Életmű: Def Leppard II.

írta admin | 2005.10.22.

1988
A hysteria albumot 227 élő fellépés követi, majd októberben nekiállnak az 5. album munkálatainak.

1989
Az ötödik album munkálatai a Wisseloord stúdióban folynak és a stúdió 150-ben Amszterdamban, mielőtt a banda visszaköltözik Dublinba. Játszanak az MTV Video Music Awars-on, a Tear It Down számukat adják elő.

1991
Január 8.-án a gitáros Steve Clark meghal, miután alkoholt iszik arra a fájdalomcsillapí­tóra, melyet még bordatörése miatt kapott egy évvel ezelőtt. A lemez munkálatai nem állnak le,, Mutt Lange producer mellé pedig társ producerként Mike Shieply társul.

1992
A zenekar a haláleset után először a Freddy Mercury emlékkoncerten mutatkozik. Vivian Campbell, a Dio és Whitesnake együttesekben nyújtott klasszis teljesí­tménye által jól ismert és tisztelt gitáros csatlakozik a bandához és kiadják az Adrenalize-t. Az album azonban nem üt akkorát, mint várják. Jóllehet rengeteg fogy belőle, a kritika fanyalogva fogadja. Bár a Let’s get Rocked felkerül a listákra, a metál második aranykorszakának azonban lassan vége. A stadionbandák és a dallamos hard-rock és metál együttesek iránt kezd megcsappanni az érdeklődés, a grunge lassan előretör. Maga az album sem olyan erős, mint elődje, túl sok rajta a „rádióbarát” lassú sláger, s a már megszokott fordulatokat hozza csupán. Mindenesetre rendesen megturnéztatják az új albumot, mintegy 240 élő fellépést csinálnak végig.

1993
Az új Schwarzenegger film, a Last Action Hero producere felkéri a bandát, hogy közreműködjenek a film soundtrack-jén. Mivel még megy a turné, a csapatnak nincs ideje egy új számot felrántani, ezért egy B oldalas nótát küldenek, a Two Steps Behind-ot, amely eddig csak Angliában jelent meg. 15. születésnapjukat a sheffilldi Don Valley stadionban ünneplik, mintegy 40000 ember előtt. A Two Steps Behind az USA-ban és a világ többi részén is felkerül a listákra. A siker arra ösztönzi a bandát, hogy B oldalas számaikból összegyűjtsenek egy csokorra valót, és Retro Active c. albumban összefoglalva kiadják azokat. A lemez platina az USA-ban és több mint 2 millió példányt adnak el belőle. Az album számai a Leppard sötétebb kissé progresszí­vabb oldalát mutatják be, bizonyí­tván, hogy nem csak slágereket képesek í­rni, hanem elgondolkodtatóbb darabokat is. Közben befejeződik az Adrenalize turné is, és félévnyi pihenőt tartanak a 7. album dalainak megí­rása előtt.

1995
Az új album kiadása előtt a Mercury Records kiadja az első Leppard válogatást Vault cí­mmel. A 16 számot tartalmazó korong egy új számot is felmutat, ez a When Love And Hate Collide.

1996
A banda Dublinba megy felvenni az új albumot, melyről az első single az album cí­madó dala, a Slang. A lemez dalai azonban- a kor hatásait sem nélkülözve- már sem a klasszikus albumok slágerdömpingére, sem a Retro Active progresszí­v világára nem hasonlí­tanak. A lemezt természetesen világkörüli turné követi, tiszteletüket teszik Dél-Ázsiától Dél Afrikáig jó pár országban.

1998
A VH1 zenecsatorna egy három részes dokumentumfilm sorozatot készí­t az együttesről Behind the music cí­mmel. 1999 A Def Leppard lesz az egyike azon bandáknak , akik megkapják az újonnan bevezetett gyémánt dí­jat az USA-ban. (ez több mint 10 millió, az országban eladott albumot jelent).Ezt csak 61 album tudta az óta is teljesí­teni, 45 előadótól. Ezek közül pedig csak kilenc volt angol. Májusban kijön az Euphoria album, mely ismét a régi minőséget hozza. Jóllehet jó pár szám megférne a klasszikus korongokon is, az album mégsem tudja visszahozni a régi sikereket. (Ez persze viszonylagos, í­gy is eladtak belőle több milliót). Az albumot természetesen turné követi, 147 fellépéssel.

2000
A banda bekerül a halhatatlan rockhősök panteonjába (Hollywood Rock Walk Hall of Fame), tenyér lenyomatukat a beton őrzi.

2001
A tagok projectjeikel vannak elfoglalva. Joan és Phil a Cybernauts-al, Vivian a Clock nevű bandájával. Két DVD-t is kiadnak négy korábbi videóanyaguk felhasználásával, interjúkkal és a Slang, valamint az Euphoria albumok videoklipjeivel megspékelve.

2002
Júniusban kijön az új album, X cí­mmel, azonban a lemezt teljes közöny fogadja, bevallom, jómagam sem hallottam még. Úgy néz ki, az együttes jóllakott a sikerekkel.

Azóta csak újabb válogatásalbumokkal jelentkeztek, valamint egy dvd-vel, mely tartalmazza az összes videoklippüket.

A Def Leppard mindenesetre rocktörténelmet í­rt, dalaik a rock örök-slágerlistáinak kirobbanthatatlan részei, remélem, még leszünk fültanui újabb feltámadásnak, újabb slágereknek.

Az í­rás a www.defleppard.com internetes oldal alapján készült.