A kezdetektől egészen a közeli jövőig: Tankcsapda, Stardust – Budapest Park, 2018. 05. 04.

írta savafan | 2018.05.11.

Hazánk legnagyobb rajongótáborával rendelkező rockzenekara idén két nagy projektbe vágott bele, aminek egyik felén már túl vagyunk. Ez volt az a bizonyos ’BéOldal’ turné, ahol a ritkán vagy sosem játszott dalokból állt a program. Ez az igazi keményvonalas Tankcsapda fanoknak kedvezett, de az év hátralevő részében a zenekar frontemberének születésnapja kerül fókuszba. A ’Lukács fél évszázad’ turné első és egyik legnagyobb buliját tartották a Budapest Parkban. A koncert előtt már hetekkel elfogyott minden jegy, ami azt jelentette, hogy közel 12 ezer ember tolongott a konténerek között.

 

 

Igaz, még nem teltház, de szép mennyiségű ember előtt lépett fel a Stardust zenekar. Szerintem ezek a dalok ekkora terekre vannak kitalálva. Amikor ez a fajta stílus meghódította a világot, mindenhol tömött arénákban tolták az igényes AOR muzsikát. És ezt a fajta stílust ragyogóan prezentálja a zenekar.

Volt szerencsém őket látni a House Of Lords előtt a Backstage-ben, most arra voltam elsősorban kíváncsi a kis terem után, miként működik ez a fajta zene egy ekkora helyen. Részben jól, mert a közönség vevő volt erre a dallamos zenére, pedig a Tankok közönsége azért máson szocializálódhatott. A srácok is jól nyomták, de egy ekkora helyen vétek lecövekelve zenélni. Nem hiszem, hogy a megilletődöttségnek volt köszönhető ez a fajta visszafogottság. [A gitáros elmondása szerint a Tankcsapda felszerelése és az eléjük pakolt pirotechnika között nem sok hely maradt a dobfelszerelésük felállítása után. – szerk.]

Horváth Ákos énekest a koncert elején egy nagyobb technikai malőr is improvizációra kényszerítette, a saját mikrofonja egyszerűen nem akart megszólalni, így a gitáros Gellér Tamás motyóját használta. Majd amikor helyreállt a technika, már igazi frontemberként vezényelte a bulit.

Néha gitárral a kézben énekelt, de amikor hangszermentes volt, akkor azért jobban belakta a teret. Azt gondolom, a közönség nagy részét is sikerült megfognia a bandának, de igazi tombolás a koncert zárótételére volt. Nekem picit olyan érzésem volt, mintha öt zenész lenne a színpadon és nem egy banda.

Engem elsősorban a Rock FM rádióban játszott nóták fogtak meg, mert azok már ismerősek voltak, de a többi szerzemény is mind minőségi dallamos rockzene. A Shine nóta alatt az énekes pár CD-t osztott szét a közönség között, majd az addigi angol nyelvű program hirtelen magyarra váltott.

Az énekes apjának egyik ikonikus nótájával zárták a koncertet, bevallom nekem tetszett ez a fajta rockosabb feldolgozása a Jég dupla whiskyvel-nek és apukának sincs szégyellni valója, mert nagyon jól énekelt a „csemete”.

Vadiúj színpadkép, időrendbe rakott program, születésnapi turnékezdet, teltház, más nem is kell, hogy egy igen fasza Tankcsapda bulira pörögjön a rockerhad. Mára eljutott a zenekar oda, hogy a koncertjeinek a közönsége igen vegyes. A keményvonalas rockertől kezdve a plázacicáig mindenki képviseltette magát ezen az estén, és azt hiszem, szépen megünnepelte Lukács Laci szülinapját. Mit szülinapját, „Születésévét”, mint ahogy azt Laci a buli közben mondta. Mert ebben az évben a most kezdődő Lukács50 turnén kívül még lesznek nagy dobások, amik mind az énekes fél évszázados megünnepléséhez lesznek köthetőek. De nézzük, mit is várhatnak azok, akik ezt a különleges turnét szeretnék megnézni valahol az országban.

Ami egyből szembeötlő volt: az új színpadkép, igazi katonás designt sikerült összeeszkábálni, a megszokott szerkezetek most mind katonazöld festést kaptak és Fejes dobcucca is egy hatalmas zöld monstrumra volt felépítve. Alatta nagyon frankón nézett ki a két hatalmas ventilátor, közepén a már megszokott „Fuck You” logóval.

Sidi is vadiúj szerelésben pompázott, szóval megadták a módját az ünneplésnek. Kezdésre a zenekar nevére hajazó nótával nyitottak, igazi pogózós punk nóta, majd erre rátettek még egy lapáttal a Baj van nóta képében. A közönség körében ekkor elindult egy hatalmas pogo, ami az egész buli idején kitartott, majd amikor a kivetítőn is villogni kezdett a POGO felirat, akkor az intenzitáson még emeltek a rajongók.

Újabb korai tétel érkezett, és a buli előre haladtával szépen lassan leesett a tantusz: itt bizony a diszkográfián szépen végigmegyünk a kezdetektől napjainkig. A lemezeket különböző mértékben idézték meg, de a sorrendet végig tartották. Arra figyeltek, hogy a nagy slágerek mellett kuriózumok is kerüljenek a programba, volt olyan tétel, ami szerintem még a ’BéOldal’ turnéról maradt benne a programban. A koncert elején még nem szólt minden tökéletesen, de nagyon hamar kiegyenesedett a hangzás és onnantól végig tök jól szóltak. Látványban sem volt hiány, néha akkora robbanás volt a színpadon, hogy majd betojtam.

A Legjobb méreg alatt a hatalmas Tankcsapda molinó a színpad hátulján lehullott és onnantól a kivetítőt is folyamatosan használták, az eddig megszokott videókhoz képest több dalnál is új képi világot véltem felfedezni. A számok közti szusszanások alatt a ’Tankcsapda – Lukács fél évszázad’ feliratot tették ki, és ekkor minden egyes alkalommal a közönség rázendített Halász Judit örökbecsű nótájára és együtt énekelte a „Boldog, boldog, boldog születésnapot! Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod!” refrént. Nem tudom, hogy ez a fajta rajongás vagy az ünnepi alkalom okozta, de én még ennyire önfeledt, vidám Lukács Lacit nem láttam koncerten.

Az utóbbi években volt alkalmam párszor látni a zenekart, de most feltűnt, hogy Laci végig mosolyog a koncerten és jókedve nagyon gyorsan átragadt mindenkire. Ennek is köszönhetően hamar egy igazi népünnepéllyé változott a Park, ami igazán a program közepén csúcsosodott ki. A Mennyország touristot mindenki teli torokból üvöltötte a zenekarral együtt, ami után Lukács elmondta, hogy mekkora hatással volt rá Lemmy, a Motörhead énekese, és tisztelgés gyanánt anno a Tankológia lemezre feltettek egy angol nyelvű számot, ami stílusában tényleg igazi Motörhead-nótára hajaz. Nem gyakori nóta ez a programban, én konkrétan még egyszer sem hallottam élőben, és most virtuálisan egy színpadon volt Laci és igazi ikonja. A szám alatt a kivetítőn a Motörhead Killed by Death klipje ment.

Majd jött az Ez az a ház, aminek kezdő riffjeire tényleg elszabadult a pokol a közönség soraiban. Egy kis pihenőt jelentett az Örökké tart ballada, amiben Laci akusztikus gitárt ragadott, közben Makláry Zoli, Fejes Tomi technikusa akasztotta a nyakába az egyik négyhúrost és ebben a felállásban tolták el a lassú nótát. Régebben volt rá példa, hogy valaki – nevezetesen Bochkor Gábor – beszálljon negyedikként basszusozni a zenekarba, de azok különleges koncertek voltak. Most várhatóan – ha ez a dal a turné programjában marad – ez a felállás mindig színpadon lesz egy szám erejéig.

A koncert rendes programját az utóbbi évek legnagyobb slágerével zárták: a Köpök rátok mostanra ugyanolyan biztos pontja műsoruknak, mint a régebbi kultikus tételek. Majd a ráadásban visszajöttek, hogy egy hatalmas konfettieső közepette elmeséljék, milyen Alföldi gyereknek lenni.

De még mindig nem végleg búcsúztak el, mert mikor újfent visszajöttek, akkor Laci mindenkit buzdított, hogy izzítsa be a telefonját és rögzítse a következő nótát, majd tegye közkinccsé az internet segítségével, mert egy eddig sosem hallott nótával szeretnék ők is megajándékozni a közönséget. Igaz, ez a koncert az énekes ünnepléséről szólt, de valamit szerettek volna ők is adni meglepetés gyanánt. Egy biztos: az új nóta is olyan komment cunamit fog indítani a különböző fórumokon, mint anno az Alföldi gyerek. A Vagyok olyan szemét nótában a semmittevő celebek is megkapják a magukét, de a nóta szerkezete is elsőre furcsa a zenekartól. Erre Laci azt mondta pár nappal később, hogy az Alföldi gyerek sem tetszett az embereknek az elején, most pedig már imádják. A feldolgozáslemez megjelenésekor az itt megjelent interjúban azt mesélték a srácok, hogy elképzelhető, hogy annak a lemeznek a hatására, itt-ott felbukkanhat valami ismerős téma. Nos, ebben a nótában konkrétan a Guns N’ Roses Paradise City-jének riffje van a második részben.

Csurig telt Budapest Park ünnepelte meg a hazai rockélet egyik meghatározó emberének ötvenedik születésnapját. Jó hangulatú, látványos koncert volt, megidézve a zenekar összes korszakát, szépen időrendben, picit beleszagolva a közelgő jövőbe. Még további ötvenet kívánok, Laci!

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!

Tankcsapda / Baj van!! / Félre a tréfát / Johnny a mocsokban / Juggler / A legjobb méreg / Voltam már bajban / Lopott könyvek / Rock and Rollnak hívott / Rio / Valaki aki vagy / Fiuk ölébe a lányok / Mennyország tourist / (Run) Like the ’Head / Ez az a ház / Akinek látsz / A kísérlet száma / Örökké tart / Be vagyok rúgva / Nem kell semmi / Lazán csak / Pokol a Mennyből / Köpök rátok /// Alföldi gyerek /// Vagyok olyan szemét

Négy nap elteltével újra a Parkban találtam magam és újra a Tankcsapda zenekar társaságában. Egy zártkörű rendezvényre voltam hivatalos, ahol a „Legyél Rocksztár” program keretén belül Lukács Laci elajándékozta egy arra érdemes jelöltnek a saját autóját.

Lukács elmondása szerint már annyi szeretetet, ajándékot és megbecsülést kapott a rajongóktól, hogy valamit ő is szeretett volna adni. A Petőfi Rádió műsorában jelentette be, hogy ajánlással lehet egy olyan személyt jelölni, aki valamilyen szinten kötődik a zenekarhoz, de ez az autó nagy mértékben segítené a munkáját.

A zsűri végül úgy döntött, hogy Földvári Nagy Zsuzsanna kapja az autót, aki a Koraszülöttek Országos Egyesületét vezeti, és előadásokat tartva járja az országot. Mint megtudtuk, éppen egy hitelkérelme volt beadva egy bankba, hogy kocsit vehessen belőle, amikor megtudta, hogy ő nyerte meg a tankcsapdásan felmatricázott Opel Astra kombit, amit maga Lukács Laci használt 3 éven keresztül. A kocsi mellé üzemanyagkártyát is kapott a hölgy, illetve biztosítás is járt az autóhoz.

Az öt döntőbe jutott jelölt ajándékcsomagot vehetett át, az állatmentéssel foglalkozó dobogósnak Lukács Laci felajánlotta egyik régebbi basszusgitárját.

A rendezvény keretén belül a Park színpadára a banda technikusai felépítettek egy mini színpadot, ahol a pénteken látott és hallott hangszereket ki is lehetett próbálni.

Természetesen a zenekar technikusai nagyon segítőkészen segítettek a vállalkozó kedvű gyerekeknek és felnőtteknek, figyelve, hogy azért a turné ne álljon meg egy hangszerbaleset miatt.

Szöveg és fotók: Savafan
Külön köszönet a Tankcsapdának!
További fotók ITT

Legutóbbi hozzászólások