Olvasói kritika: MadDogX - Voices In My Head (2011)

írta garael | 2011.05.03.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Forza Music

Weblap: http://www.mdx.sk/

Stílus: prog. rock

Származás: Szlovákia

 

Zenészek
Simon Krisztián - basszusgitár, Szűcs Arnold - gitár, Takács Zsolt - gitár, Csókás Patrik - dob, Berek Tibor - ének
Dalcímek
1. The Son Of Dawn 2. Sorrow 3. Keep The Faith 4.In The Raindrops 5. Scarlet Letter 6. Suicidal Tendencies 7. Personal Life 8. Liberation 9. I Would Like To Stay
Értékelés

A felvidéki progresszív banda még 2000-ben alakult Szőgyénben, Veszett Kutyák néven. Kezdetben átvett dalokkal járták a különböző rendezvényeket, majd csak 2003-ban, az új basszusgitáros érkezése után kezdődtek el a saját dalok írása. Az énekesi poszt is többször cserélődött, de 2006 második felétől számítva mondható, hogy stabil a felállás és összeszokott a banda.

Ennek eredményeképpen 2007-ben rögzítettek egy demo anyagot, majd 2009-ben írtak egy dalt a Szlovákiai Eurovíziós dalfesztiválra is. 2010-ben Roland Grapow (Masterplan, ex-Helloween) stúdiójában elkészülhetett Henry Tóth (Elán) producer segítségével az I would like to stay című 5 számos maxi.

...és elérkeztünk a jelenbe: Szlovákia legnagyobb lemezkiadója kiadja a banda bemutatkozó lemezét.

Az előzetesek után kíváncsian vártam a kész dalokat, mert láttam fantáziát a bandában. Kevés olyan felvidéki banda van, akikre azt mondanám, hogy "szívesen hallgatom, mert jók". Hozzáteszem nem is igazán ismerem az összes bandát, főleg nem a lemezeiket, de a Maddogx nem várt meglepetésként hatott.

Az anyag arányosan és szépen szól, Roland Grapow és Henry Tóth-nak köszönhetően. A zenéjüket nem szeretném sem bekategorizálni, sem más bandákhoz hasonlítani, inkább nevezzük csak progresszív rock-nak, egy kicsit keményebb felfogásban. 

Amikor átküldte az énekes az anyagot és elkezdtem hallgatni, próbáltam belekötni a dalokba, de egyszerűen nem lehetett. Az olyan szerzemények, mint a The son of dawn Joe Satriani-s szólójával, a Keep The Faith egyből rögzülő refrénével, a Personal Life lebegésével, a kicsit HIM-esen kezdődő Liberation és a gyönyörű lírai  I would like to stay  olyan pozitív hatással voltak rám, hogy meglágyult a szívem, de említhettem volna az összes dalt, mert mind remek alkotás. Vannak dalok, amikben több adag progresszivitás van és vannak a könnyebben befogadható, mondhatni sláger nóták. Külön a zenészeket nem fogom dicsérni, mert nagyon profin nyomják. Én úgy gondolom, hogy ezzel a lemezzel kinyílhatnak a kapuk akár külföld felé is és ehhez drukkolok is nekik. Le a kalappal a banda előtt. Már most várom a következő lemezt!

Pontszám: 0