Blackberry Smoke: The Whippoorwill

írta szakáts tibor | 2012.07.24.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Southern Ground Records

Weblap: http://blackberrysmoke.com

Stílus: Southern/Country Rock

Származás: USA

 

Zenészek
Charlie Starr - ének, gitár Richard Turner - basszusgitár, ének Brit Turner - dob Paul Jackson - gitár, ének Brandon Still - billentyűk
Dalcímek

01. Six Ways to Sunday
02. Pretty Little Lie
03. Everybody Knows She's Mine
04. One Horse Town
05. Ain't Much Left of Me
06. The Whippoorwill
07. Lucky Seven
09. Crimson Moon
10. Ain't Got the Blues
11. Sleeping Dogs
12. Shakin' Hands with the Holy Ghost
13. Up the Road

Értékelés

Sok mindent el lehet mondani a Blackberry Smoke csapatáról, de hogy rengeteg lemezzel látták volna el rajongóikat az elmúlt tizenkét évben, azt korántsem. Hogy ennek mi lehet az oka, az talán az idő múlásával kiderül, mert abban biztos lehet mindenki, hogy ennek a csapatnak a nevét még sokáig fogjuk hallani, ahogyan remélhetőleg a lemezeiket is.

Az előző ’Little Piece of Dixie’ című korong slágerei megalapozták a jövőt a srácoknak, az első bemutatkozó dvd-re összevágott anyag pedig azt is megmutatta számomra, hogy a Blackberry Smoke nem a divatirányzatoktól hajtott banda lesz, és az ezzel járó kompromisszumok is messze állnak tőlük. Míg a nagy elődnek számító Lynyrd Skynyrd legutóbbi lemeze tele volt rock ’n’ rollosabb slágerekkel és a következő albumuk beharangozója is erre az irányra utal, addig a Blackberry Smoke nem feltétlen az európai fülnek is teljes mértékben élvezhető rádióbarát dalokat pakolta fel a bemutatkozónak szánt képi anyagra. Mivel a két banda szinte azonos időben jön ki a friss korongjával, így elsősorban arra voltam kíváncsi, vajon Charlie Starr és csapata jobban kilép-e a széles plénum elé, vagy megtartja és megerősíti pozícióját az ortodox southern rajongók körében.

Rögtön az első variáció látszott beigazolódni, ugyanis a lemez nyitása a Six Ways to Sunday gigaslágerrel, majd a Pretty Little Lie és az Everybody Knows She's Mine azonnal énekelhető dallamaival elkönyvelhető volt a nyitás, ami abból a szempontból teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a Lynyrd Skynyrd tagsága úgy dönt, végleg elég volt, kell az utánpótlás. És ezt igazolja a dalokban előretolt zongorajáték is, aminek időnként kísérteties Billy Powell felhangjai vannak, de ez egyáltalán nem probléma, hiszen Billy nagy mester volt. De tovább megyek, még az akusztikus One Horse Town is simán beállhat a slágergyár sorba, hogy utána mintha egy másik arcát megmutató banda venné át az irányítást.

Az Ain't Much Left of Me után elindul a súlyosabb, tradicionálisabb vonala a lemeznek, ami azt gondolom, a Blackberry Smoke igazi arca. Ezek a srácok nem lépnek ki istenadta természetükből, maradnak, akik voltak: igazi déli arcok, akik némi hírnévért nem fognak beállni semmilyen sorba. A szülőföldjük minden öröme, bánata, illata, életérzése, fénye, árnya és dallama benne van a dalokban, a hangokban.

A southern rocknak nevezett műfaj bizonyos értelemben ráhúzható a Blackberry Smoke csapatára, de itt a blues, a country és időnként a soul zene elemei alkotják a fő csapásvonalat. Lehet ezt a muzsikát belassultnak nevezni, de mint tudjuk, a világnak van számos olyan része, ahol nem rohannak úgy az emberek, mint például a mára már megtébolyodott közeli környezetünkben. Odalent délen mások az értékek és más az életvitel. A Blackberry Smoke muzsikája ezt az érzést közvetíti, szinte tökéletesen. Akihez közel áll ez a világ, mindenképpen tegye fel a polcra a srácok új lemezét és vegye elő, amikor úgy érzi, le kell ülni, megpihenni és barátkozni egy kicsit Jack bácsi méltán híres nedűjével.

A lemez kereskedelmi forgalomba augusztus 14-én kerül, addig kizárólag a zenekar koncertjein vásárolható meg.

Pontszám: 7

Legutóbbi hozzászólások