Asphalt Horsemen: Brotherhood

írta Kidlacee | 2016.12.05.

Megjelenés: 2016

Kiadó: GrundRecords

Weblap: http://www.asphalthorsemen.com/

Stílus: southern rock

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Lőrincz Károly - ének, gitár, csörgő Matyasovszki Géza - gitár, vokál Megyesi Balázs - basszusgitár Bencsik István - dob, vokál vendégek: Szőke Gábor " Szöszö - dobro Végh Miklós - szájharmonika Varga Lilla Ottillia & Pocsai Kriszta - vokál felvételek: Lakatos Gábor, Szolnoki Bertold, Szőke Gábor "Szöszö" Mix és Master: Hidasi Barnabás
Dalcímek
01. Down In The Dirt 02. Thank You 03. Wicked Woman 04. Seize the Day 05. December 06. Dr. Tease 07. Mill Of Grief 08. The Sacrifice 09. My Old Town 10. Brotherhood 11. Lies 12. Connected
Értékelés

2014-ben jelent meg a hazai southern rockerek első lemeze, melyen nagyszerűen vegyítették az Államok déli életérzését a keményebb, tökös déli rockkal. Mivel hazánkban ez a stílus nem számít annyira népszerűnek, így külön büszkék lehetünk arra, hogy Európa keleti részén, kis országunkban is van egy banda, aki ennyire mesterfokon űzi a műfajt. A zenén egyértelműen hallatszik, hogy mennyire hatottak rájuk az olyan nagy déli együttesek, mint a Black Stone Cherry, a ZZ Top vagy a Lynyrd Skynyrd, ehhez azonban még párosul a nagyon dögös és húzós rockzene is.

A lemez továbbra is a debütáló korongon kitaposott ösvényt követi, tehát itt is kemény rockhangzást kapunk sok-sok southern ízzel megfejelve. A hangszerelés – mint az első anyagon – itt is színesedett harmonikával, háttérkórussal, valamint tipikus déli hangzású gitárokkal. A végeredmény egyszerűen lenyűgöző: hihetetlen, ahogy a bivaly megszólalás párosul a korábban felsorolt elemekkel, erről pedig a nyitó Down In The Dirt című számmal azonnal meg is győződhetünk.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy milyen jó refrént kapott a dal, ami szerencsére a lemez többi nótájára is jellemző. A gitárok csak úgy hasítanak, tipikus „üljünk fel a motorra, és irány az autópálya” feelingű tombolás kerekedik ki belőle. Egy tökéletes indítás, amit azonnal az album egyik csúcspontja követ. A Thank You című gyöngyszemet akár a Lynyrd Skynyrd is írhatta volna, hiszen az indító gitártéma azonnal a lemenő napot varázsolja a hallgató elé, ahogy a sugarai beragyogják végtelen déli mezőt átszelő poros országutat. A fülbemászó refrén, a gitárszóló és a háttérkórus már csak a hab a tortán egy ilyen gyöngyszemnél. Hasonló erényekkel bír a Seize The Day című dal is, aminek zakatoló tempója csak még jobban felrázza a hallgatót.

Helyet kapott a lemezen néhány keményebb dal is, melyek közül a legjobb nóta talán a Mill Of Grief. A szintén nagyon jó refrént egy súlyosabb gitártéma veszi körül, kicsit olyan, mint a másik nagy déli banda, a Blackberry Smoke Like An Arrow című dala.

A lemez egyik nagy erénye, hogy nem esik át az önismétlés hibájába, például a My Old Town című számban egy kis country is felbukkan, ami remekül vegyül a southern rockkal. A harmonika már csak a jéghegy csúcsa, ahogy a kiváló refrén is, ezt pedig csak fokozza a kiváló ballada, a December gyönyörű refrénje és érzelmes gitárszólója. Utána a gyorsan vágtató Dr. Tease okoz szintén kellemes perceket, ami megint egy tipikus útszéli érzésű dal. A korongot záró Lies és Connected szintén remek párosítás: Előbbi egy középtempósan zakatoló darab, kiváló ének- és gitártémákkal, utóbbi pedig egy gyorsabb tétel, mely a refrénnél még jobban felgyorsul. Természetesen a gitárok riffjei itt is úgy karcolnak, akár az országút pora az aszfalton.


Fotó: Dr. Kovács Ákos Zoltán

A végeredménybe nem lehet belekötni. Ez egy nagyon jó lemez, sőt ha a hazai színteret nézzük, akkor nem találunk hasonlót, és nem csak azért, mert nem nagyon van más banda, akik ezt a stílust művelik, hanem mert hallatszik az anyagon a profizmus, mind a dalok felépítését mind a hangzást és mind a produceri munkát illetően. Természetesen a zenészek tehetségét sem lehet megkérdőjelezni, hiszen mindannyiukon hallatszik, hogy nem ma kezdték a szakmát, és az is, hogy mennyire összeért a társulat az évek alatt. Kitűnően lavíroznak a stílus keretein belül, éppen ezért nem is válik unalmassá, nagyon jól kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket.

Pontszám: 9