fbpx

Ghost Toast – Dalpremier: Y13

írta Hard Rock Magazin | 2020.02.13.

Március 3-án érkezik a debreceni kísérletezős, instrumentális progresszív rockzenekar negyedik albuma, a ’Shape Without Form’, amelyet – a Frankenstein's után – a második önálló dallal népszerűsítenek.

A Ghost Toast egy kísérletezős, instrumentális progrock zenekar Debrecenből. Rengeteg különböző zenét szeretnek (súlyosat, könnyűt, utazóst, filmzenét, elektronikus zenét, ambientet stb.), és használják is ezeket a hatásokat, hogy valami számukra (és remélhetőleg a közönség számára is) különlegeset alkossanak teljes szívvel. A főbb hatásaik: Tool, Faith No More, Mastodon, Crippled Black Phoenix, Ulver, A Perfect Circle, Deftones, Oceansize, Jaga Jazzist, Shpongle, Orbital, Ott, Plaid, Future Sound Of London, The Mars Volta, Isten Háta Mögött, valamint sok-sok filmzeneszerző.

A zenekar legutóbbi (sorban a harmadik) lemeze – az ’Out Of This World’ a finn Inverse Recordsnál jelent meg 2017-ben és számos pozitív újságcikk, kritika méltatta a világ minden táján, a magyar zenei portálok pedig HangSúly díjra is jelölték az év albuma kategóriában.

Y13-ról a zenekar basszusgitárosa, Stefán János így mesélt: „A Y13 (Yankee 1-3) a Ghost Toast azon másik oldalát képviseli, amit előszeretettel szoktak a kritikák/ismertetők kiemelni, vagy a változatosságnak örülve, vagy nem értve azt, hogy hogyan kerül egy ilyen dal egy alapvetően rockzenekar lemezére. Szeretjük, hogy a Ghost Toastban bármilyen zenei ötletnek találunk helyet, hogy ilyen szempontból nincs határ. Ahogy a teljes ’Shape Without Form’ lemez, ez a dal is az emberség/embertelenség, a mindannyiunkat fenyegető kiüresedés, illetve annak elkerülését érintő témával foglalkozik. A Y13-at modern és klasszikus filmzenék inspirálták (mint többek között Hans Zimmer vagy John Williams szerzeményei), próbáltuk úgy megírni és hangszerelni, hogy a szimfonikus zenei betétek és a riffek jobban egybeolvadjanak, mint korábban. A hangminták a ’Space Men’ című Antony Daisies (Antonio Margherit) által rendezett, kvázi ismeretlen sci-fiből származnak. A videó Dead Sound (vagyis David Armsby) lenyűgőző ’Autodale’ című, disztópikus animációs sorozata epizódjainak a szerző engedélyével történő felhasználásával készült.”

Legutóbbi hozzászólások