Crazy Lixx: Crazy Lixx

írta TAZ | 2015.01.21.

Megjelenés: 2014

Kiadó: Frontiers Records

Weblap: http://www.crazylixx.com/

Stílus: glam rock

Származás: Svédország

 

Zenészek

Danny Rexon – ének
Andy Dawson – gitár
Edd Liam – gitár
Jens Sjöholm – basszusgitár
Joél Cirera – dob

Vendégzenészek:

Mats Levén - vokál (1., 2., 4., 6., 8., 9., 11. szám)
Tåve Wanning - vokál (4-5. szám)

Dalcímek

1. Hell Raising Woman
2. Sound of the Loud Minority
3. Outlaw
4. Girls of the 80's
5. I Missed the Mark
6. All Looks, No Hooks
7. Ain't No Rest in Rock 'n' Roll
8. Call to Action
9. Heroes Are Forever
10. Psycho City
11. Wrecking Ball Crew

Értékelés

Nem tudnám megbocsátani magamnak, hogyha nem esne szó a Crazy Lixx új lemezéről, ami még novemberben került a boltokba, hiszen a srácok újfent kitettek magukért. Igazából az ember nem vár egy ’80-as éveket megidéző csapattól semmiféle újítást vagy váratlan húzást, egyedül a csontig hatoló, sodró lendületű riffek és az emlékezetből kitörölhetetlen dallamok vonzzák a stílus szerelmeseit. A svéd fiúk annyira megugrották a ’Riot Avenue’-val előzetesen feltett lécet, hogy nemcsak saját egyéni csúcsot, hanem Európa-rekordot is döntöttek 2014-ben. Hatalmas szerencsétlenség számukra, hogy tavaly a Steel Panther is jelentkezett új albummal, hiszen stíluson belül egyedül csak ők tudták lenyomni az északi srácokat. Lehet, hogy egyedül maradok ezzel a véleménnyel, de a Steel Panther annak ellenére, hogy elbohóckodja és sokszor nagyon eltrágárkodja dalait, egyszerűen a kisujjából kiráz egy lemezre való glam dalcsokrot és nem is akármilyen minőségben, úgyhogy nagyon nehéz velük felvenni a versenyt.

Persze itt egymással versengésről szó sincs, egyedül az őrült hangulat, az adrenalinbombának beillő himnuszok, a buli, és a csajok számítanak. Ennek megfelelően a kezdőnóta rögtön a női nem szépségeit taglalja, ráadásul sikerült egy remek, fogós refrént kanyarítani a Hell Raising Womenhez. Már itt, a lemez elején feltűnik a legfőbb különbség, ami elkülöníti ezt és a csapat korábbi albumait egymástól, vagyis a kiváló hangzás. Az első két eresztéshez hasonlóan ezúttal is Chris Laney dolgozott együtt a srácokkal a stúdióban, aminek meglett az eredménye, hiszen egy nagyon harapós és dögös soundot csiholt ki a negyedik Crazy Lixx albumból.

Egyébként vajon mi lehet az, ami megkülönbözteti az újkori glam és hard rock zenekarokat a régi nagy ikonoktól? Szerintem erre a kérdésre egyszerű a válasz: a fiatalos lendület és a modern technikával felspannolt hangzás. Persze ehhez az is kell, hogy az ifjú titánok – akik csak hírből hallottak a ’80-as évekről, vagy esetleg még az óvodában mártogatták a kiflit a kakaóba – fogós dalokat írjanak és mesterien értsenek a hangszereikhez. Szerencsére a svédek nincsenek híján a tehetségnek, a dallamérzéknek meg főleg, hiszen bátran ki lehet jelenteni, hogy az új album minden dala egy potenciális sláger. Ezek közül személyes kedvencem a negyedikként felcsendülő Girls Of The 80’s, amiben az újonnan szerződtetett basszeros, Jens Sjöholm kiválóan szállítja az alapokat a háttérből, amire bátran támaszkodhatnak a vaskos és öblös kórusok. A lemez szinte összes dalába besegített az utóbbi időben „keveset foglalkoztatott” Mats Levén, két nótában pedig a tavalyi év egyik kellemes meglepetésének számító Adrenaline Rush frontcsaja, Tåve Wanning is vokálozik. Naná, hogy ebben a dalban is, úgyhogy le is pörgettem vagy tízszer egymás után, hogy minél jobban ki tudjam hámozni a háttérből Wanning kisasszonyt, akit szívesen becserkésznék egy olyan házibuliba, mint ami a H.E.A.T. Living On The Run című dalának klipjében látható. A pörgős talpalávaló és néhány sör biztos meghozná a bátorságom, már hogyha közben nem a sokszor magával ragadó léggitározást választanám. Az Andy Dawson és Edd Liam tengely rengeteg okot ad a pózerkedésre, ugyanis zseniálisan keverik a riffeket a technikás szólókkal, cikázó futamaikkal pedig szó szerint lelövik az égről a csillagokat.

Már a ’New Religion’ idején is sokat változott a gitármunka a Crazy Lixx dalokban, hiszen Vic Zino húrmestert akkor váltotta Andy, aki szerintem jobb hangszeres elődjénél, amióta viszont két bárdistával üzemel a csapat, még inkább feltűnik a különbség. A nagyon sajátos témák mellé ezúttal Danny is sokkal karakteresebb, bátrabb és dögösebb énekhanggal rukkolt elő, ami egy seggberúgás erejével vetekszik, csakúgy, mint az AC/DC világát idéző, tökös Ain't No Rest in Rock 'n' Roll. Ha nem tudod milyen, amikor a fiatalos, skandináv hév, valamint glam és sleaze keveredik az ausztrálok muzsikájával, akkor hallgasd meg ezt a dalt, telitalálat!

Persze itt még nincs vége a történetnek, hiszen a klipes Call To Action húzása után egy régi ismerős, a Heroes Are Forever mutatkozik be új oldaláról. Ezt még a 2007-es debütalbumra, a ’Loud Minority’-re írták, most viszont újból előkapták a fiókból és nemcsak felmelegítették, hanem alaposan fel is turbózták. A bika hangzáson kívül a masszív vokálok és a ráadás gitárszólamok teszik feledhetetlenné a dalt: aki nem ismeri az első albumot, annak tutira fel sem tűnne, hogy ez már egy nyolcéves szerzemény. A zárásra sem fáradnak el a srácok, hiszen két olyan Skid Row utánérzésű nótát csapnak az asztalra, amitől padlót fog az ember. Ezek közül talán a Wrecking Ball Crew hagyja maga után a legnagyobb lábnyomot, de ahogy korábban is mondtam: az egész lemez olyan, mint egy best of válogatás, egyszerűen hibátlan!

Pontszám: 8.5

Legutóbbi hozzászólások