Karthago: Együtt 40 ÉVE!!!

írta pokkornel | 2019.04.11.

Megjelenés: 2019

Kiadó: Hammer Records

Weblap: http://www.karthagoband.com

Stílus: 

Származás: Magyarország

 

Zenészek

Gidófalvy Attila – billentyűk, vokál
Kiss Zoltán Zéro – basszusgitár, vokál
Kocsándi Miklós – dob, vokál
Szigeti Ferenc – gitárok, vokál
Takáts Tamás – ének

Dalcímek

01. Nincs határ
02. Semmiért lázadtál
03. Döntened kell
04. Valahol…
05. Rock a vérünk
06. Legyek én a zenéd!
07. Örök körforgás
08. Szabadnapos szenvedély
09. Eltévedt szív
10. Fordult a világ

Értékelés

A legendás Karthago együttes idén ünnepli a 40. születésnapját, de hogy a jubilálás ne csak a régmúlt idők dicsőségéről szóljon, arról egy új nagylemez és óriáskoncert gondoskodik. Hogy mi adja ennek a páratlan életműnek a sikerességét? Az egyediség és sokszínűség bizonyosan. Már a névválasztás is előrevetíti a különbözőségeket, a punok városának eltérő kulturális jellegzetességét az öt különböző nemzetség adta, a zenekar karakterét pedig az eltérő zenei stílusokból jött képzett zenészek kohéziója biztosítja. Mindegyik zenész hozta magával a saját zenei világát, egyediségét, meghagyva a művészi szabadságot, önkifejezést. A zenekar tagjai többféle hangszeres tudás birtokában vannak, s mind az öten énekelnek, ami csak rájuk jellemző egyedi hangzást kölcsönöz a zenének. 1979 óta körülbelül hatezer koncertet adtak változatlan felállásban. A Karthago Európa egyetlen aktív rockzenekara, amelynek tagjai a megalakulásuktól kezdődően a mai napig eredeti felállásban zenélnek. A Karthago tudja, hogy a kevesebb néha több, vagyis a mennyiség helyett inkább a minőséget részesítik előnyben. A ’40 éve együtt” albumra 10 évet kellett várni, mely sorban a hatodik nagylemez.

A lemez alapját a Hammond és a gitár közös játékából kialakuló kemény hangzás adja, erre jön rá Kocsándi Miklós feszes dobolása, mely dinamikus környezetet teremt az albumnak. Már rögtön a nyitódalnál az arcunkba kapjuk Gidó szőnyegezését, előre vetítve, hogy mire is számíthatunk az elkövetkező negyven percben. Ez a tömény Hammond-orgia végigkíséri az egész albumot. A magyar rock szcéna emblematikus alakja, Gidófalvy Attila méltán bizonyítja, hogy a nemzetközi élmezőnyben a helye, virtuóz, játékos futamokat megeresztő hangszerével szinte egyeduralkodóvá válik. A sodró lendületű, elsöprő energiájú, dinamikus, régi időket idéző dalok adják a lemez gerincét. Takáts Tamás nagyon él ezekben a dalokban, változatos, széles skálájú éneklése élményszámba megy. A Requiem óta tudjuk, hogy Szigeti Ferenc az elmúlást milyen szívbe markolóan ábrázolja lírájában, a Valahol szeretteink elvesztésének állít emléket, mikor már csak bennünk, a lelkünkben élnek tovább. A dalszövegek értéket közvetítenek, magas művészi igénnyel, nélkülözve a közhelyeket. A Fordult a világ a társadalmi megosztottságról elmélkedik, hogyan tud a politikai nézetkülönbség a barátság fölé kerekedni. Nincs értelme egyenként végigmenni a dalokon, ez egy nagyon egységes, tökéletesre csiszolt, „karthagós” védjegyeket felvonultató lemez, olyan tudatos munka végeredménye, amelyet érezhetően nem kényszer szült. A hangzás modern, dinamikus, megtartva azokat a jegyeket, amik a Karthagóra jellemzőek.

A zenekar mindig is törekedett a rajongók maximális kiszolgálására, az új kiadvány gyönyörű, exkluzív csomagolást kapott. Háromféle formátumban érhető el az ’Együtt 40 éve!!!’: CD, dupla CD és LP. A dupla CD-s verzióból csak 1000 példány készült, a magas minőségű digipack kiadvány első korongja az új stúdióalbum, a második korong pedig egy teljes akusztikus koncert felvétele, melyet egy TV-s felkérésre adott koncerten a RaM Colosseum nagytermében rögzítettek. A zenekar a fanatikus rajongóira is gondolt, a friss Karthago-anyag ultra-limitált 500 db-os vinyl verziója is elérhető.

Pontszám: 9