"Ha új emberekkel dolgozol, abból valami új fog születni": Interjú Udo Dirkschneiderrel

írta Hard Rock Magazin | 2013.06.13.

Nehéz időszakon van túl az Udo Dirkschneider vezette heavy metal gárda, ugyanis egészségügyi problémákra hivatkozva Stefan Kaufmann még a tavalyi év során kilépett a zenekarból, majd később a másik bárdista, Igor Gianola is faképnél hagyta Udo-t. Persze a sokat látott énekes nem adta fel, két nagyszerű fiatal gitárossal, az orosz Andrey Smirnovval, illetve a finn Kasperi Heikkinennel erősítette meg bandáját, majd elkészítette az idei év egyik legjobb heavy metal lemezét. A 'Steelhammer' című új korongról, a közelmúlt eseményeiről, valamint a készülő Accept dokumentumfilmről is beszélgettünk Udoval.

Hard Rock Magazin: Mielőtt nekilátnánk kivesézni az új lemezt, foglald össze, hogy mi is történt a zenekaron belül az elmúlt időszakban.

Udo: Stefan régóta húzódó hátproblémája egyre rosszabbra fordult és az utolsó turnénkon már annyira fájt neki, hogy már a mozgás is nehezére esett. A koncertkörút után leültünk, hogy megbeszéljük a dolgot, mivel nem szeretném kerekesszékben látni, ezért úgy döntöttünk, hogy a legjobb lenne, ha abbahagyná a turnézást. Persze én úgy gondoltam, hogy velünk marad, segít a dalírásban és a stúdióban, de úgy döntött, hogy kilép és a stúdiómunkálatokban sem akart többet részt venni. Szóval elég nehéz helyzetbe kerültünk.

HRM: Gondoltál rá, hogy esetleg itt az ideje, hogy Te is abbahagyd a zenélést?

Udo: Nem, egy percre sem, hiszen ekkor már Fitty [Fitty Wienhold basszusgitáros] írt néhány jó témát, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk együtt a dolgot. Szerencsére nagyon jól tudtunk együtt dolgozni és végül megírtuk az egész lemezt. A másik gond a producer kérdés volt, ugye eddig Stefan végezte ezt a feladatot is. Régebben, még a 80-as években én is producerkedtem, szóval azt mondtam „gyerünk, csináljuk meg”. Találtam egy nagyszerű hangmérnököt Németországból, aki Fittyvel együtt sokat segített a végső hangzás kialakításában.

HRM: Stefan Kaufmann után Igor Gianolia is kilépett a zenekarból. Miért távozott az olasz gitáros?

Udo: Mikor kész lettünk a dalokkal, felhívtam Igort, hogy le kéne jönnie a stúdióba 4-5 hétre, hogy felvegyük a gitárokat. Igor azt felelte, hogy ilyen hosszú időre nem tud jönni, mert elfoglalt a feldolgozás-zenekarával, valamint a rádiós munkájával. Minden második héten tudott volna jönni pár napra, ami nyilván nem volt megfelelő számunkra. Közben megismerkedtem Andrey Smirnovval, aki csak a meghallgatásra jött, ahol Stefan utódját kerestük, de nálunk ragadt 4-5 hétre, és fel is játszotta az összes gitárrészt. Nagyon boldog voltam, hogy ilyen gyorsan haladunk. Aztán az év elején ismét beszéltem Igorral, aki nagyon lelkes volt, már várta az észak-amerikai turnét és hogy együtt dolgozhasson Andrey-jel, aztán pár nap múlva kilépett a zenekarból. Nagyon furcsa volt az egész. Mondtam neki, hogy gondolja át a dolgot, hiszen velünk dolgozik már több mint egy évtizede, de azt felelte már eldöntötte és nincs ideje tovább játszani az U.D.O.-ban. Szóval elbúcsúztunk egymástól. Aztán szintén a meghallgatáson rátaláltunk Kasperire, így hát ott voltam két nagyszerű gitárossal. Már nagyon várom, hogy új albumot csináljunk.

HRM: Mennyire akarod bevonni a jövőben az új gitárosokat a dalszerzésbe?

Udo: Mindenképpen szeretném bevonni őket a dalszerzésbe sőt, már írtak is néhány témát, briliáns témákat, nekem elhiheted. De most egyelőre az előttünk álló hosszú turnéra koncentrálunk.

HRM: Néhány koncerten már túl is vagytok. Hogy sikerültek ezek és milyen a hangulat a zenekaron belül?

Udo: Igen, már tettünk egy kört Amerikában és Kanadában is, játszottunk pár fesztiválon és nagyon jól sikerültek a fellépések. Remek a hangulat, tele vagyunk energiával, köszönhetően a két fiatal gitárosnak.

HRM: A rajongók többségének az a véleménye, hogy bár igen jó lemezeket készítettetek az elmúlt években, mégis valahogy egy kaptafára íródtak a dalok. A 'Steelhammer' első hallásra is megújulást jelent. Te hogy látod, valóban kimozdult a banda az állóvízből az új tagokkal és az új albummal?

Udo: Természetesen, ha új emberekkel dolgozol, abból valami új fog születni. A 'Rev-Raptor' és a 'Dominator' szerintem elég rideg hangzásúak lettek, és ezt ezúttal el akartam kerülni. A 'Steelhammer' sokkal organikusabb, élőbb lett, hallod, hogy emberek játszanak a hangszereken.

HRM: Ahogy említetted már korábban, Andrey játszotta az összes gitárrészt a lemezen. Mennyire ragaszkodtál az általatok megírt dolgokhoz, bele tudta vinni az ötleteit ő is?

Udo: Ez nagyon érdekes volt, mert mikor eljött a meghallgatásra megkértük, hogy játssza el az egyik új dalt, aztán két nap múlva már kérdezgetett, hogy mit szólnék hozzá, ha ezt vagy azt a részt egy picit megvariálná. Aztán végül az összes szólót ő írta és nagyon jó ötletei voltak. Mi csak ültünk mögötte nagy mosollyal az arcunkon. Mit is mondhatnék, fantasztikus munkát végzett a lemezen.

HRM: A ’Steelhammer’ elég változatos lemez lett. Hallhatunk rajta tradicionális heavy metal dalokat, gyors nótákat és egészen bizarr ötleteket is. Eleve ilyen sokszínűnek tervezted a lemezt, vagy csak így alakult?

Udo: Igen, valóban sok különböző dolog van a lemezen. Zongora, nagyzenekar, de az olyan dalok, mint a Book of Faith, a Heavy Rain vagy a Basta Ya csak úgy jöttek, nem terveztük el előre, hogy most egy lassút akarunk, most meg egy spanyol nyelvűt.

HRM: Ha már így szóba került a Basta Ya, meséld el a dal történetét, miért énekled spanyolul?

Udo: A dal az Európában zajló pénzügyi válságról szól, és ez is csak úgy jött. Spanyolországban élek, ahogy Fitty is, és egy nap mikor néztük a híreket ott láttuk ezt a kifejezést, hogy Basta Ya, ami annyit jelent, hogy elég volt. Aztán úgy döntöttünk, hogy csináljuk meg az egyik dalt spanyolul, így hát felhívtam Victor Garciat a WarCry-ból, hogy fordítsa le nekem a szöveget. A demót ő énekelte fel, hogy halljam a kiejtést, így jött az ötlet, hogy akkor énekeljünk duettet a végleges verzión. Szóval tényleg nem terveztünk semmit előre, a dolgok csak úgy megtörténtek.

HRM: Mint zenész fontosnak tartod, hogy a dalszövegeidnek legyen valami mondanivalója?

Udo: Bizonyos szemszögből igen. Nem akarok senkit sem oktatni, de vannak dolgok, amik érdekelnek, és ezekről szívesebben énekelek, mint sárkányokról vagy boszorkányokról. Annyi minden zajlik a világban, amiről lehet írni, akkor miért írnék olyasmiről, ami nem érdekel?

HRM: Magazinunk a lehető legtávolabb tartja magát a politikától, mégis meg kell kérdezzem, mi a véleményed az Európai Unióról? Könnyebb, vagy nehezebb lett egy utazózenész élete, mióta megnyíltak a kapuk az országok között?

Udo: Természetesen sokkal könnyebb, fölég a kelet-európai országok miatt, hiszen most már bármikor játszhatunk mondjuk Lengyelországban vagy a Balti államokban, de Oroszországba vagy az USA-ba is könnyebb mostanában eljutni és elég sok koncertet is adunk arrafelé.

HRM: A 'Steelhammer' a német lemezeladási listán a 21., a svéden a 23. helyen nyitott és más országokban is nagyon sikeres. Gondoltad, hogy ilyen jó fogadtatása lesz?

Udo: Nem. (nevet) Persze reménykedtem benne, ahogy minden lemezünk megjelenésénél tettem, de nem gondoltam volna, hogy ennyire kedvező fogadtatásban részesülünk. Fantasztikus érzés és úgy gondolom azt mutatja, hogy valamit ezúttal nagyon jól csináltunk.

HRM: A napokban felröppent a hír, hogy az Accept csapata Kaufmann segítségével elkészít egy dokumentumfilmet a banda eddigi karrierjéről. Te is részt veszel a munkában? Fogsz szerepelni a filmben?

Udo: Nem tudok semmit a dologról, én magam egy könyvön dolgozom, persze a zenekar teendői miatt most le kell állnom vele, de amint visszatértünk a turnéból befejezem, ez elég is lesz nekem. A filmmel kapcsolatban eddig senki nem keresett meg, persze nem zárkóznék el egy esetleges együttműködéstől, de egyelőre nincs tervben.

HRM: Mik a zenekar további tervei?

Udo: Játszunk pár fesztiválon Európában, aztán szeptember közepétől turnézunk Oroszországban, aztán egy rövid szünetet követően talán Dél-Amerikába is eljutunk, de erről még nem tudok semmi biztosat. Aztán decembertől ismét Európában koncertezünk.

HRM: Jöttök esetleg Magyarországra is?

Udo: Igen, biztosan játszunk Budapesten, de pontos dátumot még nem tudok. Először a dél-amerikai körutat kell leszervezni, aztán foglalkozunk Európával.

HRM: Amikor vége van egy turnénak, hogyan, illetve hol szoktad kipihenni magad?

Udo: Csak otthon pihenek. Annyi elfoglaltságot ad a zenekar, hogy nem is vágyom egyébre.

Készítette: Pálinkás András, Szakáts Tibor