fbpx

Zodiac Mindwarp And The Love Reaction: We Are Volsung

írta Kotta | 2011.02.06.

Megjelenés: 2010

Kiadó: SPV/Steamhammer

Weblap: www.zodiacmindwarp.com

Stílus: dirty rock

Származás: UK

 

Zenészek
Zodiac Mindwarp - vocals Cobalt Stargazer - guitar Jack Shitt - bass Bruno "The Cat" Agua - drums
Dalcímek
01. Stark Von Oben 02. We Are Volsung 03. We Ride 04. Tree Rider 05. White Trash 06. Don't Touch My Guitar 07. Lucille 08. Die Pretty 09. Key To Your Heart 10. Kill Me A Mockingbird
Értékelés

A '90-es évek elején te is rongyosra hallgattad az első két Sex Action kazettát, ugye? Annak ellenére volt ez így, hogy zeneileg sem túl magasröptűnek, sem eredetinek nem lehet nyilvánítani őket – a sikamlós szövegeik és a dzsunga megjelenés azonban mindent vitt. Alkalomadtán, ha mégis kiderülne egyszer, hogy saját kútfőből pattant ki a mocskos, szexista rock-imázs, majd elnézést kérek tőlük, de nehéz elhinni, hogy így lett volna, mert jó néhány évvel előttük robbantott az originális Szexführer, ugyanezzel a koncepcióval és kísértetiesen hasonló muzsikával. Csak nem lehet véletlen Szasza beceneve (Wolfchild), lásd igehirdetés a Prime Mover ('Tattooed Beat Messiah') elején.

Zodiac „love dictator” Mindwarp (magyar hangja Szendrey Zsolt :D), egy angol grafikus-újságíró, Mark Manning sötét énje, perverz vágyainak kivetülése. Ez a művészember nem csak elképzelte, hogyan merülne el alteregója a szex és a rock 'n' roll legsötétebb bugyraiban, de meg is valósította álmát. Zenekart szervezett maga köré, amely - a kezdetben poénnak, cinikusnak szánt túlzásaival és szándékos egyszerűségével, tufaságával – pillanatok alatt népszerű lett. Sztárok voltak már azelőtt, hogy megjelent volna az első lemezük. A '86-os 'Wild Child' és 'High Priest Of Love' EP-ik még csak a független listákon taroltak, egy évvel később a 'Prime Mover' és a 'Back Seat Education' már a hivatalos UK charton is előkelő helyeken landolt. 

1988-ban aztán megjelent a dirty rock mai napig legnagyobb becsben tartott klasszikusa, a 'Tattooed Beat Messiah'. Már ebben az évben Alice Cooperrel és a Guns and Roses-szal együtt játszanak, méghozzá állítólag oly sikerrel, hogy a turné közepén már nem ők nyitottak, bekerültek közepre. Persze kicsit későn jöttek, megspékelve a szigetországi átokkal – a La Manche azon oldaláról a '80-as évek második felétől-végétől nemigen tudott igazán nemzetközi karriert építeni senki sem kemény fémben. Ahhoz képest, hogy a hard rock és a heavy metal bölcsőjéről beszélünk, a „maradék” Európa és az újvilág rendesen elhúzott mellettük. Így a Love Reactiont is oly könnyedén fújta el a '90-es évek, mint kártyavárat a 200 kilométer per órás erősségű orkán. Mire egyáltalán észbe kaptak volna, már megint nem voltak sehol – tiszavirág életű lett hát a népszerűség.

Bár ímmel-ámmal küzdöttek az elmúlt 2 évtizedben is (4 sorlemez, 3 koncert, DVD, válogatás/újrakiadás), a produktum elég hullámzó minőséget képvisel, felejthetőtől az okésig. Nem is igazán volt már remény egy ütős újjászületésre, most úgy látszik, mégis Főnixként támadnak fel poraikból. Ez az album ugyanis rendben van. Az újdonság varázsa már oda, ugyanazt a miliőt, hangulatot ne is keressük, a feladat (mint a legendás visszatérők esetében leginkább) a régi értékek átmentése egy mai, 2011-ben hiteles zenei világba. Ez pedig, úgy látom, maximálisan sikerült nekik. Mert a riffek mocskosabbak mint eddig bármikor, a hangzás maibb, a hangulat sötétebb, a szövegek pedig keményebbek.

Már, amikor. Egyik másik nóta ugyanis elgondolkodtat minket: úgy tűnik a bulizás és a nőgyűlölet (vagy a jól leplezett nőimádat?) mellet ma már új dolgok is foglalkoztatják hősünket – ezúttal a barbár metal igazhitű fémharcosai is kapnak egy-két fricskát. (Ha már itt tartunk, nem csak a megszellőztetett Manowar koncert maradt el nálunk, hanem a Love Reaction januárra beharangozott bulija is – nagy kár, mert ez a muzsika élőben üt igazán!) Ezzel csak annyi baj van, hogy a zodiákus rajongók nemigen vannak hozzászokva az ilyen kifinomult humorhoz..., azt javaslom, legközelebb maradjanak Alpárban farigcsálni a rímeket.

Pontszám: 7.5

Legutóbbi hozzászólások