DVD kritika: The Flower Kings: Meet The Flower Kings

írta admin | 2005.10.21.

A 60-as évek végén, 70-es évek elején - amikor a világ túl esett a Beatles és a Rolling Stones zenéje okozta első „sokkon”- a már lerakott alapokra új „zenefalak” felépí­tése kezdődött. Ekkor indultak a hard rock alapí­tó atyjai (pl: Deep Purple, Black Sabbath), és ekkor alakult ki a „progresszí­v rock” irányzat is melynek olyan jeles képviselői kezdték ezekben az években a pályafutásukat, mint a Pink Floyd, a Yes, a King Crimson vagy az Eerson Lake and Palmer. Ezen zenekarok muzsikájukkal egy olyan „elegyet” hoztak létre, mely ötvözte a rockot, a jazzt és a kortárs klasszikus zenét. A 80-as évek végére a rock általános háttérbe húzódásával együtt ez az irányzat is kegyvesztetté vált. A 90-es évek közepétől azonban újra megmozdult a progresszí­v gépezet. Olyannyira, hogy mára már több, erre a műfajra specializálódott kiadó is létezik és a műfaj divattá vált. Vannak zenekarok, akik a műfajt a metál felől közelí­tik meg ( Dream Theater) és vannak, akik a hagyománytiszteletet, és a nagy ősök által kikövezett út „újraaszfaltozását” tűzték ki céljukul. Ilyen csapat, pl. a Spock’s Beard, vagy a Flower Kings. Most ez utóbbi svéd zenekar, „Meet The Flower Kings” cí­mű kiadványáról lesz szó. A Flower Kings első lemeze 1994-ben jelent meg, akkor még a vezér Roine Stolt szólóanyagaként. Néhány év alatt a progresszí­v zene csúcsára kerültek. Elképesztően termékenyek. 10 év alatt 11 album, ebből 3 dupla stúdió és 2 dupla koncert lemez (!!!). Sőt Stoltnak még arra van ideje, hogy különböző projectekben süsse el a spájzban heverő ötleteit. Ezek közül a legismertebb a Transatlantic. Egy igazi supergroup, melynek tagjai Stolton kí­vül Mike Portnoy (Dream Theater), Neil Morse (Spock’s Beard), és Pete Trewavas ( Marillion)

No, de most nézzük milyen volt ez a „találkozás a Flower Kings-el” 2003-ban. Érdekes…!!!

Ez ugyanis egy olyan koncert DVD, ami a szó szoros értelmében nem is koncert. Egy svéd városban, Uppsalában vették fel az anyagot minimális létszámú közönség előtt. Az elsődleges célkitűzésük az volt, hogy tökéletes minőséget nyújtsanak át a rajongóknak, ezért Stolt elmondása szerint úgy rögzí­tették a dalokat, hogy ha játék közben úgy érezte, „lehetne ez jobb is”, újra kezdték. Ettől valóban hibátlan, gyönyörű a program, de a koncert feeling ezúttal elmaradt. Ez a Flower Kings esetében nem olyan nagy probléma, hiszen itt nem beszélhetünk a klasszikus értelmében vett dalokról. Kis zeneművek ezek, melyek hallgatása olyan figyelmet igényel, hogy közben fel sem merül bennünk, hogy megmozduljunk. A dupla DVD-n összesen 7 darab található. A legrövidebb tizenegy perces, a leghosszabb harmincegy!!! Nehéz szavakat találni a zenére. Csak olyanoknak ajánlom, akik igazán nyitottak az érdekességekre. A melankolikus lí­rától kezdve, a metál riffeken át, a jazz „beborulásig” itt minden megtalálható. Nem ritkán egy tételen belül is. A zenészek mind hangszereik mesterei. Roine Stolt, a „főnök”, akik szinte az összes dalt jegyzi, rezzenéstelen arccal játssza a szebbnél szebb dallamokat, rafinált gitárszólókat, és közben jó néhány énekes betét is az ő nevéhez kötődik. Hasse Fröberg énekes-gitáros igazi társa Stoltnak és hangadottságai neki is kiválóak. Thomas Bodin billentyűsben az „új Rick Wakemannt” fedezhetjük fel. A ritmusszekció különösen kedves nekem. Amellett, hogy Jonas Reingold jazzes basszus játéka lenyűgöző, Hasse Burniussen régimódi percussion játéka, néha mosolyt fakasztó grimaszai is levesznek a lábamról, az igazi kedvencem a dobos, Zoltán Csörsz. Igen egy magyar srác, aki még gyermekkorában egy „Ki mit tud”-on tűnt fel, 2002 óta tagja a Flower Kingsnek és ma már a világ egyik legjobb ütőseként jegyzik. Igazi alázattal áll a nem éppen könnyű témákhoz és halálos precizitással, de mégis könnyedén hozza a témákat, melyekről csak annyit, hogy ritkán hallható a 2/4! J És még nem szóltam egy másik meglepetésről, Daniel Gildenglöw-ről, a Pain Of Salvation (POS) frontemberéről, aki itt még csak segéderő volt, azóta viszont már a zenekar teljes jogú tagja. A háttérben meghúzódva gitározik, néha ütűhangszereken játszik és vokálozik. Nem is akárhogyan. Még annak is, aki nem ismeri a POS-t, egyből lejön, hogy egy nem mindennapi tehetségről van szó! A dalok hömpölyögnek és miután a több, mint kétórányi zenei orgia után az ember megpróbálja magát összeszedni, rájön, hogy ez a hét ember a zene egy teljesen új dimenzióját nyitotta meg előtte. Folytatják a fent emlí­tett nagy elődök munkáját, de teljesen mai, modern felfogásban, hatalmas zenei tudás birtokában, rengeteg ötlettel a tarsolyukban.

A kiadvány külsőleg is nagyon igényes kiállí­tású. Három verzióban is kapható. Dupla CD, dupla DVD, valamint egy limited edition verzióban, ahol egy tokban kapjuk a CD-ket és a DVD-ket. Egy (szerintem) bosszantó szerkesztési hibáról is szót kell, hogy ejtsek. A két DVD rengeteg extra anyagot tartalmaz. Úti filmeket, stúdióbeli ökörködéseket, a lemezfelvétel pillanatait. Ez még nem lenne probléma, sőt…!!! Az viszont igen, hogy ezek a képsorok az egyes dalok közé lettek elhelyezve. Ha még a menüben lenne egy olyan opció, mellyel „külön” játszhatnánk le ezeket…! De nincs! Ettől eltekintve azonban a DVD hibátlan dokumentációja a mai progresszí­v rockzene (Virág) Királyainak előadásáról és í­gy nem is lehet rá tí­z pontnál kevesebbet adni!

Minden komolyabb gyűjteményben ott a helye!


DVD1 1.The Truth Will Set You Free 31:20 On Tour In Usa 2. Garden Of Dreams part one 27:07 On Tour In Europe 3. Garden Of Dreams part two 17:20 Setting Up For The DVD DVD2 1.Humanizzimo 23:10 Oddballs Of Reharsing 2. Circus Brimstone 11:18 In Recording Studio June 2002 3. Silent Inferno 16:13 On Tour In South America 2000 4. Stardust We Are 26:25
Tomas Bodin-keyboards
Hasse Bruniusson-percussion, and voices Zoltán Csörsz-drums Daniel Gildenglöw-guitar, voice, keys, and percussion Hasse Fröberg-guitars and voice Jonas Reingold-bass guitar, and bass pedals Roine Stolt-guitars and voice
Brinyó 10/10

Legutóbbi hozzászólások