fbpx

Marco Hietala – „A ’Mustan Sydämen Rovio’ jóval személyesebbre sikerült, mint bármi, amit korábban írtam”

írta rune | 2019.05.10.

A Nightwish énekes-basszerosa, Marco Hietala hamarosan szólólemezzel jelentkezik. Ennek kapcsán készített vele interjút a Kaaos TV.

Májusban érkezik a Nightwish és Tarot basszerosának szólóalbuma, a megjelenés kapcsán a Kaaos TV faggatta Marcót, aki a következőket mesélte a kiadványról: „Rengeteg ötletem gyűlt össze az évek alatt, dalszövegek és zenei témák egyaránt, sok közülük már 10-15 éve kavarog a fejemben. Persze sok ötlet akkor született, amikor a srácokkal elkezdtünk dolgozni ezen a lemezen. 15 év alatt sok ötlet komplett dallá érett, vagy legalábbis felhasználtam őket a dalszerzési folyamat során. Bár mind a Nightwish, mind a Tarot dalok készítésében aktívan részt vettem, a ’Mustan Sydämen Rovio’ jóval személyesebbre sikerült, mint bármi, amit korábban írtam. Sokan gondolhatják úgy, hogy heavy metal albumot készítettem, de én inkább egyfajta 'hard prog' lemezként tekintek rá. Fellelhető ugyan néhány egészen heavy rész, de jóval több az akusztikus és az atmoszférikus téma, ezeken rengeteget dolgoztam, és a hangszerelés is igen gazdag lett.”

Tekintettel arra, hogy Marco a Nightwish és a Tarot dalszerzési folyamataiban csak megkötésekkel vett részt, a szólólemez készítése során végre kiélvezhette, hogy azt csinál, amit csak akar: „Egyrészről nem kényszerülök igazolni a dalokat egy zenekar többi tagja felé, akiknek egyébként is megvan a saját elképzelésük. Másrészről most először fordult elő velem az, hogy minden leírt hangért egyedül én felelek, ez is egyfajta teher. Persze rendkívül örülök annak, hogy Tuomas Wäinölä (gitár) és Vili Ollila (billentyűs hangszerek) is sajátjuknak érzik a dalaimat. Ők is rengeteget dolgoztak azon, hogy a lemez elnyerje végső formáját, még a vonósnégyes részt feljátszó zenészek kottáit is a saját kezükkel másolták. Szóval ahogy mondtam, ha a magad ura vagy, nagyságrendekkel nagyobb a nyomás és a felelősség még akkor is, ha egyébként a barátaiddal dolgozhatsz együtt. A Nightwish esetében például, ahol Tuomas a fő zeneszerző és dalszövegíró, szinte semmilyen jellegű teher nem nehezedett rám. Ám egy szólólemeznél nagyobb a felelősség, így nagyobb a rám nehezedő nyomás is.”

A Kaaos TV arra is rákérdezett, hogy miért pont most jött el az ideje a megjelenésnek: „Amikor a Nightwish háza táján mindenki alkotói szabadságra ment, úgy gondoltam, elérkezett az idő, és megkérdeztem a srácokat, hogy mit szólnának ahhoz, ha elkezdenének velem dolgozni ezen a projekten. Neki is láttunk és mindent szépen megterveztünk, még a megjelenés éve is adott volt, aztán persze nem jött össze a dolog, mert közben mindenkinek akadt elfoglaltsága. Úgyhogy további időre volt szükség, és végül úgy sikerült befejezni, hogy tavaly év végén éppen Németországban stúdióztam, és a szabadidőmben gyorsan felvettem a dalokat, a felvételeket pedig elküldtem a többieknek Finnországba.”

A Kaaos TV az iránt is érdeklődött, hogy mennyire fontos Marco számára, hogy szólóelőadói lemezként tekintsünk a ’Mustan Sydämen Rovio’ albumra: „Az a helyzet, hogy nincs itt semmilyen önvállveregetés. Persze tulajdonképpen az egész anyag az én agyszüleményem, és nem egy olyan lemez, amit egy komplett zenekar rak össze. Egyszerűen csak volt egy ambiciózus tervem, és belefogtam a megvalósításába. Persze ha emiatt kapok egy kis megbecsülést és sok embernek tetszik, amit összehoztam, azt nem fogom bánni, de elég régóta csinálom már ezt ahhoz, hogy ne függjek attól, ki mit gondol rólam.”

A ’Mustan Sydämen Rovio’ május 24-én lát napvilágot, melyen a lentebb olvasható dalok kapnak helyet. Előrendelést a Record Shop X boltjában az exkluzív finn kiadványra ITT adhatsz le.

’Mustan Sydämen Rovio’ dallista:

01. Kiviä
02. Isäni Ääni
03. Tähti, Hiekka Ja Varjo
04.Kuolleiden Jumalten Poika

05. Laulu Sinulle
06. Minä Olen Tie
07. Juoksen Rautateitä
08. Vapauden Kuolinmarssi
09. Unelmoin Öisin
10. Totuus Vapauttaa

Legutóbbi hozzászólások