Turisas: Stand Up And Fight

írta MMarton88 | 2011.03.19.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Century Media

Weblap: www.turisas.com

Stílus: Folk metal

Származás: Finnország

 

Zenészek
• Mathias "Warlord" NygíĽrd - ének • Jussi Wickström - gitár • Hannes "Hanu" Horma - basszusguitár • Tuomas "Tude" Lehtonen - dob, percussion • Olli Vänskä - hegedű • Netta Skog - harmónika
Dalcímek
1. The March of the Varangian Guard 2. Take the Day! 3. Hunting Pirates 4. βένετοι! - πράσινοι! 5. Stand Up and Fight 6. The Great Escape 7. Fear the Fear 8. End of an Empire 9. The Bosphorus Freezes Over
Értékelés

Lassan járj, tovább érsz. Szinte hihetetlen, de a Turisas már 14 esztendeje létezik. Ha úgy tetszik, akár veteránoknak is nevezhetjük őket. Mégis, csak 2004-ben látott napvilágot első lemezük, ami viszont azonnal felhívta magára a rocksajtó figyelmét Azóta is csak két új soralbummal jelentkeztek a finnek, hiába, jó munkához idő kell. Lehet szidni az északi folk metalt, de ha megnézzük a finn „big five” (Ensiferum, Korpiklaani, Finntroll, Moonsorrow, Turisas) csapatait, hiba lenne „leegykaptafázni” őket. Ha ki kellene a fenti öt bandából választanom, hogy melyik a leginkább befogadható a folk metal iránt nem megőrülő rockerek számára is, akkor az új korong ismeretében ez egyértelműen a Turisas lenne. A Turisas nem olcsó kópiacsapat akar lenni, a ’Stand Up And Fight’ pedig bizonyosságot ad arról, hogy többről van itt szó, mint egy ideiglenes divathullám meglovagolásáról, ugyanis a banda harmadszor sem tudott hibázni, újfent méregerős lemezzel jelentkeztek.

 

 

Battle metal. Minő találó jelző! A Moonsorrow epikussága, az Ensiferum harcias attitűdje, és a Korpiklaani tiszta dallamai ötvöződnek 46 perc csatába hívó, indulókat idéző himnikus fémzenében. Nincs itt semmi lagzi rock, nincsenek olcsó ivóhimnuszok. Hadba hívó fennkölt nóták sorozata, fülbemászó refrének, na ez már valami! Noha kezdetben a death metalos elemek is jellemezték a fogatot, ezek egyre hátrébb szorultak, a szimfonikus témák viszont felerősödtek. Nem is kicsit. A ’The Varangian Way’ egy sztorizós, mesélős konceptlemez volt, mely után felmerült a kérdés, merre tovább? Nos, a banda előre nézett. Önismétlésről szerencsére nem beszélhetünk, ugyanakkor hallatszik az is, hogy honnan jött a csapat. Ezúttal jobban odafigyeltek a slágerességre, és a közérthetőségre a srácok, mint legutóbb. Ráadásul  a ’Stand Up And Fight’ már-már Rhapsodys, Therionos magasságokba emeli a nagyzenekari betéteket, és érzésem szerint ezzel a zenekar jóval kitekint a folk metal szűk keretei közül. Nem is teszi rosszul.

 

 

Noha ezúttal csak laza koncepció húzódik meg a dalszövegek mögött, ott folytatódik a Turisas története, ahol az előző albumnál befejeztük az utazást, Konstantinápoly falainál. A The March Of The Varangian Guard koncerttermekbe kívánkozó himnikus, harcias indítás, remekül reprezentálja azt, hogy mire is számíthatunk a ’Stand Up And Fight’tól. Hasonlóképp erős a ’Take The Day!’ illetve a címadó, személyes kedvencem mégis a vastag kórusokkal megtámogatott ’End Of An Empire’, ha lehet ilyent mondani, még a Rhapsody orrocskájára is rákoppintanak egyet, olyan monumentális, és fennkölt a végeredmény. Közben persze kapunk egy kis kalózkodást a ’Hunting Pirates’ alatt, de a táncba hívó, lendületes ritmusok sem kerülik a korongot, a ’βένετοι! – πρÎŹσινοι!’ erősen instrumentális jellege ellenére is igazi koncertkedvenccé válhat. Ha egy negatívumot meg kell említenem, akkor az a hossz, számomra egy picit kevés ezúttal a 9 dal, hiába, noh, ha valami remeket hall az ember, könnyen lesz telhetetlen.

Pontszám: 8.5

Legutóbbi hozzászólások