Scorpions & Friends: MTV Unplugged - Live In Athens

írta Hard Rock Magazin | 2015.02.24.

Megjelenés: 2013

Kiadó: Sony Music

Weblap: http://www.the-scorpions.com

Stílus: Dallamos rock

Származás: Németország

 

Zenészek
Klaus Meine - ének Rudolf Schenker - gitár Matthias Jabs - gitár Pawel Maciwoda - basszusgitár James Kottak - dobok
Dalcímek
1. Sting in the Tail 2. Can't Live Without You 3. Pictured Life 4. Speedy's Coming 5. Born to Touch Your Feelings 6. The Best Is yet to Come 7. Dancing with the Moonlight 8. In Trance 9. When You Came into My Life 10. Delicate Dance (Matthias Solo) 11. Love Is the Answer (Rudolf Solo) 12. Follow Your Heart (Klaus Solo) 13. Send Me an Angel 14. Where the River Flows 15. Passion Rules the Game 16. Rock You Like a Hurricane 17. Hit Between the Eyes 18. Rock 'n' Roll Band 19. Blackout 20. Still Loving You 21. Big City Nights 22. Wind of Change 23. No One Like You 24. When the Smoke Is Going Down 25. Holiday 26. Where the River Flows
Értékelés

Talán ma már senkinek nem mond újat, hogy a Scorpions „csak félig ment nyugdíjba”, amellyel először 2012-ben lepték meg a rajongókat. Az idő teltével viszont mindenki elég tisztán láthatta a dolog hátterét, mivel a zenekar mindig újabb csemegékkel lepte meg a közönségét. Ilyen volt a 2013-as ’Comeblack’ címet viselő lemez, és az azután – még ugyanebben az évben – következő ’MTV Unplugged’, majd a 2015-re ígért régi vázlatok újragondolása, majd felvétele, mely a ’Return To Forever’ címet kapta. De kanyarodjunk vissza az ’MTV Unplugged’-ra! A koncertet 2013. szeptember 11-én és 12-én vették fel Athénban, egy ókori görög amfiteátrumban. A kiadványt több változatban lehet megvásárolni, a dupla lemezes verzió mellett a DVD-, illetve Blu-Ray-lemezes kiadvány ismert, valamint egy Tour Edition címet viselő, négylemezes extra kiadvány, mely egy dupla CD-t, egy DVD-t és egy plusz CD-t rejt, amely a koncerten hallható néhány dal stúdiófelvételét tartalmazza.

A Scorpionsnak korábban már volt egy akusztikus koncertsorozata ’Acoustica’ címmel, melyből szintén készült felvétel. Klaus Meine énekes és Rudolph Schenker gitáros előzetesen azt nyilatkozta, hogy a rajongóknak különleges csemege lesz az MTV-s projekt, mivel az új szerzemények mellett olyan dalokat is játszanak, amiket eddig koncerten még soha nem adtak elő. Olyan ikonikus számok kaptak itt helyet, mint a Born To Touch Your Feelings, a When You Came Into My Life, a Passion Rules the Game vagy a Where the River Flows, melyek valóban felcsigázzák a rajongókat. A további dalválasztás sem szokványos, hiszen olyan címeket lehet olvasni a lemezborítón, mint a Blackout vagy a Hit Between the Eyes, melyek akusztikus átírása igen kíváncsivá tett.

A lemez hangzása, keverése az ’Acousticá’-hoz képest is hagy némi kívánnivalót maga után. A gitárok sokszor inkább a magasabb hangtartományban szólalnak meg, míg a középtartomány kihasználatlan marad. Ez a Sting in the Tail és a Can’t Live Without You esetében hallható a legjobban. Sajnos így a zene sokszor elég testetlen lesz. Persze vannak kivételek, a The Best Is Yet To Come előadása például szerintem kimondottan jól sikerült és az előbb említett problémának nyoma sincs, a hangzása is nagyon szép, telt. A zenekar oszlopos tagjai mellett a koncerten játszanak vonósok, egy billentyűs, valamint további vendégzenészek is. A hangzást egy harmonikás teszi egyedibbé. Ez egyedi hangot ad a számoknak, de sokszor túlhasználják ezt a hangszert.

Rockzenekaroktól megszokott, hogy koncerteken fél hanggal lehangolják a gitárokat az énekes hangjának kímélése miatt. A Scorpions viszont 2004 óta még ennél is lejjebb hangol fél hanggal. Sajnos ez ezen a lemezen sem maradt el, így a gitárok húrjai már annyira lazák lettek, hogy sokszor csörögnek a fogólapon. A kísérő zenekart, valamint a vokalisták rendkívül igényes munkáját viszont mindenképpen ki kell emelni. A vokálok gyönyörűen, tisztán, energikusan szólnak minden dalban. A Scorpionsnak minden bizonnyal nagy élmény lehetett ilyen háttérrel dolgozni, természetesen ez ugyanígy fordítva is igaz. A zenekar oszlopos tagjai mellett vannak itt vonósok, egy billentyűs, valamint további vendégzenészek is. A hangzást egy harmonikás teszi egyedibbé. A címben is olvasható „…& Friends” a sok vendégzenészt jelzi: a német énekesnő, Cäthe az In Trance-ben, Johannes Strate a Rock You Like a Hurricane-ben, Ina Müller a Where the River Flows-ban, Morten Harket a Wind of Change-ben szerepel.

A különösen jól sikerült átiratok új karaktert is kaptak, mint a tangó táncos jelleggel felruházott Pictured Life, az eredetileg gyors tempójú, de itt lassú Where the River Flows, a Big City Nights, valamint a Hit Between the Eyes. De ilyen a Blackout is, melyben a gitártéma annyira megváltozott, hogy teljes bizonyossággal csak Klaus megszólalásától lehet ráismerni. Valamint a Rock You Like a Hurricane, melynek riffje ugyancsak átesett egy plasztikai átalakításon, viszont ennek a dalnak a verzéit belassították, csak a refréneket hagyták az eredeti gyors tempóban. Ez változatosabbá tette ezt az átiratot, mely szerintem az egyik legjobban sikerült a lemezen.

A 'Live In Athens'-en helyet kaptak új szerzemények is. Ezek a zenekar oszlopos tagjainak szólószámai: az első a Delicate Dance, mely Matthias Jabs szólógitáros instrumentális szólója. Ezt követi Rudolph Schenker gitáros szólóprodukciója, a Love is the Answer, melyben Schenker úr énekel, majd utána Klaus Meine énekes dala, a Follow Your Heart, melyben saját gitárkísérete mellett énekel. Kétségkívül nagyon kivételessé teszi a koncertet ez a három produkció. Az új számoknak ezzel nincs vége, itt van még a Dancing With The Moonlight, egy magával sodró, gyors, friss dal tele energiával, erővel. Valamint a Rock And Roll Band, ami – mint a neve is jelzi – egy igazi rock ’n’ roll nóta.

A kötelező, minden alkalommal játszott Send Me An Angel ugyanolyan, mint bármelyik koncerten, a Still Loving You zongora-, cselló- és gitárkísérettel szólal meg egy rövid verzióban, csak az első refrénig. Ezek számomra inkább tölteléknek tűntek a koncerten, ahogy a  No One Like You is, amelyet nem igazán tudtam hova sorolni: átirata egyaránt hasonlít a Big City Nights-ra és a Passion Rules the Game-re, mintha ebből a kettőből gyúrták volna össze ezt az ötletet.

Pontszám: 8

Legutóbbi hozzászólások