„Arra, hogy ilyen villámgyorsan fejlődik a Beast In Black, senki sem számított”: Interjú Molnár Mátéval (Beast In Black)

írta savafan | 2018.11.13.

A Beast In Black egy éve jelentette meg első lemezét, és jelenleg a legnagyobb csarnokokban turnézik a Nightwish társaságában. Az indulás előtti napokban – turnéra készülődés közepette – kérdeztünk pár dolgot az elmúlt egy évről a zenekar magyar basszerosától, Molnár Mátétól. Mesélt nekünk az indulásról, a Nightwish menedzsmentjével való kapcsolatukról, a finn fesztiválokról, valamint arról, hogy mi várható az új lemez megjelenéséig.

Hard Rock Magazin: Mondhatjuk, hogy szerencsés csillagzat alatt született meg a zenekar, és a sors azóta is többször mellétek állt. Gondolok itt arra, hogy Kasperi akkor került ki az U.D.O.-ból, amikor beindult a csapat szekere, vagy Yannist a lemez felvétele után „várta” a görög hadsereg, de mégsem kellett bevonulnia, vagy a Nightwish akkor tartott egy éves szünetet, amikor indultatok, és így az ő menedzsmentjük teljes kapacitással mellétek tudott állni. Ez minek köszönhető szerinted?

Molnár Máté: Ehhez még azt is hozzátenném, hogy a Wisdom is pont akkor állt le, amikor a Beast In Black körüli dolgok kezdtek komolyabbra fordulni, és már teljes embert igényelt a banda Anton és az én részemről is. Ettől függetlenül ennek semmi köze nem volt a Wisdom leállásához, az már egy jóval előbb eldöntött, megbeszélt dolog volt. De valóban, valahogy mindenkinek úgy alakult az élete, hogy ez a zenekar került abszolút előtérbe, és most már egyikünknek sem kérdés, hogy mi a prioritás. Amúgy hiszem, hogy a szerencse nem véletlenül szegődött mellénk. Ami munkát belefeccöltünk a bandába, és amilyen jó dalokat ír Anton, valamint a korábbi zenekarainkból szerzett tapasztalataink elég sok optimizmussal vérteztek fel minket. Azaz főleg engem, mivel a finnek ugye nem az optimizmusukról híresek! Viszont arra, hogy ilyen villámgyorsan fejlődik majd a Beast In Black, senki sem számított.

A Nightwish menedzsmentje már a kezdetek kezdetétől ott volt velünk, az első koncertünk is az ő közbenjárásukkal jött létre. Három saját dallal meg pár feldolgozással, megalakulásunk után néhány hónappal egy 15 ezres arénában léptünk fel a Nightwish előtt. A koncertünk meggyőző volt számukra, azonban ennek ellenére nem akartak menedzselni minket, mert a Nightwish akkora falat, hogy nehéz mellette más bandák ügyes bajos dolgait intézni. Főleg egy ismeretlen, kezdő zenekarét. Viszont aztán az első (és mindezidáig egyetlen) videoklipünk megjelenése után kaptunk egy hívást, hogy üljünk le tárgyalni.

HRM: Mit jelent, hogy egy ekkora zenekar menedzsmentje áll a banda mögött?

MM: Irdatlan tapasztalatot és kapcsolati rendszert, amit nyilván maximálisan ki is használnak. Mivel a Nightwish elég aktív volt az elmúlt és az idei évben, jóval kevesebb idő jutott ránk, és jórészt magunknak kellett intéznük a dolgainkat. Ez a saját tapasztalatainkat felhasználva elég jól ment szerencsére, és ez úgy meggyőzte őket, hogy teljes a bizalom irántunk. Ennek egyik eredménye lett ez a turné is, ami talán a legnagyobb lehetőség, amit kaphattunk arra, hogy szélesebb közönségnek is bemutatkozhassunk Európában.

HRM: Igaz a turnézás nem indult túl jól, mert jól hangzott a közös európai turné a W.A.S.P. zenekarral, de pár koncert után kiléptetek a turnéból. Ez sem okozott törést?

MM: Ez érdekes, mert sokan megkérdezik, és pont ettől talán többet használt nekünk, mint ártott, hogy így alakult. Amikor Madridban kiderült, hogy számunkra vége a menetnek, mondtam is egyből a többieknek, hogy ez a jelen helyzetben nagy szívás, de hosszú távon ebből nagyon jól fogunk kijönni. És így is lett, kaptunk cserébe egy másik turnét a Beyond The Black-kel, ami nagyon jól sikerült, illetve állandó beszédtéma ez a W.A.S.P. ügy, úgy tűnik, mindenki tud róla.

HRM: A lemez megjelenése előtt mesélted, hogy Antonnak közel 30 kész dala volt már a lemezre. Nehéz volt kiválasztani a lemezre került dalokat? Demokratikus döntés született?

MM: Anton megállás nélkül zenét ír, folyik belőle. 900 dala volt valamennyire kész, ebből 100 körül volt, ami teljesen ki volt dolgozva és 30-at vagy 40-et mutatott meg belőlük. Ezekből közösen döntöttük el, hogy mely 10 kerüljön a lemezre. Azaz végül 12 lett a bónuszok miatt. Az új lemezre – ami 2019. február 8-án jelenik meg 'From Hell With Love' címmel – szintén közösen választottuk ki a dalokat.

HRM: Egy éve jelent meg az első album, milyen reakciókat kaptatok az év alatt mind a közönségtől, mind a szakmától?

MM: A közönség reakciója egyértelmű, nagyon pozitív. Nyilván aki nem szereti, az ritkán jön fel közösségi oldalainkra, vagy személyesen hozzánk elmondani a véleményét, úgyhogy azokat nem nagyon halljuk. A szakma véleménye nagyon változó volt, az egekig magasztalástól a teljes lehúzásig. De ez így van rendjén, és ezzel minden zenekar ugyanígy van, ha több mint 200 kritika készül a lemezéről.

HRM: Első klipes nótátok lassan eléri a 10 milliós nézettséget a YouTube-on. Ismertebb zenekarok számai sem járnak ekkora számnál, ez meglepett titeket?

MM: Mire megjelenik ez az interjú már meg is lesz ez a szép kerek nézettségi mutató! Az a nagy szám benne, hogy ezt egy év alatt értük el vadiúj bandaként, első videoklipünkkel. Dehogy számítottunk rá, egy-kétmilliós nézettségnek is nagyon örültünk volna ennyi idő alatt! Az viszont egyértelműen érezhető, hogy ezt majdnem mindenki ismeri, bárhol is játszunk. Amúgy pont most forgattuk le az első klipet az új lemezhez, nagyon bízom benne, hogy ennek legalább ekkora sikere lesz. Most, ha lehet mondani, még tudatosabban csináltunk mindent, úgyhogy remélem meg is lesz az eredménye. Hamarosan megkapjuk az első verziót és akkor látni fogjuk, mennyire lett erős az anyag.

HRM: Az év folyamán a második otthonoddá vált Finnország, annyit játszottatok ott. Milyenek az ottani nyári fesztiválok, és hogy fogadták a zenekart?

MM: Az tény hogy kb. ugyanannyi időt töltöttem kinn a nyár folyamán, mint itthon. Mivel még ez volt az első fesztiválszezonunk, így főleg finn meghívásokat kaptunk, hiszen ott nyomat a rádió is minket, elég jól ismernek már az emberek, illetve ott ugye más cipőben jár a metal, mint itthon, vagy a világ legtöbb országában. 14 finn fesztiválon játszottunk, és egytől egyig legalább FEZEN, vagy Rockmaraton szinten voltak. Volt nagyobb is – ilyen VOLT-szerű –, ahol keveredtek a stílusok, meg volt nagyon metal is, bár azt félig elmosta az eső. Szinte kivétel nélkül viszont mind valami tó partján voltak. Nem nehéz mondjuk, mivel 188 ezer tó van Finnországban, de én nagyon élveztem. A szokatlanul meleg finn nyárnak köszönhetően a koncertek után az énekessel mindig ugrottunk egy fejest. A fogadtatás is olyan volt, mint az idő, nagyon meleg. Cserébe kaptunk egy rakat meghívást jövőre, úgyhogy válogatni is tudunk, ami nagyon hasznos lesz, mert jövőre többet szeretnénk fellépni az öreg kontinensen. Ebben sokat fog segíteni a turné a Nightwishsel, illetve az új lemez megjelenése és az ahhoz tartozó lemezbemutató turné is. Nagy bánatomra az a turné nem fogja elérni hazánkat, de valószínűleg lesz folytatása, és akkor erre is eljövünk.

HRM: Úgy tudom, a japán turnén már az új lemez dalait írtátok. Maradt a második lemezre még abból a 30 dalból, ami már kész volt vagy teljesen frissen írt nóták lesznek a lemezen?

MM: A japán turné előtt, áprilisban terveztük felvenni a lemezanyagot, szóval a dalok már régen készen voltak, meg ki is választottuk őket. Igazából már márciusban, a Rhapsody reunion turné alatt is a lemezen dolgoztunk. Aztán áprilisban lett 100 más teendő és csúszott a felvétel, de ha jól emlékszem, májusban a gitárokat már rögzítettük. Annak ellenére, hogy ennyire előre dolgoztunk, a lemezt mégis az utolsó pillanat után egy héttel sikerült leadni. De ez minden zenekarral így van, nincs olyan, hogy valaki készen van a határidő előtt. Amúgy lettek vadiúj nóták és régi ötleteken alapulók is. Volt több is, ami bizonyos okok miatt nem fért fel az első lemezre, viszont itt biztos helye volt. Az egyik fő szempont – mint ahogy a Berserkernél is – a változatosság volt megint, hogy mindenki megtalálja benne a saját kis kedvencét. Hamarosan kiderül, sikerült-e ezt megvalósítani.

HRM: Marad a Berzerker-világ, mint fő motívum?

MM: Marad, és ez valószínűleg később is így lesz.

HRM: A lemezborítót már láthattuk, de ezen kívül mit lehet tudni az anyagról?

MM: Amit tudni lehet, azt be is hirdetjük. Ez egyfajta jól bevált promóciós folyamat, hogy a megjelenésig elhintünk mindig valami új és érdekes infót, azaz fenntartjuk az érdeklődést. Szóval túl sok érdekességgel nem tudok felelni erre a kérdésre, maximum annyit, hogy kövessétek a közösségi oldalainkat!

HRM: A napokban sejtelmes képeket tettetek fel a Facebook-oldalatokra. Az a tippem, hogy egy klipforgatás képei ezek. Ha így van, mikorra várható a megjelenése és melyik számra készült?

MM: Igen, azok a klipforgatás képei voltak, amit említettem is az interjú elején.  Hamarosan várható a megjelenése, és az egyik új dalra készül. Asszem, elég diplomatikus voltam, nem? Sajnos nem mondhatok többet, ahhoz a kiadó engedélye kéne. De mostantól fel fognak gyorsulni a dolgok, hiszen egyre közelebb a lemezmegjelenés, úgyhogy akit érdekel ez az egész, annak nem kell sokat várnia.

HRM: Hamarosan indul Európa egyik vezető zenekarával közös turnétok. Hogy készültök a Nightwish-turnéra, és mi várható a bulijaitokon? Esetleg lesz már új szám a programban?

MM: Mire megjelenik az interjú, a turné már el is kezdődött. Sok extrával nem készülünk, mivel előzenekarkodunk, és ezt mindig érdemes tiszteletben tartani. Mivel nagyon jó a kapcsolat a két zenekar között, illetve a menedzsment is közös, így sokkal több minden megengedett, mint normál esetben más előzenekaroknak, de nem akarunk visszaélni a helyzettel. Amikor előzenekar vagy, mindig tudnod kell, hol a helyed. Úgyhogy fókusz a dalokon, illetve a fasza előadásmódon, aztán majd a saját turnénkon kicsit felturbózzuk a dolgokat. Új dal még nem lesz a műsorban, mert nem akarjuk elsütni a dalt a videoklip megjelenése előtt. Nyilván lehetne másik dalt játszani az új lemezről, de az meg nem lenne annyira ésszerű. Úgyhogy maradtunk az első lemez repertoárjánál. Remélem senki nem fog unatkozni.

HRM: Egyszer már játszottatok Pesten, november 20-án viszont az ország legnagyobb fedett termében léptek fel. Van benned egy kis drukk emiatt?

MM: A hazai pálya mindig más. Amikor például a Rhapsodyval játszottunk, az egész turné halál természetesen ment, nem volt semmi izgalom, és úgy gondoltam, majd biztos itthon is ilyen lazán megy majd minden. Azonban amikor elkezdünk öltözni a koncertre, egyre erősebben kezdett dobogni a szívem, és nemcsak azért, mert néhányan ismerhetnek a közönségből, hanem valahogy kezdett elönteni a hazafias érzés, hogy ebben a csapatban én képviselem hazánkat, és hogy ezt tényleg nem szabad félvállról venni, hanem maximálisan oda kell tennem magam. Nyilván ez mindig így van normál esetben, de ilyenkor valahogy mégis többet tud nyújtani az ember, mint száz százalék. Szóval nincs drukk bennem jelenleg, de amikor ott leszünk, hogy megy az intró, biztos, hogy össze fog szorulni a szívem.

A Nightwish hozzánk is benéz válogatáslemezéhez kapcsolódó turnéjával, mely november 20-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. A bulin a Beast In Black nyit, a koncert Facebook-eseményét ITT találod.

Készítette: Savafan
Fotók: Savafan, Beast In Black Facebook-oldal

Legutóbbi hozzászólások