fbpx

Hasse Fröberg

Miközben továbbra is a bizonytalanság ködében úszik a szcéna, jó látni, mennyi zenész van azon minden erejével, hogy egyben tartsa a rajongótáborát, és nem áll le a munkával szimplán csak azért, mert nem tudni, mit hoz a jövő. Ebbe a táborba tartozik az ezerarcú Hasse Fröberg is, akit nemcsak a The Flower Kings éléről ismerhetünk, hanem az ismét egyre aktívabb kompániája, a Hasse Fröberg & Musical Companion mikrofonja mögül is. Hasse szakított némi időt ránk, mi pedig nagy örömmel lecsaptunk a lehetőségre.

Hard Rock Magazin: Talán emlékszel, legutóbb 14 éve adtál nekünk interjút, ahol a kolléga afelől is érdeklődött, mi volt a legutóbbi lemez, amit megvásároltál. Mi a helyzet most, 14 évvel később?

Hasse Fröberg: Azta, ez nem semmi! Nos, maga a lemez bár nem számít újnak, de mostanában vettem. Rikard Sjöblom ’The Unbendable Sleep’ című anyagáról van szó. És amíg a lemezekről beszélgetünk, mindenképpen szeretném szóvá tenni, hogy nagyon izgatott vagyok a közelgő Wobbler-lemez miatt is. Egészen biztosan a gyűjteményemben fog landolni az is.

Hasse Fröberg & Musical Companion

HRM: A legutóbbi lemezetek a HFMC-vel már megjelent egy ideje. Hogy érzed, milyen volt a lemez fogadtatása?

HF: Azt kell mondanom, meglepően jó! A rajongók és a kritikusok is méltatták. A lemezbemutató koncert előtti időszakban kicsit izgatottak voltunk, vajon hogyan jönnek majd át a dalok élő közegben. Ennek az izgatottságnak az volt az oka, hogy a stúdiómunkálatok során igen sok rétegből állt össze a zene és nagyon szerettünk volna ebből minél többet visszaadni élőben is. A visszajelzések alapján jó munkát végeztünk!

Támogasd Te is a Hard Rock Magazint, légy a Mecénásunk! Kattints a részletekért!

HRM: Beszéljünk egy kicsit legutóbbi dalotokról, az All Those Facesről. Elég sok baljós hangulatú, karantén ihlette klipet láttunk mostanában, ezek után igazi felüdülés volt végre egy örömtelibb hangulatú kisfilm. Mesélnél nekünk a dal és a klip létrejöttéről?

HF: Most úgymond két lemez között vagyunk, úgyhogy elsősorban azért merült fel a klip ötlete, hogy így maradjunk kapcsolatban a közönségünkkel. Jövőre le van kötve két koncertünk, ebből az egyik májusban lesz, a We Låve Rock fesztivál Hurumban, Norvégiában. A másik pedig a Crescendo Fesztivál Franciaországban,  Bourdeaux közelében, ez pedig augusztusban lesz. Mivel ezek elég messze vannak még, ezért meghívtuk a rajongóinkat, vegyenek részt a film elkészítésében szelfijeikkel. Mindenki az okostelefonjával lőtte a felvételeket, és amikor úgy éreztük, hogy megvan minden, akkor elküldtük Johnny Taxénnak, aki elkészítette a videóklipet. Úgy gondolom, a végeredmény egyszerre lett szívmelengető, felemelő és vicces is, mind olyan hangulat, amikre szükségünk van ezekben az időkben. Az All Those Faces a mi tisztelgésünk a prog- és rockrajongóknak, akik életben tartják a zenét!

HRM: Ilyen bizonytalan időkben hogyan tartjátok egyben a zenekart, hogyan őrzitek a lángot?

HF: A lényeg, hogy mindig legyenek céljaid. Jelenleg az a célunk, hogy felkészüljünk a következő lemez felvételeire. Most a procedúra legkreatívabb fejezeténél járunk, igyekszünk csiszolni a dalokon, hogy a legtökéletesebb formába kerüljenek, mielőtt belépünk a stúdióba.

HRM: Fel is röppentek a hírek, hogy lassan készülhetünk az új albumra, és hogy októberben stúdióba vonultok. Mire számíthatunk az új lemezen?

HF: Jó gyorsan terjednek ezek a hírek! Szóval, nem sokkal azután, hogy kijött a ’Parallel Life’, volt egy olyan vízióm, hogy visszafordítanám a HFMC-t a gyökerei felé. Amikor ezt mondom, csak zenei értelemben gondolok a visszafordulásra, produkciós értelemben mindenképp modern hangzású zenét szeretnék. Mindazonáltal szeretném elkapni azt az érzést, azt a hangulatot, ami nagyon sok bandát jellemzett a hetvenes évek első felében. Ezt a stílust szeretném beleoltani a zenébe és a lemez hangzásába. Nem tudom, ennek mennyi értelme van így elmondva. (nevet)

HRM: Vannak terveitek arra az időszakra, amikor ismét kinyit a világ? Kisebb vagy akár nagyobb turné a HFMC-vel?

HF: A legeslegjobb esetben azt tartom elképzelhetőnek – és annak örülnék nagyon –, ha további fesztiváldátumokat tudnánk a naptárunkhoz adni 2021 nyarán. Abban is bízom, hogy össze tudunk állni esetleg egy másik zenekarral és bejárni Európát ősszel, hogy promótáljuk a lemezt, amit most veszünk majd fel.

The Flower Kings

HRM: Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy hamarosan érkezik egy vadiúj The Flower Kings-lemez! Volt bármilyen hatással a felvételekre a járvány?

HF: Nem is kicsivel. Hála a járványnak, nem volt semmi, ami elterelte volna a figyelmünket! Sosem volt még ilyen élénk a tagok közti kommunikáció, annak ellenére, hogy négy különböző országban készültek el a felvételek. És sosem töltöttünk el ennyi időt magával a rögzítéssel sem, mint ezen a lemezen. Számomra mindennek az eredménye egy igazán sokszínű anyag, ami mégis elég egységes. Ki merem mondani, számomra az ’Islands’ a legjobb korong, amit a TFK hosszú ideje csinált. Mind a zene, mind a szövegek az elmúlt hat hónapra reflektálnak. Megküzdenek a szomorúsággal, a frusztráltsággal, a gyásszal, de közvetítik a reményt is, hogy jön egy jobb világ, ha vége a pandémiának.

HRM: És egy filozófiai kérdés a végére: véleményed szerint az általad képviselt klasszikus progresszív rock zenének hol a helye a mai túltelített piacon? Elég nagy tábora van a szofisztikált zenéknek egy olyan közegben, ahol minél egyszerűbb zenét játszol, annál sikeresebb vagy?

HF: Húha, ez trükkös kérdés! Először is a progresszív rock közel sem olyan népszerű, mint amilyen a hetvenes években, vagy kifejezetten annak az évtizednek az első felében volt. Ez egyáltalán nem jelenti azonban, hogy a stílus halott lenne! Mindig lesznek emberek, akiket nem érdekel a mainstream, meg a húzós riffek vagy akár a jazz zene, de attól még igényük van a szép melódiákra, jól átgondolt hangszerelésre, intelligens riffekre és érzelmes szólókra. Szerintem a prog ezeknek az embereknek van.

(Köszönjük Baumann Eszter Anna (IDVI Agency) segítségét a beszélgetés leszervezésében!)


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás