fbpx

Nickelback: Here And Now

írta Bazsa | 2011.11.29.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Roadrunner Records

Weblap: http://www.nickelback.com

Stílus: modern rock

Származás: Canada

 

Zenészek
Chad Kroeger - ének, gitár Ryan Peake - gitár, vokál Mike Kroeger - basszusgitár Daniel Adair - dob, vokál
Dalcímek
1. This Means War 2. Bottoms Up 3. When We Stand Together 4. Midnight Queen 5. Gotta Get Me Some 6. Lullaby 7. Kiss It Goodbye 8. Trying Not To Love You 9. Holding On To Heaven 10. Everything I Wanna Do 11. Don't Ever Let It End
Értékelés

Ha fel kellene sorolni életem sorsfordító előadóit, akkor az In Flames, a The Doors és Stevie Ray Vaughan mellett a Nickelback neve állna a lista elején. Ahogy sokan mások, eleinte magam is csak a legnagyobb slágereket ismertem (How You Remind Me, Rockstar stb.), majd véletlenül beleakadtam a 2005-ös ’All The Right Reasons’ lemezbe, ami lendület, dallamvilág és hangulat tekintetében egyaránt lenyűgözött. Mindez elsősorban Chad Kroeger magával ragadó, erőteljes, és teljesen egyedi orgánumának, valamint hihetetlenül fogós énektémáinak (és a hatáshoz nagyban hozzájáruló – amúgy élőben is hozott – többszólamú vokáloknak) köszönhető, ahogy nagy valószínűséggel ezekben találjuk a zenekar óriási népszerűségének titkát is. A nagy rajongással azonban nagy elvárások is járnak, melyeknek sajnos – különösen az előző, és szintén hatalmasra sikerült  ’Dark Horse’ után – a ’Here And Now’ nem biztos, hogy meg tudott felelni.

Pedig nagy változások nem történtek: a lemez alapvető karaktere, hangszerelése és megszólalása a 2008-ban megkezdett irány egyenes folytatásának tűnik, így ezúttal is a gitárközpontúság dominanciája a jellemző, a lírai hangvétel pedig mintha még hátrébb szorult volna. Ez egy rocklemez esetében kifejezetten előnyös tud lenni, a Nickelback valódi erőssége azonban éppen a szomorkás, melankolikus dalokban rejlik, melyekben remek érzékkel képesek egyensúlyozni érzelmesség és giccs határán. Ezúttal viszont sajnos nem találni olyan szívszaggató, valóban megható darabokat, mint korábban – az említett überslágereken kívül – a Do This Anymore, a Someday, a Savin’ Me, az If Everyone Cared, a Just To Get High, vagy a totális világvége If Today Was Your Last Day. Egyedül a Lullaby idéz fel valamit ebből a varázsból, de hatásában ez is csupán töredéke annak, amit eddig képesek voltak kiváltani a hallgatóból.

Van persze a zenekarnak egy másik, kedvenceit a slágerlisták alapján kiválasztó közönség által kevésbé ismert oldala is, amely legalább ugyanannyira domináns jellemzője a csapatnak. Az életművet végighallgatva számtalan kiváló példát találhatunk arra, hogy Kroegerék bizony óriási rockolásra képesek, ahogy szép számmal találhatunk egészen markáns riffelést, ne adj’ isten metalos zúzást is, de végeredményben ezeket a dalokat is Chad énekdallamai viszik el a hátukon. Sajnos úgy tűnik, mintha a ’Here And Now’-n ezúttal erre sem fordítottak volna elég figyelmet. A hang természetesen még mindig ott van, úgy, ahogy szeretjük, de mintha kevesebb lenne a valódi éneklés, gyakrabban találkozunk elszavalt / elhadart verzékkel, és az igazán eltalált refréntémák is hiányoznak. Persze hozzá kell tenni, hogy mindez csak Nickelback-mércével mérve igaz, hiszen még így is messze túl van a „kellemes hallgatnivaló” kategórián. Akadnak tehát jó dalok bőven, a húzósabb (This Means War, Midnight Queen), a középtempós (Gotta Get Me Some, Kiss It Goodbye) és a slágeres (When We Stand Together, Bottoms Up, Everything I Wanna Do) fajtából egyaránt, de a zenekar nagy rajongójaként szerintem természetes, ha nem elégszem meg ennyivel.

Pontszám: 8

Legutóbbi hozzászólások