VUUR: In This Moment We Are Free - Cities

írta Hard Rock Magazin | 2017.10.15.

Megjelenés: 2017

Kiadó: InsideOut Music

Weblap: http://www.vuur.band/

Stílus: progresszív metal

Származás: Hollandia

 

Zenészek

Anneke van Giersbergen - ének
Ed Warby - dob
Jord Otto - gitár
Ferry Duijsens - gitár
Johan van Stratum - basszusgitár

Dalcímek

01. My Champion - Berlin
02. Time - Rotterdam
03. The Martyr And The Saint - Beirut
04. The Fire - San Francisco
05. Freedom - Rio
06. Days Go By - London
07. Sail Away - Santiago
08. Valley Of Diamonds - Mexico City
09. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki
10. Save Me - Istanbul
11. Reunite! - Paris

Értékelés

Anneke van Giersbergen énekesnőt legfőképp a The Gathering soraiból ismerik a legtöbben. Tény, hogy ott alapozta meg a hírnevét. Amikor csatlakozott, a zenekar ázsiója is jócskán megugrott a korai időkhöz képest, ami nem csoda, mert a hölgy hangjával képes elvarázsolni a hallgatót. Ha nem felületesen és háttérzenének hallgatja az ember a dalait, hanem elmélyedve, egyszer csak azt veszi észre, hogy repül és magasról nézi a halandóságot, ebben az esetben pedig azon nagyvárosokat, ahová elkalauzol bennünket a VUUR bemutatkozó albumával.

Anneke úgy döntött, hogy innentől fogva szólóban, akusztikus, folkos irányban mozog majd, progresszív metalos oldalát pedig ezen projekt keretei között szeretné kibontakoztatni. A VUUR-ral visszakanyarodott a súlyosabb metalhoz, amit én már régóta vártam, mert engem a The Gathering vele készült késői lemezei és szólóanyagai már nem tudtak rabul ejteni. Pedig azon kevés női énekesek közé tartozik, akiknek imádom a hangját, annak ellenére is, hogy már régóta nem tud dallamokban sok olyat felmutatni, amit az elmúlt 20 évben ne énekelt volna el.

A bemutatkozó lemez olyan laza koncepcióra épül, amelyet nem a szövegek kötnek össze, hanem olyan érzések és hangulatok, melyet akkor érezhetünk, amikor egy zsúfolt nagyvárosba érkezünk. Ez az érzés lehet felemelő, letaglózó vagy éppen ennek ellenkezője, és érezheti magát az ember kívülállónak, elveszettnek is. Érezni, hogy a dalok többségébe a saját érzéseit is belefűzhette, amikor magánúton vagy akár egy turné alkalmával ellátogatott a helységek valamelyikébe. Ez teszi igazán érdekessé a lemezt, mivel sokkal izgalmasabb, mintha a sokak által ismert klisékről énekelne, vagy akár a helyi folklórra építette volna fel a lemezt. Érdemes megemlíteni, hogy a lemez elkészítésében olyan ismert muzsikusok is segédkeztek, mint Esa Holopainen (Amorphis), Daniel Cardoso (Anathema) vagy Mark Holcomb (Periphery), bár ezen csapatok hatását nem érzem hangsúlyosnak. A zenekart kiváló muzsikusok alkotják, remek szólók és riffek sorakoznak egymás után. A hangzás is bombasztikusra sikeredett, a feszes gitárok és minden apró részlet a helyén van.  Az első hivatalosan bemutatott dal – a Days Go By - London – számomra derült égből villámcsapás volt.

Hangulatában és zeneiségében annyira megfogott, hogy szinte remegve vártam az újabb morzsákat és a teljes album megjelenését. A zene leginkább modern progresszív metalnak nevezhető, összetett dalok, tört ritmusok, érdekes zenei megoldások jellemzik. A The Gathering zenéjéhez nem találok sok kapcsolódó pontot, csak néhány téma hangulatában hajaz az anyabandára. Talán a Valley of Diamonds bevezető része szerepelhetett volna valamelyik lemezükön. Hosszú idő óta ez a legsúlyosabb és legsötétebb anyag, amin Anneke énekel, és ez a kettősség adja az album erejét. A zene súlyossága és komorsága Anneke magasan szárnyaló dallamaival egy olyan atmoszférát épít a hallgató köré, ami nem hagyja szabadulni. Engem legalább is biztosan nem. Minél többször hallgatom, annál inkább ejt rabul és találom meg a szépségeit. A dalok közül talán a harmadikként bemutatott Freedom - Riót emelném ki, mely számomra a legjobban összegzi a VUUR lényegét: Finom, szárnyaló dallamok, szigorú, komor, néhol monoton riffek, melyek sötétségük ellenére is pozitív hatással vannak a hallgatóra.

Szerző: Losonczi Péter

Pontszám: 7.5