Niburta: Scream From The East

írta Vica | 2013.02.24.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Nail/Hammer Records

Weblap: http://niburta.hu/

Stílus: Balkanic folkmetalcore

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Hormai "Busó" Balázs - vokál, doromb, furulya, koboz Horváth Martina Veronika - ének Németh Anna - hegedű, duda Krieser János - gitár Hajba Gergő - gitár, akusztikus gitár Kristóf István - koboz, akusztikus gitár, ének Leindler Milán - dob Rab "Kráken" Attila - basszusgitár, torokének Király Dávid - furulya, duda, torokének
Dalcímek
01. The Descent 02. Balkanic Heart 03. Nap és Hold 04. Dance Of Satyrs (Tribute To Daemonia Nymphe) 05. Forebears' Dance 06. Awakening 07. MaĹĄala 08. Forgotten Path 09. Rege 10. Ĺ to Imala Kăsmet
Értékelés

Pár éve egy új folk metal formáció ütötte fel a fejét kishazánkban: a Niburta zenekar ismertséget szerzett magának két kislemezével. Az évek alatt bejárták Tolnát-Baranyát, megismertették a metal arcokat a folk egy új ízével, 2012-ben pedig a ’Scream from the East’ c. nagylemez is megszületett. A zenekar önmagát balkanic folkmetalcore-ként definiálja, amit nem olyan nehéz megfejteni: balkáni népzenéből merítenek, balkáni dallamokat és szövegeket építenek be metalcore-os zenéjükbe. Egyébként kilencen vannak, síppal, dobbal, nádihegedűvel, ami esetünkben az alap metal felállás kiegészítve torokénekkel, kobozzal, hegedűvel, dudával, cajónnal, dorombbal, kavallal és több egyéb fúvós hangszerrel. Ebből áll össze a tipikus niburtás hangzás, ami olykor lágyan kobzolgatós-énekelgetős, de ha kell, karcos metal riffekkel és fájdalmat közvetítő ordítással is kiegészül.  

A nagylemez intróval együtt 10 új dalt tartalmaz; maga az intro egy ószláv imafeldolgozás, amely a keresztény téma ellenére egy kis tűzpattogással kiegészítve nagyon szép alapszájízt ad a lemez hallgatásához. A szláv téma még nagyon sokszor visszatér az album során, az idegen nyelvű szövegekben amatőrségnek és zavaró magyar akcentusnak nyoma sincs, az énekesnő, Martina gyönyörűen hozza az idegen nyelvű sorokat. A zenekar amúgy már a harmadik énekesnőjét fogyasztja, mostanra sikerült megtalálni a megfelelőt a már említett hölgy személyében – és úgy gondolom, nagyon jól választottak.

Az albumon egyensúlyban van a férfi hörgés és a női ének, bár férfi énekből nem kapunk sokat: a kobzos-kavalos-akusztikus gitáron játszó István kap nagyobb szerepet és mutathatja meg énekhangját a Rege című dalban, ami Nagy László Rege a tűzről és a jácintról c. versének sorait szólaltatja meg. A dal refrénjének alapja egy tuvai dal, az Eki Attar: erre a részre igazán bedurvul és begyorsul a dal, és a torokének is valami fergeteges – nagyon új, nagyon jó! Ha nem lenne elég a kulturális sokszínűségből, még magyar népdalok, köztük a Kis kece lányom dallamai is felcsendülnek a számban; egy nagyon változatos, és sokat kínáló dal lett ez.

Amúgy ez az ugrásszerű változás nem egyedülálló, az album során hallunk még meglepő csavarokat több helyen is, mikor a lírai népdalolászás átmegy egy zúzós coreoskodásba, vagy amikor egy komoly téma felhígul egy kis pigsqueales őrültködéssel. Olyan ez az album, amilyet a folk metaltól várhatunk: a gitárok szépen szállítják a metalos zúzdát, míg a népi szekció szépen teszi a dolgát a népi dallamok terén.

Egy instrumentális szerzemény is került az albumra, a Forebears Dance-ben minden szerep a hangszereké. Az Ősök tánca futott már mindenféle név alatt – alkoholszinttől függően lehet ez a négy medve, vidámabb esetben a négy sör tánca. A valóságban ez egy kitűnő, instrumentális dal, amely egy lassú és lágy kezdés után egy nagyon jó kis táncolós, kozári dallamok nyomán fogant részre vált.

A ’Scream From The East’ kidolgozott rajzokkal és kicsit eltorzított fotókkal díszített bookletje mellett érdemes megemlíteni a szövegeket is, amelyek Hormai Balázs tollából (ill. a nép ajkán) születtek, és nagyon sűrű érzelmi kavalkád érezhető ki belőlük. A paletta nagyon színes, hallhatunk itt többek közt hűtlen feleségét meggyilkoló szeretőről, a modern társadalom kritikájáról, a régi értékek elvesztéséről, egy sámán első utazásáról és az életfáról is. A zenekarnak száz százalékosan sikerült megtalálni a témákhoz passzoló dallamokat, a megfelelő hangzásvilág és előadásmód teljes mértékben átadja a hangulatot. A legjobb példa a feleséggyilkolós Mašala, amelynek szláv nyelvű része egy lány szépségéről szól, amúgy tipikus szláv folklórban fellelhető értékekkel (fehér arc, stb.). Az a szomorkás, hasító hegedűdallam tökéletesen illik a szám melankóliájához – a végére viszont ez a hangulat megtörik, egy kicsit elrontja a tragikus felhangot, ront a lemez komolyságán is, de a végére megkapjuk a sztori kicsúcsosodását.

Személyes kedvenceim közé tartozik a Balkanic Heart, egy igazi tempós koncertnóta, amely hihetetlen könnyedséggel ragad magával, érezhetően beleraktak apait-anyait, nem lehet rá nem pörögni. Kerek, egész, gyors, jó. Az album rövidsége ellenére nagyon szépen bemutatja a zenekar minden oldalát, nincs hiány se líraiságból, se táncolós hangulatból, se zúzásból. Egy, a már említett akusztikus dallal végződik az album, ha eddig nem lett volna elég a balkáni atmoszférából, ez mindenképp odavarázsol mindenkit; egy pillanatra becsukjuk a szemünket és már mi is ott táncolunk valahol Macedónia vidékén a Što Imala Kăsmet dallamaira.

A ’Scream From The East’-nek viszont egyéb előnyei is akadnak. Az a folk metal sokadik pozitív jellemzője, hogy hallgatói érdeklődését felébreszti a népzene, a folklórkincs iránt. Mostanában sajnos szinte ciki érdeklődni eziránt, viszont a Niburta mindenki által fogyasztható formában tálalja nekünk a különféle népek alkotásait, és még meg is szeretteti velünk – érdemes kultúrára fogékonyan hallgatni ezt a korongot, mert sokat tanulhatunk belőle.

Pontszám: 9

Legutóbbi hozzászólások