Devin Townsend: The Retinal Circus (DVD)

írta RemedyLane666 | 2013.10.26.

Megjelenés: 2013

Kiadó: InsideOut Music

Weblap: www.devintownsend.com

Stílus: Extrém/progresszí­v metal

Származás: Kanada

 

Zenészek
Devin Townsend - ének, gitár Dave Young - gitár Brian Waddell - basszusgitár Ryan Van Poederooyen - dob Vendég zenészek: Anneke van Giersbergen - ének Jed Simon - gitár Dom Lawson - ének (07.)
Dalcímek
01. Effervescent 02. True north 03. Lucky animals 04. Planet of the apes 05. Truth 06. War 07. Planet Smasher 08. Babysong 09. Vampolka 10. Vampira 11. Addicted 12. Colour Your World 13. The Greys (15 minute intermission - pee time) 14. Hyperdrive! (acoustic) 15. Ih-Ah! 16. Where We Belong 17. Detox 18. Bend It Like Bender 19. Life 20. Kingdom 21. Juular 22. Love? 23. Wild Colonial Boy 24. Grace 25. Little Pig
Értékelés

Nem tagadom, már nagyon vártam ezt a kiadványt. A ’Safe Zone’ korántsem minősült igazi koncertanyagnak, lévén hogy az mindössze egy civilizáltabb próbatermi előadás volt, a ’Synchestra’ lemez bónusz DVD-je után most viszont itt az igazi cirkusz, az elvont-groteszk csoda, amit mindannyiunk örömére végre elkészített az egykori Steve Vai énekes. Igazi best of programot nyomnak a srácok, bár az általam nagyra tartott ’Terria’ és ’Ghost’ lemezek tartalmából most nem kerültek elő szerzemények, de nem lehet egy szavam sem, mert így is parádés a felhozatal. Külön öröm, hogy két Strapping Young Lad dal, a Detox és a Love? is elhangzik, méghozzá Jed Simon gitáros közreműködésével. No de nézzük csak elölről, hogy mivel is állunk pontosan szemben.

Amikor először megláttam a box-ot, alig hittem a szememnek. Valami hihetetlen a kivitelezése, még sosem volt dolgom ennyire kidolgozott, ötletes, minőségi kiadással. A cirkuszi látvány alapeleme a gitárt a kezében tartó Devin Townsend és csapata, de persze itt van Ziltoid is, mindez egyéb őrült színházi képekkel megspékelve. Egyszóval parádés a külcsíny, csillagos ötös!

A koncert dvd indításakor én is felpattantam a székből, és mint a közönség, én is fülig érő szájjal, heves szívdobogással kurjantottam, amikor az óriáskivetítőről Steve Vai köszöntött minket, rajongókat, majd narrátorként prezentálta, hogy most mire is kell számítanunk. Szinte minden dalnál mond néhány átkötő szöveget, de mégis az előre megrendezett, Devinnel folytatott párbeszéde tetszett a legjobban ezek közül. Nagyon viccesen van összerakva, megint csillagos ötös.

A zenészek teljesítményéről nincs mit mondani, tökéletesen prezentálják a dalokat, nagyon hangulatos minden momentum, egy pillanatra sincs olyan, hogy a figyelem lankadhatna, mindig történik valami, amire felkapja a hallgató/néző a fejét. Anneke csodásan énekel, akárcsak Devin, tökéletes kapcsolatot tartanak a közönséggel, az egész műsor elsöprő erejű, elakad a lélegzet is! Nagyon jó volt hallani, hogy Devin a tiszta témák mellett újra énekel reszelősen is, és hogy a durva hangzású dalokkal mekkora erőt sugároznak. Újabb csillagos ötös.

Nem vesézném végig dalról-dalra az anyagot, ezt korábban a soralbumoknál már megtehettük, ám azt muszáj megemlítenem, hogy a koncert utolsó dala, a Little Pig az ’Epicloud’ bónusz lemezéről, az ’Epiclouder’-ről származik, ez pedig annyira devines megoldás, hogy igazából nem kéne meglepetésszámba mennie, de mégis abba megy, mert egy viszonylag kevesek által ismert dallal befejezni a programot több, mint pofátlan húzás. Sokáig nevettem. Majd a koncert végeztével a fotelba süppedve bámultam hosszú percekig magam elé, hogy most mi is történt. Engem most elvarázsoltak, vagy elrabolt Ziltoid és megmutatta, hogy mekkora adag feketekávé is a mi univerzumunk, nem is tudom, de valami csoda történt, egy megmagyarázhatatlan csoda. Csak azért megismételhető, mert rögzítették, bármikor betehetem a lejátszóba és újrakezdhetem. Ezért pedig nem lehetek elég hálás.

Pontszám: 10