Anneke van Giersbergen: Symphonized

írta Hard Rock Magazin | 2018.12.03.

Megjelenés: 2018

Kiadó: InsideOut Music

Weblap: http://www.annekevangiersbergen.com

Stílus: szimfonikus rock

Származás: Hollandia

 

Zenészek

Anneke van Giersbergen – ének
Residentie Orkest the Hague – zenekar

Dalcímek

01. Feel Alive
02. Amity (The Gathering)
03. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki (VUUR)
04. Two Souls (Lorrainville)
05. When I Am laid In Earth (Henry Purcell)
06. Travel (The Gathering)
07. Zo Lief
08. You Will Never Change
09. Freedom - Rio (VUUR)
10. Forgotten (The Gathering)
11. Shores Of India (The Gentle Storm)

Értékelés

Anneke van Giersbergen neve sokak számára ismerősen csenghet. Akik követik a rockzenei történéseket, már biztosan hallották a nevét. A kisasszony a The Gathering élén alapozta meg hírnevét, amelyet azután szólóban és különböző projektekben egyaránt öregbített. Zenélt és közös albumokat jelentetett meg többek között Arjen Anthony Lucassennel, Devin Townsenddel és Daniel Cavanagh-kal is. Legutóbb visszatért a súlyosabb zenék világába a VUUR élén, a tüzes progmetal albumot a HRM hasábjain is értékeltük. A nemrégiben megjelent, ’Symphonized’ címet viselő koncertanyagot azért készítette el, mert szerette volna méltón megünnepelni azt a huszonöt évet, amit a profi énekesi pályán töltött. Ezt az évfordulót pedig nem szerette volna elbagatellizálni egy szimpla válogatáslemezzel, hanem egy sokkal különlegesebb anyaggal rukkolt elő, ami a válogatott dalok újrahangszerelt, szimfonikus változatát tartalmazza. Igazából ez manapság nem számít nagy durranásnak, mert naphosszat lehetne sorolni a zenekarokat, akik kisebb-nagyobb sikerrel, de megtették ugyanezt. Megmondom őszintén, nekem ezek a próbálkozások általában nem nyerik el a tetszésemet, de ez a lemez kivétel ez alól.

A zenekari hangszereléseket Marijn van Prooijen és Gijs Kramers készítették. A 'Symphonized’ tartalmát pedig idén májusban rögzítették a híres holland koncerthelyszíneken, a 013-ban Tilburgben és a Paard színpadán Hágában. A művésznőt a nagyszerű Residentie Orkest The Hague kísérte, akik Hollandia legismertebb és legkeresettebb szimfonikus zenekara.

Az anyag az elvártaknak megfelelően csodálatos lett. Az első másodperctől annyira békés és megnyugtató hangulatot áraszt, ami átjárja és beteríti az egész teret. Minden hangszer jelen van, de egyik sem tolakodó, Anneke pedig ismét káprázatosan énekel. Egy jó minőségű fejhallgatóval hallgatva szépen kivehetőek a hangszerelési finomságok, minden apró részletnek fontos szerepe van. A dalokat úgy válogatták össze, hogy az elmúlt huszonöt év fontosabb momentumai tapinthatóak legyenek. Nekem egyedül itt van hiányérzetem, mert sajnos néhány The Gathering alapvetés kimaradt (például a Leaves), ami nélkül nehéz elképzelni egy ilyen válogatáslemezt, még ha nem is a szó szoros értelmében az. Ettől a kis apróságtól eltekintve viszont nem tudok belekötni az anyagba.

A nyitó Feel Alive ebben a formában sokkal jobban tetszik, mint ahogyan az eredetileg megjelent. Az eredeti popos hangulata miatt nem igazán fogott meg, de itt minden a helyére került. Az azt követő Amitynek is sikerült megtartania így is az eredetire jellemző sötét hangulatot, és az elektromos hangszerek nélkül is tud súlyos lenni. Ugyanez elmondható a Travel című dalról is. Az album egyetlen eddig nem ismert dala, a Zo Lief német nyelvű változata, amely egyszerű hangszerelése miatt az egyik kedvencem lett.

Egyedül talán a The Gentle Storm projekt keretein belül megjelent Shores of India nem tetszik igazán ebben a formában. Úgy érzem, hogy itt nem sikerült megtartani az eredeti dal fogósságát és sodró hangulatát, pedig pont ez az, amely már eredetiben is bőségesen hordoz szimfonikus jegyeket.

Pontszám: 8