Blackberry Smoke: Holding All The Roses

írta Hard Rock Magazin | 2015.02.16.

Megjelenés: 2015

Kiadó: Rounder Records

Weblap: http://www.blackberrysmoke.com/

Stílus: Southern rock / country

Származás: USA

 

Zenészek
Charlie Starr - ének gitár Paul Jackson - gitár, vokál Brandon Still - billentyűk Richard Turner - basszusgitár, vokál Brit Turner - dob
Dalcímek
1. Let Me Help You (Find the Door) 2. Holding All the Roses 3. Living in the Song 4. Rock and Roll Again 5. Woman in the Moon 6. Too High 7. Wish in One Hand 8. Randolph County Farewell 9. Payback's a Bitch 10. Lay It All on Me 11. No Way Back to Eden 12. Fire in the Hole
Értékelés

Bő egy évtizeddel ezelőtt kezdődött az atlantai Blackberry Smoke karrierje, akik mostanra elég tekintélyes pozíciót vívtak ki maguknak a déli államok büszke lobogójának csillagzata alatt. Ez nem is csoda, hiszen egy nagyon tehetséges csapattal van dolgunk, kiknek zenéje ízig-vérig déli, és kiérződik belőle, hogy olyan zenekarokon nevelkedtek, mint a Lynyrd Skynyrd és a ZZ Top. Utóbbival már turnéztak is együtt, ami mindenképp elismerésre méltó. A hat évvel ezelőtti ’Little Piece Of Dixie’ című albumuk egy tökéletes lemez, egy szem töltelék nem fért rá. Ezzel sikerült megszilárdítani pozíciójukat a southern zene nagyjai között.

Charlie Starr és bandája szinte megállás nélkül turnézik, ennek eredménye több koncert DVD és számos élő fellépés, de természetesen marad idejük új lemezt is készíteni – ez lett a ’Holding All The Roses’. Mindjárt egy bulis dallal indít az amúgy nagyon tetszetős borító mögé bújtatott korong. A Let Me Help You (Find A Door) könnyed, de tökéletes indítónóta, amelynek a refrénje már első hallásra az ember fülébe mászik és nem is nagyon megy ki onnan. A hangzás szerencsére inkább a ’Little Piece Of Dixie’-t idézi, mert az előző, ’The Whippoorwill’ c. lemez sajnos sem hangzásban, sem a dalok tempója tekintetében nem sikerült a legjobban. Itt viszont tempóban sincs hiány, a lemez címadó dala például az Up In Smoke című rebelhimnuszukra emlékeztet. Kemény hangzás, pörgős témák és egy pazar gitárszóló jellemzi ezt a veretes dalt.

Mielőtt a lendületesen induló lemez kicsit megtorpanna, még kapunk két gyöngyszemet: a jól énekelhető Living In The Songot, a lemez egyik legjobbját, amit egy füstös déli kocsmában lehet a legjobban elképzelni a maga fülbetapadó refrénjével és ízes gitárszólójával együtt. A szövegekben senki se számítson világrengető sorokra, mert természetesen ismét a vidéki életérzést hivatottak képviselni – megjegyzem, nagyon jó eredménnyel. A Rock And Roll Again is hasonló erényekkel büszkélkedhet, de utána megtörik a lendület, és az amúgy nagyon jól induló album belassul. A balladák szerelmeseinek a Woman In The Moon még kellemes hallgatnivaló lehet, de a Too High már nem nagyon illik ide, főleg ilyen erős indítás után.

Feltűnő az is, hogy a dalok nagy része ugyan rockos hangszerelésű, de hiányoznak a tipikusan southern rockra emlékeztető megoldások, mint amilyen a ’Dixie’-n a Bottom Of This vagy a Who Invented The Wheel volt. Később aztán próbálnak visszatalálni a korábbi önmagukhoz a srácok, több-kevesebb sikerrel. A hangzás ismét rockosabb, bár nem annyira, mint az elején. Kapunk még egy-két country stílusú dalt, mint például a Lay It All On Me-t, vagy az akusztikus Randolph Country Farewell-t. A záró Fire In The Hole pedig még próbál menteni a végkimenetelen, ebben legalább helyet kapott egy laza, fílinges szóló egy egész jó refrénnel, majd egy huszárvágással véget ér az amúgy 40 perc környékén mozgó album.

Pontszám: 7.5