In Extremo: Sterneneisen

írta Adamwarlock | 2011.02.28.

Megjelenés: 2011

Kiadó: Universal Music

Weblap: http://www.inextremo.de

Stílus: folk metal/heavy metal

Származás: Németország

 

Zenészek
Das letzte Einhorn (Michael Robert Rhein) - ének Der Lange (Sebastian Oliver Lange) - gitár Die Lutter (Kay Lutter) -basszusgitár Dr. Pymonte (André Strugala) - népzenei hagszerek Flex der Biegsame (Marco Ernst-Felix Zorzytzky) - népzenei hagszerek Yellow Pfeiffer (Boris Pfeiffer) - népzenei hagszerek Specki T.D. (Florian Speckardt) - dobok
Dalcímek
1. Zigeunerskat 2. Gold 3. Viva La Vida 4. Siehst du das Licht 5. Stalker 6. Hol die Sterne 7. Sterneneisen 8. Zauberspruch No. VII 9. Auge um Auge 10. Schau zum Mond 11. Unsichtbar 12. Vermiss Dich
Értékelés

Szerintem nem gondolnánk, hogy az In Extremo és a Dire Straits kifejezések többé kevésbé ugyanazt jelentik: ’a tönk szélén állni, végső elkeseredettség, végső nyomor’. Ebben ki is merítettük a két együttes párhuzamos vonásait. Egyikük a soft/country rock földi helytartója volt a ’80-as években, míg mostani írásunk tárgya pedig a folk-metal egyik német képviselője. Az együttes 1995-ben alapult, majd egy évvel később elkezdődtek első nagylemezük munkálatai, ami 1997-ben ’In Extremo’ címen látott napvilágot. A banda tizenötödik korongját adta ki idén. A lista tartalmaz kilenc stúdió lemezt, öt koncertfelvételt és egy best of kiadványt. Főleg hazájukban értek el kirobbanó sikert, már első albumuk tizenegyedik helyezettként nyitott a német chart-listákon, s ebből a pozícióból az évek során csak felfelé jutottak.

Az In Extremo zenéje egyszerűnek tűnő hangzása ellenére meglehetősen sok elemből épül fel. Jelen van erőteljes riff orientált metal/hardrock alap, amelyre a német fiúk népzenei hangszerek arzenálját pakolják rá. Hárfák, sípok, egyéb fúvós-vonós hangszerekkel találkozunk minden egyes albumukon. Zenéjüknek van egy erőteljes Rammstein áthallása, köszönhetően énekesüknek, aki Az Utolsó Egyszarvú névre hallgat. Alapjában véve a középkori muzsikát akarják ebbe a metal világba interpretálni, néhol, megmondom őszintén, vajmi kevés sikerrel, mert a dalok a régi hangszerek ellenére sima rock/metal szerzemények maradnak. Ez nem von le semmit a zene értékéből, csak jelzem, hogy nem kizárólag a folk dallamok adják a számok gerincét.

A kilencedik stúdió kiadványt ’Sterneneisen’ névre keresztelték, ami csillagvasat jelent magyarul. Nos, igen. Aki nincs kibékülve a német nyelvű metalzenével, az hagyja is a csudába az In Extremo korongjait, mert az életben soha nem fogja megkedvelni őket. Én viszont mindezek ellenére ajánlom, hogy néhány hallgatásnyi esélyt mindenképpen adjunk a csapatnak, mert ha megbarátkoztunk a metal számára - még mindig - idegen nyelvvel, meglepően kellemes, bulizós zenei élményben lesz részünk. A ’Sterneneisen’ egy pillanatig sem hagy unatkozni minket: kemény metal szerzemények, lírai balladák és néhol punkos betétek tarkítják ezt a korongot. Igazából mondhatnánk, hogy a végeredmény teljesen olyan, mint a csapat eddigi munkái, de egy ilyen műfajban szerintem nem kell többet várnunk. Folk részről főleg a fúvós hangszereknek van nagy szerepük, de akad mindenféle keleties hangzású játék is a dallamok közt. 

Már az első három, zúzós-tombolós nóta megadja az alaphangulatot. Igazából mindhárom szám beleillene az In Extremo rendkívül erős koncertképébe. Elég megnézni a wackenes felvételeiket és megláthatjuk, hogy az együttes élőben a legerősebb: fanatikus, őrülten ugráló rajongótábor követi őket, s a felvételeket látva nem kétséges, hogy a csapat vérbeli koncertbanda. A ’Sterneneisen’ nem csak a pattogós dalokban jeleskedik. Balladáik és középtempós számaik is leginkább a katartikus jelzővel illethetők. Majdhogynem zseniális refréneket képesek írni, de hozzátenném, ez ízig-vérig német zene, annak összes áldásával és átkával együtt.

Az In Extremo muzsikájának pikantériáját természetesen a folk elemek adják meg. Kifejezetten élveztem azokat a dalokat, ahol kicsit visszábbvettek a metalból, és zenéjük népies, középkori szegmenseire fektették a hangsúlyt. Ilyenkor előfordul, hogy félreteszik a németet és Einhorn autentikus nyelven énekli végig a számot (pl. Zauberspruch No. VII). Aranyos mozzanat még a Llibre Vermell de Montserrat-ból a Stella Spendens betétje a Siehst Du Das Licht-ben, amit ugye a Blackmore’s Night is feldolgozott a ’Secret Voyage’ című lemezén, Locked Within the Crystal Ball címen. Összefoglalva van itt minden, ami egy folk-metal rajongó számára kielégítő lehet, s aki túl tudja tenni magát a nyelvi akadályokon, az egy szinte tökéletes kiadvánnyal gazdagodhat. Zeneileg, szövegileg, hangulatilag nagyszerű lemez.

Pontszám: 8