Napalm Death: Apex Predator - Easy Meat

írta P.A. | 2015.02.03.

Megjelenés: 2015

Kiadó: Century Media

Weblap: http://www.napalmdeath.org

Stílus: Grindcore / death metal

Származás: Nagy-Britannia

 

Zenészek
Mark "Barney" Greenway - ének Mitch Harris - gitár, ének Shane Embury - basszusgitár Danny Herrera - dob
Dalcímek
01. Apex Predator - Easy Meat 02. Smash a Single Digit 03. Metaphorically Screw You 04. How the Years Condemn 05. Stubborn Stains 06. Timeless Flogging 07. Dear Slum Landlord... 08. Cesspits 09. Bloodless Coup 10. Beyond the Pale 11. Stunt Your Growth 12. Hierarchies 13. One-Eyed 14. Adversarial / Copulating Snakes
Értékelés

A társadalmunkat rohasztó problémák ormótlan múzsája már évtizedek óta gazdag ihlettel szolgál a Napalm Death társaságának, és úgy tűnik, hogy amíg a világbéke és a kollektív jólét a szépségkirálynők ártatlanul naiv álmaiban létezik csupán, addig elapadhatatlanul gördülnek ki az újabb és újabb gyűlöletbombák a zenekar műhelyéből.

Az 'Apex Predator – Easy Meat' cím és az egyedi borító már önmagában is beszédes, nem kell hozzá agysebésznek lenni, hogy rájöjjünk: a címben szereplő csúcsragadozó arra a társadalmi rétegre utal, akik gátlástalan módon használják ki a legszegényebb emberek (Easy meat) elkeseredett mindennapi küzdelmét a puszta létfenntartás érdekében. A témát konkrétan a 2013-ban bekövetkezett bangladesi Rana Plaza katasztrófája ihlette, ahol több mint ezer ember vesztette életét, amikor összedőlt a világ egyik legnagyobb ruhagyára, ahol világmárkáknak készültek árucikkek.

A Napalm Death berkeiben tipikusnak mondható témaválasztás mellett a zene sem hoz sok újdonságot a banda repertoárjába, bár vannak olyan momentumok a lemezen, melyek valamelyest idegennek vagy újszerűnek hatnak. Ilyen mindjárt a címadó, nyitó dal mely egy basszusgitárra és dobra felépített, leginkább egy elnyújtott intróra emlékeztető szerzemény, de hasonlóan bizarr tétel a lassan hömpölygő Dear Slum Landlord... és a már majdnem dallamos vokállal és nyúlfarknyi gitárszólóval felvértezett  Hierarchies is. Persze nem kell megijedni, az 'Apex Predator – Easy Meat' ezzel együtt is egy igazi Napalm Death büntetés, brutálisan vastag hangzással megtámogatott, frusztrációval, dühvel és gyűlötettel vastagon átitatott dalokkal.

Ha úgy tetszik, onnan folytatódik a nóta, ahol az 'Utilitarian'-on abbamaradt, ami nem is meglepő tudva azt, hogy a zenekar folyamatosan komponálja új szerzeményeit. Persze alaposabb feltérképezés során azért kirajzolódnak kisebb-nagyobb különbségek a két mű között, például, hogy ezúttal Mitch Harris gitáros eszeveszett vokalizálását ritkábban hallhatjuk, a dalok többségében Barney mester egyhangú agresszív bömbölésével kell beérni, viszont megszaporodtak a gonosz thrashes riffek a punkosan egyszerű és grindcore-osan kíméletlen témák között, így egy-egy tételen belül is lélegzetvételnyi szünethez jut a hallgató a nagy darálás közepette.

A Napalm Death továbbra is magas szinten gyalulja simára agyunk ráncait, miközben képünkbe vágja, hogy miért is szar ez a világ. Hogy ettől hány ember veszi a fáradságot és gondolkodik el, netán változtat az életén, azt nem tudom, mindenesetre ők fáradhatatlanul és megalkuvás nélkül teszik a dolgukat.

Pontszám: 8