Pócsi Pisti - Hét Jel

Újabb dal a ’Vérrel írva’ című lemezről, még mindig csak az előszelek fújnak, hetek, hónapok, lassan már évek telnek el úgy, hogy a Hét Jel második lemezét várjuk. Közben persze a tartalmak folyamatosan érkeznek, ahogy most is. A Vállalni kell új dal, megint egy új zenei aspektus, és megint egy szokatlan klip, volt tehát miről kérdezni Pócsi Pistit.

🎤 Egyszer arról nyilatkoztál, hogy a Hét Jel minden megmozdulása a te fejedből pattan ki. Most, az új klip kapcsán is te vagy az ötletgazda?

 

 

🎸 Ennél a képanyagnál most minden én vagyok, igen. Az animált fej beépítése már egy régi ötletem volt, most pedig meg is találtam a helyét. Iszonyatosan gyors alkotás és kivitelezés volt. Igazából múlt pénteken találtam ki, hogy mára jó lenne egy klip. Tessék, itt is van. Hasonló tempóban született, mint maga a dal.

🎤 Apropó, a dal. Ez azért egy másik világ, mint amiket eddig mutattál. Mégis mit jelent számodra az a bizonyos gyors tempó?

🎸 A dalszerzés folyamata kb. 3 óra volt. Ebben a hangszerelési ötletek, a teljes dalszöveg és a szerkezet megírása is benne van. Azok a szerzeményeim, amik ilyen gyorsan születnek, azok lesznek a leggördülékenyebbek, más esetben azok, amik hosszú időre fiókban maradnak. A Vállalni kellnél azt éreztem, hogy fantasztikus energiák vezéreltek és egyszerűen adta magát, hallottam már az első zongorahangoknál, hogy merre szeretnék vele haladni. A felvételek elkészítése persze egy másik folyamat volt, de abban sem volt túl sok kérdés. Valahogy annyira adta magát az ív, hogy egyik zenész kolléga sem akarta túlfejteni.

🎤 Hangszerelés. Azért nem túl kézenfekvő egy szaxofon használata a rockzenében.

🎸 Lehet, hogy nem gyakori, de ha az adott zeneiségbe én nem egy gitárszólót hallok bele, akkor nem az lesz benne. A végeredményt hallva én pont azt imádom, hogy arra számítasz hallgatóként, hogy az elcsendesedésre reagál majd egy elszállós szóló hat húron. Én inkább Makovics Dénes rezesére vágytam. Az pedig, hogy milyen flow-val játszotta fel Dénes, csak annyit mondanék, hogy a szóló, amit a dalban hallasz, az a második take volt, amit fújt a stúdióban. Utána már csak sztorizgattunk.

🎤 Így, az ötödik publikus dal után végképp nem tudom, hogy mire lehet számítani a lemez összképét illetően? Melyik világ lesz a valós vezérvonal?

🎸 Mindegyik és egyik sem. Egy progrock-lemez készült, meglehetősen szélsőséges hangulati amplitúdóval. Azt gondolom, hogy messze nem mutattam meg még mindegyik arcát a Hét Jelnek. A kettes lemez is bőven tartogat még izgalmakat mindkét véglet felé haladva. De közben azt is elárulhatom, hogy néhány nap múlva nekilátunk a hármas lemeznek is, ami egy teljesen más zenei koncepció mentén fog haladni.

🎤 Nem kapkodós ez a tempó?

🎸 Három év alatt készíteni egy lemezt és lassan egy éve halogatni a megjelenést, az kapkodás? (Nevet.) Mivel nincsenek mérföldkövek, ahová el kell jutnom, ezért csak egy belső ritmusra reagálok. Azt látom, hogy a ’Vérrel írva’ című lemeznek mi a kifutása, de azt is tudom, hogy milyen metódusban szeretnék a következő, ’Bőrömbe kötve’ című albummal haladni. Ez utóbbinál tényleg nagyon fontos lesz az első stúdiózás, annyira más az egész koncepció, hogy még magamnak is visszaigazolás kell arra, hogy jó az irány.

Pócsi Pisti

Megosztás