százhatvan centi magas kis energiabomba, Russell Gilbrook, aki új erőt adott az öregeknek. Néhány hete pedig Trevor Bolder basszusgitáros örökre elköltözött erről a világról, Dave Rimmer vette át a helyét, aki már Bolder betegsége alatt is velük játszott. Hogy a srác mikor lesz a zenekar teljes jogú tagja, arról még nincs hír.

Személyes okokból számomra ez egy különleges koncert volt, hiszen kilencéves kisfiam is eljött velem megnézni a brit hard rock legendákat. Élőben hallani akarta azt a muzsikát, amit a fater is elég rendszeresen dönget otthon. Nem volt mese, magammal kellett vinnem szombat este a buliba annyira, hogy a backstage-be lebeszélt interjúra is bejött velem lejattolni Mick Box-szal és Bernie Shaw-val.

Pontban tízkor megdörrent a cucc, és egy rég hallott nótával, az 1995-ben megjelent ’See of Light’ album kezdetével, az Against The Odds-szal nyitottak. Innentől kezdve több meglepetést nem hallhattunk, a szokásos best of műsort játszották (kimaradt a Free Me, nagy megkönnyebbülésemre). Pár jó kis nóta elhangzott a 2008-as ’Wake The Sleeper’ albumról, úgymint az Overload és a Tears Of The World, de sajnos a fantasztikus instrumentális címadó szerzemény nem dübörgött. Viszont ezeket a híres nótákat megvariálták, még ahhoz képest is, ahogy felvették őket a 2009-es jubileumi ’Celebration’ albumra. Talán nekik is unalmas állandóan ugyanúgy játszani ezeket a szerzeményeket. A koncert egyik csúcspontja Look At Yourself-Gypsy kettős volt. E két kutyakemény nótát félelmetes hangszerszólókkal fűszerezték meg. Jó, eredetileg Mick Box és Ken Hensley is szétkapják hangszereiket, mégsem ugyanaz volt. Az első végén Box félelmetes párbajt vívott Phil Lanzonnal, a másodikban Lanzon szólója is más variációkkal hangzott el, mint Hensley eredeti magánszáma. Aztán a Free ’n’ Easy-nél elszabadult a pokol: Bernie Shaw lányokat kért a színpadra a közönség soraiból. Tetőzött az őrület, ugyanis a zenekar egyik legkeményebb dalára húsz csaj rázta magát, a fejük fölött pedig gyilkos gitár-orgona párbaj hasított. Nem hagyták otthon a Lady In Blacket, de nem a ráadásban, utoljára nyomták el, hanem még a fő műsoridőben. Legutoljára szintén egy legendás dalt, az Easy Livin’-t hagyták. Így a mélyen tisztelt zsűri még tombolt egy jót, aztán mehettek a sörsátrakhoz, vagy bevágni a szunyát.

Már sok helyen leírták, hogy a ritmusszekció néhány évvel ezelőtti vérfrissítése nagyon jót tett a zenekarnak, és úgy néz ki, ez a félelmetes lendület most is tart. Semmi papás totyogás, ami sajnos nem egy öreg legendánál tapasztalható manapság, a csapat felmegy a színpadra, és tarol. Bár nem volt olyan elementáris erejű a fellépés, mint amit 2010-ben a FEZEN-en lezavartak – azt ma is hallom belül –, de most is bátran kijelenthetjük, hogy a Uriah Heep egy nagyon jó, ütős bulit művelt Alsóörsön az idén is. A megszólalás ugyan hagyott némi kívánnivalót maga után, de ez semmit nem vont le a koncert értékéből. (Azonban a színpad bal oldalán fénylő Nagy-Magyarország alaknak mi értelme volt, arra halálom napjáig nem jövök rá.) És a jelek szerint nincs megállás, hiszen készül az új album, ami a tervek szerint jövő év elején megjelenik. Nemrég pedig Doningtonban döngettek. Charles Dickens gonosz figurája továbbra is borzolja a kedélyeket.

A fesztiválról kifelé ballagva kisfiam csillogó szemekkel feltett egy kérdést: „Apa, ugye augusztusban elviszel a Deep Purple-re is?” Szerintetek, erre mit lehetett válaszolni?

Szerző: Bigfoot

Képek: nagybandi

Köszönet a Harley Davidson Fesztiválnak!

Legutóbbi hozzászólások