Deep Purple: Phoenix Rising (DVD+CD)

írta Bigfoot | 2011.07.14.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Eagle rock Entertainment

Weblap: www.Thehighwaystar.com

Stílus: hard rock

Származás: UK

 

Zenészek
Tommy Bolin: gitár, ének David Coverdale: ének Glenn Hughes: basszusgitár, ének Jon Lord: billentyűsök Ian Paice: dob
Dalcímek
DVD: Gettin' Tighter: - Documentary Rises Over japan - Live In Tokyo 1975 December Bonus: Jakarta 1975 December - Interview With Jon Lord and Glenn Hughes CD: Burn (Longbeach) Getting' Tighter (Japan) Love Child (Japan) Smoke on the Water/Georgia on My Mind (Japan) Lazy (Longbeach) Homeward Strut (Longbeach) You Keep on Moving (Japan) Stormbringer (Longbeach)
Értékelés

Tommy Bolin jelenléte a Purple-ben nagyon sok vitát kiváltott. Azt ugyan mindenki elismeri, hogy nem mindennapi gitáros-tehetség volt, sokan úgy vélik, nagy szerepet játszott abban, hogy a Deep Purple letért az általuk megteremtett zenei útról, másik viszont azt mondják, új ízekkel gazdagodott a zenekar harmóniavilága.  Mindkettőben van igazság, ami viszont tény, hogy a vele elkészült egyetlen album (’Come Taste The Band’) után nem sokkal a legendás hard rock formáció szétszéledt.

A kiadvány képi része három részből áll. A nyolcvanperces dokumentumfilmben Jon Lord és Glenn Hughes mesél erről a korszakról, illetve nem csak erről, hanem zenekar harmadik felállásáról is, amikor még Ritchie Blackmore velük játszott, így a borírón levő leírás, miszerint ez a kiadvány Purple negyedik felállásáról szól, kicsit félrevezető. A két egykori tag elemzi a ’Burn ’és ’Stormbringer’ albumokat is, illetve mesélnek Blackmore viharos távozásáról is, miként került Bolin a zenekarba,közben archív képi dokumentumok segítségével is bemutatják ezeket az éveket. Hughes, aki Bolin örökségének legfőbb gondozója, meglepő őszinteséggel mesél saját kokainfüggőségéről, (talán egy kicsit túl hosszan) és hát Tommy Bolinéról is, akit, mint tudjuk, végül heroin-túladagolás vitt a sírba.

A ’Rises Over Japan’ koncertfelvétel hivatalosan még sosem jelent meg, de sok embernek jól ismert, hiszen ezt az 1975 decemberében lefilmezett tokiói koncertet Japánban kalózverzióban kiadták, így az interneten már régóta terjedt, sőt a hanganyag már 1977-ben megjelent, amikor Bolin emlékére kiadták a ’Last Concert In Japan’ címmel. A koncert huszonöt évvel később teljes terjedelmében is megjelent.

Ez az egyetlen képi koncertanyag, ahol Tommy játékát hallhatjuk az egyébként nem túl sok filmes anyag között, melyek a Deep Purple 1968 és 1976 közti korszakáról készültek.

A bónusz anyag pedig a balul sikerült 1976 februári indonéziai koncertről mesél, amikor a turnémenedzserük egy rejtélyes balesetben vagy talán valami másban meghalt, és a két koncert után – ebből az egyik félbeszakadt -  szinte úgy kellett elmenekülni a katonai diktatúra sújtotta országból. Ráadásul még a cájgot is csak valami horror összeg kifizetése után adták vissza a hatóságok a távozáskor. Jon Lord azóta sem hajlandó visszamenni Indonéziába játszani.

A kiadvány tartalmaz még egy CD-t is, ezen részleteket hallhatunk a ’Last Concert In Japanról’ és az ’On The Wings Of A Russian Foxbat’ dupla koncertről, amelyet 1976-ban Kaliforniában rögzítettek.

Pontszám: 8.5