Behemoth: The Satanist

írta P.A. | 2014.02.15.

Megjelenés: 2014

Kiadó: Nuclear Blast

Weblap: http://behemoth.pl/

Stílus: Death metal/black metal

Származás: Lengyelország

 

Zenészek
Nergal - ének, gitár Seth - gitár Orion - basszusgitár Inferno - dob
Dalcímek
01. Blow Your Trumpets Gabriel 02. Furor Divinus 03. Messe Noire 04. Ora Pro Nobis Lucifer 05. Amen 06. The Satanist 07. Ben Sahar 08. In The Absence Ov Light 09. O Father O Satan O Sun!
Értékelés

Kétségtelen, hogy a Behemoth Lengyelország legismertebb death metal bandája, mégis úgy gondolom, hogy a nagy népszerűség leginkább Nergalnak köszönhető, aki minden alkalmat megragad, hogy felhívja magára és zenekarára a figyelmet. Ha kell, reklámban és filmben szerepel, esetleg ócska bulvármagazinokban mesél szerelmi életéről vagy súlyos betegségéről és felépüléséről, de a katolikus egyházzal is hadakozik. Sőt divatos tehetségkutató műsorban is szakért, és ha arra kerül a sor, akkor az egész metal színtérnek mondja meg a magáét vagy az ördög földi helytátójaként pózol a rockújságok borítóján. Persze a cél szentesíti az eszközt, szokták mondani, és van is ebben igazság, hiszen Nergalt sokoldalú művészként tartják számon és a Behemoth népszerűsége is évről évre növekszik. Éppen csak egyvalamivel maradt adós eddig a pollák zenész, mégpedig egy igazán kiváló lemezzel. Ugyan a Behemoth munkái egytől egyig minőségi produkciók, dalaikból mégis hiányzik az a bizonyos plusz, ami katapultálhatná őket a metal muzsikák halhatatlanjai közé. Úgy tűnik, a 'The Satanist' éppen erre a célra készült, ugyanis Nergalék itt most valamit nagyon eltaláltak és egy szinte tökéletes művet alkottak.

Az új dalok már első nekifutásra befogathatónak bizonyulnak, pedig a Behemothra jellemző tömény brutalitás nem tűnt el, de jó néhány igényes dallam és jól ütemezett tempóváltás került a rendkívül vaskos riffek közé, és ezektől a megoldásoktól bizony sokkal változatosabb és izgalmasabb lett a végeredmény, mint korábban bármikor. A 'The Satanist' legnagyobb erénye mégsem csak a jól megkomponált dalokban rejtőzik, hanem az azokat átjáró és azokból áradó csontig hatoló félelmetes atmoszférából, amit csak a műfaj legkiválóbb alkotásain lehet tetten érni. A lemezen gyenge pontot találni szinte lehetetlen, a letaglózó megszólalástól a tökéletesen szerkesztett, technikás szólókon keresztül az egészen apró részletekig – mint a helyenként színező jelleggel felbukkanó szaxofon vagy a dús kórusok – minden a helyén van és egészet alkot. Két dalt azért még innen is érdemes kiemelni, mégpedig a lemezt nyitó Blow Your Trumpets Gabrielt, amely a remekül felépített dalszerkezetével és egyre fokozódó brutalitásával megtestesíti a mű ámulatba ejtő, de ugyanakkor rettentően sötét és hátborzongató hangulatát. Illetve a gyilkos tempójú Ora Pro Nobis Lucifert, melyet az egészen Sear Bliss hatású fúvós hangszerekkel is felvértezett melódiái, valamint könyörtelen riffjei emelnek ki az amúgy is rettentően erős korongról.

Hogy a 'The Satanist' a Behemoth eddigi legjobb lemeze vagy sem, azt majd minden érdeklődő eldönti, de az biztos, hogy ennyire jól felépített, átgondolt, dallamos, sokszínű és szórakoztató korong még nem hagyta el a zenekar műhelyét, így a magas pontszám is teljesen megérdemelt.

Pontszám: 9