Virrasztók: A Halál Szí­nei

írta P.A. | 2013.12.28.

Megjelenés: 2013

Kiadó: Hammer Records

Weblap: http://www.virrasztok.hu

Stílus: Folk-elektro metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Virrasztók: Scrofa a halottidéző - ének, tekerőlant Szkrobek a halottlátó - basszusgitár, programok Tomusin a halottkí­sérő - gitár Siratók: Angelina Csilla B. - ének Bencsik 'Becse' Gergely - hegedű, mandolin, torok ének, vokál Balázs Dávid - dob
Dalcímek
01. Világvége 02. Kivándorlás 03. Élve eltemetve 04. A halálon is túl 05. A félhold árnyékában 06. A lélekharang 07. Dobozi Mihály 08. Végzetes keringő 09. Az idő kereke 10. Rózsa Sándor 11. A halálra táncoltatott falu
Értékelés

A halál talán az egyik legnépszerűbb téma metal berkekben, mégis viszonylag ritkán akadni össze a témát olyan jól átgondolt koncepcióval és egyedi hangzással feldolgozó zenekarral, mint a pécsi Virrasztók, akik egy régi magyar néphagyomány, a virrasztás köré építették fel művészetüket. A recept kifinomult és összetett, hiszen a nagy általánosságban az elmúlást tárgyaló szövegek tolmácsolásában hangsúlyos szerepet kap a népies női ének a hagyományosabb metal vokalizálás mellett, és ez a kettősség tovább húzódik a muzsikában, ahol egészen bizarr indusztriális elemekkel felvértezett metal fonódik egybe a hegedűn és tekerőlanton megszólaltatott magyar népi dallamokkal.

A zenekar már a debütáló nagylemezén ('Az Emlékezés Órái') rátalált erre az egészen egyedi hangzásra, majd a 2011-ben napvilágot látott 'Memento Mori!'-n tökéletesítették azt. A hivatalosan jövő februárban megjelenő új dalok közül már 2012. decemberében megismerkedhettünk a Világvége címre keresztelt dallal, mely a tavaly december 21-én végül elmaradt világvégét hivatott megzenésíteni – és bár nem jött el az emberiség számára a nagy kaszás, de ez a kis ízelítő elég volt ahhoz, hogy izgalommal várjuk 'A Halál Színeit'. Az együttes háza táján több változás is történt az elmúlt években. Bánhalmi Zsolt helyét Balázs Dávid vette át a dobok mögött és a 'Memento Mori!' lemezen olyan nagyszerűen teljesítő Papp Orsolyát pedig Angelina Csilla váltotta a mikrofon mögött.

'A Halál Színei' címnél jobbat keresve sem találni ehhez az albumhoz, ugyanis a szövegek központi témája ezúttal is a halál, az elmúlás és a gyász változatos történetekben megénekelve. Scrofa, az egészen balladisztikus, hősi énekektől (Dobozi Mihály, Rózsa Sándor) a gyönyörű, esztétikus metaforákon (Az idő Kereke) és keserű romantikával átitatott történeteken át (A Halálon Is Túl) a mély és elgondolkodtató mondanivalóval ellátott szövegekig (Kivándorlás, A Félhold Árnyékában), körüljárja az elmúlás témakörét és ez a sokszínűség a zenére is jellemző. A tipikusnak mondható Virrasztók dalokon túl egészen meglepő dolgokkal is találkozhatunk. Újdonságnak számít a keleties motívum felbukkanása a török hódoltság idejét megidéző A Félhold Árnyékában című dalban, vagy a keringő témájának házasítása a rideg indusztriális metallal a hátborzongató Végzetes Keringőben. Az egész lemez legváratlanabb és egyben legfurcsább tétele a vidám, táncba invitáló A Halálra Táncoltatott Falu, mely szövegével mégis tökéletesen illik a lemezre.

Scrofa ezúttal is szenvedéllyel telve énekel, jellegzetes orgánumában ott rejlik a dráma, megelevenedik a tragédia és életre kel a fájdalom, mellette Angelina Csilla népies dallamai biztosítják a tökéletes kontrasztot, megrázó duettjeik egy egészen új szintre emelik a Virrasztók muzsikáját. (Nagy kár, hogy az énekesnői poszton nincs állandóság a zenekarban, sajnos már Csilla sem tagja a társaságnak.) Annak dacára, hogy a Virrasztók az általuk kiválasztott koncepcióval gyakorlatilag korlátok közé zárta saját magát, elkészítette eddigi legszínesebb, legizgalmasabb lemezét, melyen sikeresen viszik tovább fájdalmas mondanivalójukat lebilincselő, egyedi dalokba csomagolva.

Pontszám: 8.5

Legutóbbi hozzászólások