Neurosis: Honor Found In Decay

írta P.A. | 2012.11.19.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Neurot Recordings

Weblap: http://www.neurosis.com

Stílus: Sludge metal

Származás: USA

 

Zenészek
Scott Kelly - ének, gitár Steve Von Till - ének, gitár Dave Edwardson - basszusgitár, moog szintetizátor Noah Landis - orgona, zongora, samples Jason Roeder - dob Josh Graham - látvány
Dalcímek
01. We All Rage in Gold 02. At the Well 03. My Heart for Deliverance 04. Bleeding the Pigs 05. Casting of the Ages 06. All is Found... In Time 07. Raise the Dawn
Értékelés

A Neurosist nem véletlenül tartják minden idők egyik legjelentősebb zenekarának a szaksajtó tollforgatói. Ez a zenekar az elmúlt két évtizedben együttesek, zenészek sokaságára volt hatással folyamatosan fejlődő, jellegzetes, komor, sötét muzsikájával. Olyan, ma már mesterműnek tekinthető lemezekkel gazdagították a világot, mint a 'The Word as Law', az 'Enemy of the Sun' vagy az 'A Sun That Never Sets'. Ilyen patinás diszkográfia láttán természetes, hogy nagyon magas elvárásoknak kell megfelelnie a 'Honor Found In Decay' című legfrissebb nagylemezüknek.

Őt éve már, hogy új Neurosis lemezt hallgatva merülhettünk a bánat és gyötrelem koszos mocsarába, de most ismét alapjaiban készülnek megrázni az underground fénytelen világát, elhomályosítva mindent, amit eddig nagyszerűnek, páratlannak, egetrengetőnek hittünk. A 'Honor Found In Decay' a tizedik alapvetés a Neurosis életműben, és ahogy eddig megszokhattuk, a legmagasabb színvonalon tálalják elénk az emberi élet minden fájdalmát. Vaskos, kínzó, mocsokba mártott riffekkel festik feketére az eget azon kevesek felett, akik képesek azonosulni ezzel a deprimáló, nyomasztó muzsikával, ami gyötrelmes, apokaliptikus látomásként telepedik az emberre és mégis megmérgezi, függővé teszi egy életre. Scott Kelly és Steve Von Till reményvesztett és dühös énektémái vezetnek minket keresztül ezen a zenei spirálon, mely egy központ körül kering, forog, változik, mely magjában ugyanaz marad, csak eltávolodik, tovább formálódik. Emberi ésszel jóformán felfoghatatlan erő és feszültség pulzál ezekben a szerzeményekben, melyeket hallgatva szinte elhisszük, hogy hegyeket képesek megmozgatni, világokat tudnak romba dönteni. De a mindent elsöprő erő mögött megbújó feszült, fenyegető hangulat egy félelmetes, kellemetlen utazássá alakítja ezt a lemezt, melyen csak nyomokban akadunk szelídebb percekre, amik inkább a gyász fájdalmával égetik lelkünket, mintsem nyugalmat adó balzsamként ápolják azt. A földi élettel egyidős ősi fájdalommal nézünk farkasszemet, azzal a fájdalommal, ami mindannyiunkban ott lakozik, de sosem merünk vele szembenézni, egészen a végső óráig. A 'Honor Found In Decay' nem mondja meg, mit gondolj, nem ad válaszokat, csupán képeket fest, szakrális álmokat vetít elénk, amikben elmerülhetünk, melyektől megborzongunk, talán meg is botránkozunk. Habár Jason Roeder szilárd, masszív dobolásától elkezdve, Noah Landis szürreális billentyűtémáin át, Steve Von Till zsigeri gitárjátékáig az egekig magasztalhatnánk a zenészek teljesítményét, de nincs értelme, ugyanis a Neurosis erejét a kohézió, az együttműködés adja, amely által egy utánozhatatlan és rettenetesen tömény zenei folyam jön létre, ami óhatatlanul magával ragad, olyan helyekre visz, ahol nem szívesen tartózkodunk.

Ez a lemez nemcsak méltó folytatása egy nem mindennapi életútnak, hanem egy olyan égköve is, melyre évek múltán mesterműként fogunk visszatekinteni, melynek hatása érezhető lesz a következő underground zenészgeneráció jelentős részén.

Pontszám: 10