Evile: Five Serpent's Teeth

írta Hard Rock Magazin | 2011.10.14.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Earache Records

Weblap: www.evile.co.uk

Stílus: thrash metal

Származás: Nagy-Britannia

 

Zenészek
Ol Drake - gitár Matt Drake - ének, ritmusgitár Joel Graham - basszusgitár Ben Carter - dob
Dalcímek
01. Five Serpents' Teeth 02. In Dreams of Terror 03. Cult 04. Eternal Empire 05. Xaraya 06. Origin of Oblivion 07. Centurion 08. In Memoriam 09. Descent Into Madness 10. Long Live New Flesh
Értékelés

2000-ben a Drake-testvérek, Ol és Matt, illetve barátjuk, Ben Carter elhatározták, hogy zenekart alapítanak, és elsősorban Metallica-feldolgozásokat játszanak majd. Később csatlakozott a csapathoz Mike Alexander basszusgitáros, így teljes lett a felállás – ekkor még a beszédes Metal Militia néven.

Hamarosan azonban elkezdtek saját dalokat írni, és 2004-ben Evile-ra változtatták a csapat nevét, majd Dániában Flemming Rasmussen (több klasszikus Metallica és Morbid Angel albumnál is közreműködött) segítségével rögzítették első lemezüket. A 2007-ben megjelent debütről, az ’Enter The Grave’-ről mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak. 2009-ben látott napvilágot az ’Infected Nations’, ám ebben az évben tragikus hirtelenséggel elhunyt Mike Alexander. Halálának oka a tüdejében keletkezett vérrög volt. Ez az esemény rányomta bélyegét a banda elmúlt két évére. 2010-ben azonban már Joel Grahammel kiegészülve indultak turnéra Európában és az Egyesült Államokban, idén szeptemberben pedig megjelent harmadik albumuk ’Five Serpent's Teeth’ címmel.

Az albumon nagyon érződik a Metallica hatása, ami ismerve a csapat előéletét, nem meglepő. A 10 dal több mint egyórás, kifejezetten intenzív és változatos riff-bomba, ám a dalokon több helyen hardcore hatás is érezhető. A sound gitárcentrikus, és mentes mindenféle díszítéstől, ami valószínűleg Russ Russel producer aktív közreműködésének is köszönhető.

Az album erőssége véleményem szerint Matt Drake orgánuma, akinek és teljesítménye erősen a korai James Hetfieldre emlékeztetett. Jobban kihasználja a hangját, mint a korábbi lemezeknél, valószínűleg azért, mert ezek a dalok érzésből születtek – az In Memoriam dalnál ez nagyon észrevehető. Az Ol és Matt Drake alkotta gitárpáros munkáját is dicséret illeti, mert színvonalas riffeket és remek szólókat használtak a dalokban, a ritmusszekció (Ben Carter dobos és Joel Graham bőgős) pedig intenzíven tolja alájuk a kemény alapokat.

A lemez zeneileg nagyon egységes, bár a nyitó számnak nem a címadó dalt tettem volna meg, szerintem nem elég intenzív. Viszont a Cult komoly húzónótája lehet a csapatnak, ha élőben is ennyire erőteljes lesz, mint itt. Kiemelném még a Xaraya, a Centurion és a Long Live New Flesh nótákat a komoly riffek és az erős tempó miatt, valamint az In Memoriam című számot, amit Mike Alexander emlékére írt a csapat. Bár a brit thrash metal nem annyira népszerű, mint a német vagy az amerikai, de aki kedveli ezt a műfajt, annak bátran ajánlom ezt a lemezt.

Pontszám: 8

Legutóbbi hozzászólások